Column Colombia

Op zoek naar een utopie

14 april 2013

Nico Verbeek

Utopieën bestaan nog, zelfs in Colombia. Mijn vriend en journalist Pascual Gaviria vertelde me eens over een sociaal experiment op het Colombiaanse platteland dat gedoemd was om te mislukken – zoals de meeste utopieën. Vooral omdat deze helemaal in ging tegen de macho-cultuur die zo typisch is voor Latijns Amerika.

Tien jaar geleden lanceerde Erwin Goggel, een filmmaker met Zwitserse en Colombiaanse nationaliteit, een gewaagd idee. Het was bedoeld voor jonge mannen uit het dorp Río Cedro, Córdoba, in de buurt van de Atlantische kust. Als ze zich zouden laten steriliseren, kregen ze van hem drieënhalf hectare grond cadeau, op voorwaarde dat ze die niet mochten verkopen noch verpachten. Want de bedoeling was dat ze dat land zelf gingen bewerken. De mannen die voor de vasectomie in aanmerking kwamen, hadden allemaal al een paar kinderen, maar geen land en ook geen fatsoenlijk werk.

Het dorp van de ‘castraten’ of ‘ossen’, zoals mensen in de buurt de mannen al snel gingen noemen, bestond inmiddels uit twintig families. Ondanks het feit dat ze door de wijde omgeving met scheve ogen werden bekeken en Goggel, de man die de grond schonk, ‘een gestoorde stedeling’ werd genoemd, leken de resultaten het tegendeel te bewijzen. Hij was bepaald niet gestoord, eerder een man met een visie.

Goggel heeft onlangs de stand van zaken opgemeten en wat blijkt? De jongens die tien jaar geleden omgerekend een paar euro per week verdienden en geen andere toekomst hadden dan in de drugshandel of de bedelarij, hebben nu een eigen boerderijtje, waar ze maïs, banaan en ñame verbouwen, kippen en varkens houden en zelfs een gezamenlijke vijver voor vis hebben aangelegd. De meesten beschikken bovendien over een brommertje waarmee de oudere kinderen naar een middelbare school in Moñitos kunnen.

Een van de mannen die Goggel interviewt, zegt: “We hebben goed te eten. Tien jaar geleden had ik geen land. Ik had niets, maar wel twee kinderen. Ik zou er nou al vier of vijf bij hebben gehad hebben, of meer: één per jaar… Ik zou tegen de jongeren van nu willen zeggen: je kunt beter van je jeugd genieten. Gebruik een condoom, de pil, of wat dan ook. Ik voel me prima nu en ben tevreden dat ik niet meer kinderen zal krijgen.”

De meeste utopieën eindigen in een hel, in chaos of in de dictatuur van een of andere idioot. Het ‘onvruchtbare’ dorp van Goggel daarentegen blijkt een geslaagd experiment te zijn, misschien omdat het een eenvoudig idee betreft en verder geen gouden bergen of een paradijs belooft. Maar wél een eeuwenoud probleem, de vicieuze cirkel van de armoede, doorbreekt. Arme gezinnen met veel kinderen die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Zodat die kinderen op hun beurt arm blijven en vervolgens ook weer een kinderrijk gezin hebben en nooit vooruit komen. En zo wordt de armoede van generatie en generatie doorgegeven.

Wat ik zelf nog het knapste vind van het vruchtbare idee van Goggel, is dat hij erin is geslaagd een bres te slaan in een mentaliteit van staal. Want ik weet uit eigen ervaring, als vrijetijdsboer op het Colombiaanse platteland, hoe koppig, conservatief en moeilijk te veranderen die dorpsgemeenschappen zijn, die vaak dichter bij de Middeleeuwen lijken te staan dan in de 21e eeuw.

Gerelateerde berichten

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Op 16 maart vierde Madres de La Candelaria haar 25-jarig bestaan met een bijeenkomst in Museo Casa de Memoria in Medellín. De viering heette ‘Altijd woensdag om twaalf uur’, als eerbetoon aan hun wekelijkse protest in het atrium van de Nuestra Señora de la Candelaria-kerk in Medellín. Aanwezig waren leden van de organisatie en flink wat van de mensen die hen gedurende deze tijd hebben gesteund.

Lees meer
De jungle in de Colombiaanse literatuur

De jungle in de Colombiaanse literatuur

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat José Eustasio Rivera (1888 – 1928) La vorágine publiceerde, een roman waarin de Colombiaanse jungle de hoofdrol speelt en die tegenwoordig tot de canon van de Colombiaanse literatuur behoort. En dus ook verplichte lectuur op de middelbare scholen in Colombia en dat heeft het imago van de roman niet veel goed gedaan. La vorágine (vrij vertaald: De maalstroom) staat voor moeilijk, weinig toegankelijk proza, in ieder geval lectuur die een scholier niet voor z’n plezier leest.

Lees meer
Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco (1943-2012) was een van de meest gewelddadige drugshandelaren in de Colombiaanse maffiageschiedenis. Ze had de naam een gewetenloze moordenaar te zijn en verschillende vendetta’s te hebben veroorzaakt, zowel in Colombia als in het Miami rond 1980, de jaren van Miami Vice. Ze werd omschreven als zeer bezitterig en extreem jaloers, op het randje van het abnormale. Ook zou ze honderden doden op haar geweten hebben, onder wie haar drie echtgenoten, vandaar haar bijnaam Zwarte Weduwe.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This