Column Colombia

Voetbal in de wijk

16 april 2012

Nico Verbeek

Nicolás Jr. (14) zit op een voetbalschool hier in Medellín. Afgelopen zaterdag speelde hij zijn eerste ‘officiële’ voetbalwedstrijd in de Liga van Antioquia, het departement waar we wonen. Een uitwedstrijd nog wel, tegen een ploeg uit San Blas-Aranjuez, een van de bekende achterstandswijken van de stad. De coach zag de bezorgde gezichten van een aantal ouders, maar stelde iedereen gerust: de verbindingen naar die wijk zijn prima en over de onveiligheid hoefden we ons ook geen zorgen te maken.

De man had groot gelijk. We waren in minder dan een uur op de plaats van bestemming, dankzij de nieuwe metro-plus bussen. Dat zijn extra lange bussen die een eigen busbaan hebben en die van alle gemakken zijn voorzien. Met de metro, met de metrokabel (een kabelbaan naar andere ‘verre’ wijken) én deze nieuwe luxebus, beschikt Medellín over een geïntegreerd openbaarvervoersysteem dat een belangrijk deel van de stad bestrijkt, óók wijken die vroeger altijd vergeten werden.

Het laatste deel moesten we met een taxi, want het ging stratenlang erg steil omhoog en die laatste kilometers te voet afleggen zou een te grote aanslag zijn op de conditie van de jeugdige voetballers. Of hij geen angst had om in die wijk met zijn taxi rond te rijden, vroeg ik de taxichauffeur. Nee hoor, zei hij, de angst laat ik voor ik ga werken gewoon thuis.
De wedstrijd werd gespeeld op een voetbalveld van zand, met een officiële scheidsrechter en met een paar ballenjongens die misschien nog wel harder moesten werken dan de voetballers zelf. Want de bal ging regelmatig het hekje over en verdween dan in een enorme diepte; gelukkig was er een reservebal, zodat de wedstrijd gewoon door kon gaan.

Ik vond het ondertussen wel ironisch dat veel voetbalclubs en voetbalscholen uit Medellín, ook uit de zogenaamde ‘betere wijken’, hun wedstrijden tegenwoordig spelen op voetbalvelden in de probleemwijken van de stad. Pablo Escobar, maffiabaas en filantroop, legde in zijn hoogtijdagen, aan het begin van de jaren tachtig, bijna honderd van dergelijke veldjes aan in de achterwijken van Medellín, waar hij zijn traditionele ‘achterban’ had.

Het is in ieder geval een troostrijke gedachte dat veel van de huidige professionele voetballers uit Medellín leerden voetballen op voetbalveldjes als deze in Aranjuez-San Blas. En er op die manier in zijn geslaagd aan de armoede te ontsnappen en de typische droom van zoveel jongens uit die wijken te kunnen verwezenlijken: profvoetballer worden en een huis kunnen kopen voor hun moeder.

Ook Nicolás was bijzonder tevreden na de wedstrijd. Hij speelde op zijn favoriete plek (verdedigende middenvelder, een Van Bommel zeg maar) en ze wonnen met 4-3, na eerst met 3-1 achter gestaan te hebben. Dat is weer het voordeel van een jeugdwedstrijd, waar defensieve speelschema’s en andere afbraakstrategieën gelukkig nog geen rol spelen en een dergelijk sensationeel scoreverloop eerder norm dan uitzondering is.

Gerelateerde berichten

Het verrassende einde van een misdaadimperium

Het verrassende einde van een misdaadimperium

Nogal was toeristen die Medellín bezoeken maken een bedevaart naar het graf van narco-baas Pablo Escobar, te vinden op begraafplaats Montesacre in Itaguí. Dat is al sinds 1993 de laatste rustplaats van Colombiaans beruchtste maffiabaas. De Italiaan Luigi Belvedere maakte de trip ook en uiteraard moest van dat bezoekje ook een foto worden geplaatst op zijn Facebook en Instagram. Allemaal niet zo heel bijzonder.

Lees meer
Kerst vervroegd in Venezuela!

Kerst vervroegd in Venezuela!

De Venezolaanse dictator Nicolás Maduro kon dit jaar niet wachten tot december en heeft per decreet het kerstfeest vervroegd. In zijn eigen tv-programma zei hij: “Het is september, maar het ruikt al naar Kerstmis. En daarom ga ik dit jaar, als eerbetoon aan u, mijn landgenoten, uit dankbaarheid aan u, de vervroeging van Kerstmis afkondigen! Kerstmis begint! Kerstmis is aangebroken met vrede, geluk en veiligheid!”

Lees meer
Met het mes op de keel

Met het mes op de keel

De laatste tijd gaat het in de media veel over een merkwaardige statistiek: het uitzonderlijk hoge aantal sterfgevallen onder buitenlanders in Medellín. De doodsoorzaak is variabel: van een mislukt experiment met drugs of een ‘gewone’ hartaanval op een hotelkamer tot de klassieke truc waarbij een goed uitziende maar criminele dame een jongeman oppikt, hem (net iets te veel) scopolamine toedient om hem daarna te beroven van zijn bezittingen.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This