Column Colombia

Sex and the city

23 april 2012

Nico Verbeek

De Amerikaanse president Obama kwam op bezoek in Cartagena, waar de landen uit de regio hun Top van de Amerika’s hielden. Voor het eerst in Colombia, voor het eerst in Cartagena, de toeristische badplaats waar we hier in Colombia allemaal erg trots op zijn. President Santos was in zijn nopjes dat Colombia eindelijk weer eens positief in het nieuws zou komen.

Maar het zat de Colombiaanse president niet mee. Want het échte nieuws ging over Obama, beter gezegd, over het veiligheidsteam van Obama. En het was niet bepaald het soort nieuws dat de Colombiaanse president graag hoort. Het ging over prostitutie in Cartagena, ongetwijfeld een van de werkelijke trekpleisters van het toerisme in de Caribische badplaats. In de hoofdrol: de veiligheidsagenten van de Amerikaanse delegatie.

Het is bekend dat de Amerikanen, wat veiligheid betreft, nooit vertrouwen op het gastland. Daarom hadden ze zelf een paar honderd agenten meegebracht en werden er tientallen kogelvrije dienstauto’s naar Colombia verscheept, allemaal om de veiligheid van hun president op buitenlands grondgebied te garanderen. Ik moet altijd een beetje lachen als ik die veiligheidsmensen bezig zie. Types die weggelopen lijken te zijn uit een James Bond-film, met oordopjes in hun oor, altijd heel serieus in de rondte kijkend, terwijl ze de deur van de dienstauto’s open en dicht doen. Zijn ze écht zo bezorgd of is het meer een act? Zouden ze werkelijk hun eigen leven wagen om hun president voor een wisse dood te behoeden?

Nu blijkt in ieder geval dat in Cartagena een aantal van die veiligheidsmensen héél andere prioriteiten had dan de fysieke veiligheid van hun president. Elke avond genoten ze van het bruisende uitgangsleven van de badplaats, bezochten disco’s, dronken rum en wodka én namen plaatselijke prostituees mee naar hun hotelkamers. Dit schijnt allemaal niet uitzonderlijk te zijn voor het personeel van de Amerikaanse president (er werd bekend dat de ‘uitstapjes’ al vooraf vanuit de Verenigde Staten waren georganiseerd), maar er ging deze keer iets mis. Een van de agenten had een meningsverschil met een gezelschapsdame over de betaling van verrichte diensten en dat mondde uit tot een schandaal in de lobby van hotel Caribe. Met alle gevolgen van dien.

Het nieuws over de agenten en de prepagas (zo worden prostituees in Colombia genoemd) leidde tot een geweldige rel in de Verenigde Staten, waar leden van de Republikeinse Partij – ongekroonde wereldkampioenen als het gaat om dubbele moraal en hypocrisie – hun kans roken en Obama in verlegenheid brachten met het ‘Cartagena Sex Scandal’, zoals het in de Amerikaanse pers werd gedoopt.

Uiteraard stond de belangrijkste uitkomst van de top, de goedkeuring van het TLC-handelsverdrag tussen de VS en Colombia, helemaal in de schaduw van het nieuws over het seksschandaal. Een grap over de affaire vatte de top alsnog goed samen. De mop gaat als volgt: Amerikaanse veiligheidsagenten onderhandelen met een Colombiaanse prostituee in Cartagena over een dienst ter waarde van 800 dollar. Na het leveren van de gevraagde service wordt echter maar 50.000 pesos (zo’n 30 dollar) betaald. Het lijdt dus geen twijfel dat het vrijhandelsbedrag tussen de Verenigde Staten en Colombia nu echt van start is gegaan…

Gerelateerde berichten

Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco (1943-2012) was een van de meest gewelddadige drugshandelaren in de Colombiaanse maffiageschiedenis. Ze had de naam een gewetenloze moordenaar te zijn en verschillende vendetta’s te hebben veroorzaakt, zowel in Colombia als in het Miami rond 1980, de jaren van Miami Vice. Ze werd omschreven als zeer bezitterig en extreem jaloers, op het randje van het abnormale. Ook zou ze honderden doden op haar geweten hebben, onder wie haar drie echtgenoten, vandaar haar bijnaam Zwarte Weduwe.

Lees meer
Terug naar Montaillou

Terug naar Montaillou

Een maand geleden stierf op 94-jarige leeftijd de Franse historicus Emmanuel Le Roy Ladurie, vooral bekend van het boek Montaillou, een ketters dorp in de Pyreneeën, voor het eerst gepubliceerd in 1975. Beschouwd als een baanbrekend boek, omdat het de manier van geschiedschrijving compleet veranderde.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This