Column Colombia

Timing

15 juli 2013

Nico Verbeek

En opnieuw zit ik elke avond voor de buis naar een televisieserie te kijken. Deze keer geen maffia, geen geweld, geen Pablo Escobar. Deze serie heet De Selectie en gaat over de lotgevallen van het Colombiaanse voetbalelftal in de periode 1987-1993. Het toeval wil dat ik zelf met een onderzoek bezig ben over datzelfde onderwerp om er een boek over te schrijven. Ik kijk dus tegelijk voor mijn plezier én om er misschien nog wat van op te kunnen steken. De timing van de uitzending kon dus niet beter zijn.

Interessant is ook dat de invalshoek van de nieuwe serie compleet anders is dan in de telenovelas waaraan we in Colombia de laatste jaren gewend zijn geraakt. Die kregen veel kritiek, want het tv-publiek was het een beetje beu dat alle mogelijke criminelen en slechterikken uit de recente geschiedenis hun eigen tv-serie kregen. Van het kartel van Noord-Valle (El Cartel de los Sapos) via Pablo Escobar (El Patrón) tot de sage van de paramilitaire broers Castaño (Los Tres Caínes).

De Selectie volgt vier hoofdpersonen uit de gouden generatie voetballers van de jaren tachtig en beschrijft via hun levensloop het verhaal van het voetbal uit genoemde periode. René Higuita is de kansarme jongen uit een achterwijk van Medellín, die op jonge leeftijd wees wordt en het jaren later tot keeper van wereldformaat schopt. Pibe Valderrama, de ‘witte Gullit’, is de nummer 10 en onbetwiste leider van deze selectie en vertegenwoordigt in de serie de cultuur van de Caribische kust. Faustino Asprilla is de zorgeloze rebel uit Tuluá en Freddy Rincón de sportman uit Buenaventura (aan de kust van de Stille Oceaan) die een universitaire carrière inruilt voor een onzeker bestaan in het profvoetbal.

Opmerkelijk is vooral de manier waarop het verhaal wordt verteld. In de serie komt geen geweld voor, ik heb nog geen machinepistool of huurmoordenaar gezien en de maffia wordt als onderwerp nauwelijks aangehaald. En dan te bedenken dat René Higuita een groot deel van zijn leven een goede vriend was van Pablo Escobar en dat zowel Asprilla als Rincón problemen hadden vanwege hun vermeende banden met de drugshandel.

De serie is nog maar twee weken aan de gang, maar ik heb de indruk dat dergelijke thema’s niet echt aan de orde zullen komen. Het script neemt behoorlijk wat vrijheid om de geschiedenis te vertellen en mengt in de ‘waargebeurde’ soap ook behoorlijk wat fictieve verhaallijnen. Maar het belangrijkste is nog wel: de serie is luchtig van opzet, het neigt vaak naar de komedie en op geen enkel moment is het zwaar op de hand of dramatisch.

René Higuita, Faustino Asprilla en Freddy Rincón waren echt geen lieverdjes en je kunt ze achteraf heel wat verwijten maken. Maar je kunt ook zeggen: ze hebben talrijke Colombianen heel veel plezier, verstrooiing en hoop gebracht met hun voetbal. Ik denk dat de producenten van deze serie willen zeggen: het hoeft niet altijd bloed aan de paal te zijn. Hoewel ik aanvankelijk nogal sceptisch was over die aanpak, moet ik inmiddels toegeven dat het werkt. Dus, lang leve de Colombiaanse selectie – behalve natuurlijk als ze het volgend jaar in de eerste ronde op het WK tegen Oranje uitkomen…

Gerelateerde berichten

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Op 16 maart vierde Madres de La Candelaria haar 25-jarig bestaan met een bijeenkomst in Museo Casa de Memoria in Medellín. De viering heette ‘Altijd woensdag om twaalf uur’, als eerbetoon aan hun wekelijkse protest in het atrium van de Nuestra Señora de la Candelaria-kerk in Medellín. Aanwezig waren leden van de organisatie en flink wat van de mensen die hen gedurende deze tijd hebben gesteund.

Lees meer
De jungle in de Colombiaanse literatuur

De jungle in de Colombiaanse literatuur

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat José Eustasio Rivera (1888 – 1928) La vorágine publiceerde, een roman waarin de Colombiaanse jungle de hoofdrol speelt en die tegenwoordig tot de canon van de Colombiaanse literatuur behoort. En dus ook verplichte lectuur op de middelbare scholen in Colombia en dat heeft het imago van de roman niet veel goed gedaan. La vorágine (vrij vertaald: De maalstroom) staat voor moeilijk, weinig toegankelijk proza, in ieder geval lectuur die een scholier niet voor z’n plezier leest.

Lees meer
Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco (1943-2012) was een van de meest gewelddadige drugshandelaren in de Colombiaanse maffiageschiedenis. Ze had de naam een gewetenloze moordenaar te zijn en verschillende vendetta’s te hebben veroorzaakt, zowel in Colombia als in het Miami rond 1980, de jaren van Miami Vice. Ze werd omschreven als zeer bezitterig en extreem jaloers, op het randje van het abnormale. Ook zou ze honderden doden op haar geweten hebben, onder wie haar drie echtgenoten, vandaar haar bijnaam Zwarte Weduwe.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This