‘Cerrados por motivos religiosos’. Vertwijfeld kijk ik naar het bordje op de deur van het warenhuis:
Horario Especial (Speciale openingstijden)
Maandag 10 en dinsdag 11 september zijn we gesloten vanwege religieuze overwegingen
Ik begrijp er niets van. De nationale feestdagen heb ik al genoteerd. Dit land is overwegend katholiek. Ramadan is volgens mij al geweest. Welke religieuze feestdagen vallen er in hemelsnaam in september?
Om mee heen kijkend zie ik dat het opvallend rustig is in het winkelcentrum. Er zijn meer winkels gesloten. Er is weinig publiek. En parkeren was een eitje. Langzaam begint het me te dagen. Iemand heeft me vlak na aankomst verteld dat veel winkels hier Joodse eigenaren hebben en dat ze soms op (voor ons) onverwachte momenten de deuren sluiten.
Bij navraag blijkt Rosh Hashana, het Joodse Nieuwjaar, de reden dat ik vandaag voor de gesloten deur sta van Steven’s, een grote warenhuisketen. Bij wat verder speuren op internet blijkt dat Panama een relatief grote Joodse gemeenschap heeft van naar schatting vijftienduizend mensen, op een bevolking van zo’n vier miljoen. Ook lees ik dat ze een grote rol spelen in het lokale bedrijfsleven en de politiek en dat er zelfs tweemaal een Joodse (vice-)president is geweest in Panama. Max Delvalle was vice-president van 1964 tot 1968 en zijn neef Eric Arturo Delvalle was president van 1985 tot 1988.
De winkels in Panama-Stad verkopen veel koosjere producten. Er zijn meer dan twintig koosjere restaurants, een handvol Joodse scholen en er is zelfs een exclusief Joodse supermarkt: de Super Kosher. Een aantal van de grote winkelketens zoals de Felix B. Maduro en de Conway zijn – kort door de bocht – de Panamese versies van de V&D en de Albert Heijn. Het zijn Joodse familiebedrijven met een grote herkenbaarheid.
Ik besef me eens te meer dat er zo veel te leren valt. Niet alleen over Panama als land, maar ook over de mensen die hier wonen. Die hier een bestaan opbouwen vanwege historische gebeurtenissen, maar inmiddels ook dankzij het stabiele politieke klimaat, de gunstige geografische ligging, de handel die hier gedreven wordt en de gemêleerde samenstelling van de bevolking.
Ik heb de data van Jom Kipoer (grote verzoendag, 9 oktober) en het joodse kerstfeest Chanoeka (3 tot en met 10 december) dus maar toegevoegd in de agenda. En ga straks het internet op om wat meer te leren over het Jodendom en de belangrijke rol die het Joodse deel van de bevolking speelt hier in Panama.