Column Colombia

Suïcidebaan

2 februari 2011

Als een verschrikkelijk nieuwsfeit zich steeds maar weer herhaalt, is het dan minder erg? Omdat je eraan went? Gisteren was het weer raak: een ongeluk in een kolenmijn. Deze keer in Sutatausa, in het departement Cundinamarca, met als resultaat vijf doden. Vorige week kwamen bij een mijnongeval in Sardinata in Noord-Santander ook al 21 mijnwerkers om het leven. De oorzaak? In beide gevallen “een explosie als gevolg van de accumulatie van gassen”.

SuïcidebaanDe mijnbouw (vooral kolen en goud) is belangrijk voor de Colombiaanse economie. President Juan Manuel Santos beschouwt het als een van de vijf ‘locomotieven’ die de economie in de komende periode moeten trekken. Maar de veiligheid heeft, gezien de onthutsende cijfers (in 2010: 173 dodelijke slachtoffers), kennelijk geen hoge prioriteit. Het ministerie van Mijnbouw laat nu doodleuk weten dat er in Colombia 3000 legale mijnen operationeel zijn, maar dat er slechts zestien functionarissen beschikbaar zijn om te controleren of de mijnen aan de veiligheidseisen voldoen. Uiteraard veel te weinig.

In juni van het afgelopen jaar kwamen er in de San Fernando-mijn in Amagá, vlakbij Medellín, 73 mijnwerkers om het leven toen een mijngang instortte. Oorzaak opnieuw: “een explosie na een accumulatie van gassen”. Natuurlijk kondigden de autoriteiten een ‘uitputtend onderzoek’ aan naar de oorzaken van de ramp, maar over de uitkomst daarvan had ik nog niets gehoord. Tot een week of twee geleden.

Toen raakte ik toevallig aan de praat met Carlos Alberto, de man van de compra de café in Venecia, een dorpje vlakbij Amagá, waar ik de koffie die ik oogst meestal verkoop. Hij vertelde me dat hij behalve koffie-inkoper ook eigenaar is van een mijn in Amagá. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Was er bij hem in de mijn wel eens een ramp gebeurd? Nog nooit. En wist hij misschien wat nou de oorzaak was geweest van die ramp in San Fernando? “Heel simpel”, zei hij. Er was een nieuwe gang geopend, maar men had het niet nodig gevonden om een zogenaamde viento, een opening naar de openlucht te maken, om die nieuwe gang te ventileren. Want dat zou tijd en geld kosten, en er was nog wel even tijd, want verderop zouden ze een viento van een andere mijn aantreffen. Niet dus.

De oorzaak van de dood van meer dan zeventig mijnwerkers was ‘gewoon’ een fatale beslissing. Kostenbesparing. Kan het cynischer? De directie heeft er alle belang bij om die ontluisterende conclusie zo lang mogelijk buiten de media te houden. En toch blijven de mannen in Sutatausa, Sardinata en Amagá dagelijks afdalen in de mijnen, met gevaar voor eigen leven. Zijn ze soms suïcidaal, denk je dan. De waarheid is dat in genoemde dorpen de mijnbouw de enige bron van inkomsten is.

Gerelateerde berichten

Grensoverschrijdend gedrag in de jungle

Grensoverschrijdend gedrag in de jungle

Andres Felipe Pérez was twaalf jaar oud, had terminale kanker en smeekte in een video aan de commandanten van de FARC-guerrilla om zijn laatste dagen met zijn vader door te mogen brengen. Die vader was politieagent José Norberto Pérez en die was een jaar ervoor ontvoerd door de guerrilla. De commandanten van de FARC waren niet gevoelig voor de smeekbede en de jongen stierf zonder zijn vader te zien, in december 2001. De wanhopige agent zelf werd een paar maanden later door de guerrilla doodgeschoten, toen hij het kampement waar hij werd vastgehouden, probeerde te ontvluchten.

Lees meer
Het verloren paradijs

Het verloren paradijs

Die middag is er geschreeuw te horen in de buurt van de finca. Bevelen die worden gegeven, iemand die iets onverstaanbaars terug schreeuwt. De honden beginnen te blaffen. Ik steek de machete achter m’n broekriem en loop het bos in. Al snel ben ik bij de grens van de finca met die van de buren. Het prikkeldraad ligt op de grond, de palen zijn verrot. Verderop zie ik drie mannen met oranje gekleurde hesjes staan bij een geel statief met daarop een apparaat dat op een camera lijkt.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This