De Colombiaanse badplaats Cartagena is zonder twijfel de favoriete bestemming voor pasgetrouwden op huwelijksreis. De historische stad aan de Caribische kust heeft een pittoreske bemuurde binnenstad met gebouwen uit de koloniale tijd en verschillende andere toeristische attracties zoals het beroemde Castillo de San Felipe. En in de buurt liggen tientallen paradijselijke eilanden met kilometerslange stranden, voorzien van hagelwit zand en eindeloze rijen palmbomen. Exotischer krijg je het niet.
Ruim vijfentwintig jaar geleden, toen ik nog maar net in Colombia woonde, was ik er ook op wittebroodsweken, samen met mijn Colombiaanse vrouw. We hadden een prettige tijd, ik vond het allemaal erg aangenaam en interessant en dat terwijl ik niet eens een liefhebber ben van dergelijke zon-en-strand-vakanties. Ik herinner me ook een reis die we maakten naar het eiland Barú, vlakbij Cartagena, waar we met een boot naar toe werden gebracht.
Afgelopen dagen moest ik vaak aan Barú en Cartagena denken en dat komt omdat beide plaatsen sinds dinsdag 10 mei dagelijks in het Colombiaanse nieuws zijn. Aanleiding was ook een huwelijksreis, maar geen gewone luna de miel, maar eentje met fatale afloop. Want op die dag werd op het strand vóór zijn hotel een buitenlandse toerist op koelbloedige wijze vermoord, op een manier die doet denken aan een James Bond-film: hij werd neergeschoten door twee sicario’s (huurmoordenaars) die over het water kwamen aanzetten op een jetski (waterscooter).
Het slachtoffer was de 45-jarige aanklager Marcelo Pecci, uit Paraguay. Hij was in Colombia op huwelijksreis, samen met journalist Claudia Aguilera, met wie hij op 30 april was getrouwd. Pecci was net opgestaan van zijn strandstoel om een stukje over het strand te wandelen, toen de twee sicario’s aan kwamen varen. Ze parkeerden het apparaat in de branding, een van de twee stapte af, liep het strand op, herkende de aanklager en vuurde twee schoten af, eentje in zijn hoofd en de andere in zijn rug. Daarna stapte hij weer achterop bij zijn collega en samen verdwenen ze weer over het water. De jetski werd afgeleverd op de plaats waar ze hem kort ervoor hadden gehuurd en sindsdien zijn ze op de vlucht.
Niemand twijfelt eraan dat de opdracht voor de aanslag afkomstig was van een of andere maffiaorganisatie. En dat kunnen er verschillende zijn, want Pecci was een van de meest succesvolle onderzoekers van het OM in Paraguay en een van de ‘helden’ van de misdaadvervolging. Als aanklager behandelde hij zaken die te maken hebben met internationale drugshandel, georganiseerde misdaad, witwaspraktijken en financiering van terrorisme. In 2020 werd hij wereldwijd beroemd, omdat hij belast was met de zaak van de Braziliaanse voetballer Ronaldinho die Paraguay binnen wilde komen met valse documenten en daarna in de gevangenis belandde. Daar groeide hij door zijn optreden tijdens voetbalpartijtjes uit tot een held onder de gedetineerden – maar dat is een ander verhaal.
Gezien het riskante werk dat Marcelo Pecci deed, leek hij weinig kieskeurig te zijn geweest met de keuze van zijn bestemming. Als de eerste de beste toerist boekte hij z’n reis, uitgerekend naar Colombia, om daar, zonder speciale beveiliging, een paar dagen aan een druk strand te vertoeven. Op Facebook had het echtpaar in de dagen voor de aanslag informatie en leuke kiekjes achtergelaten van hun verblijfplaats, dus erg moeilijk werd het de sicario’s niet gemaakt.
Al snel na de moord maakte de Colombiaanse politie de eerste beelden openbaar van de vermoedelijke daders. Op opnamen van de veiligheidscamera van de verhuurwinkel waren twee types te zien die op hun dooie gemak binnen kwamen lopen om een jetski te huren. De kosten: 200.000 peso’s, voor een periode van een half uur. Maar al na 16 minuten waren ze terug, ze leverden hun scooter in, trokken andere kleren aan en vertrokken weer.
De moord op aanklager Marcelo Pecci is niet alleen een tragedie voor de rechtspraak in Paraguay, maar ook een harde klap voor het toerisme in Colombia. In ieder geval is deze sector een van de economische activiteiten die de overheid wil stimuleren en waarop de hoop is gevestigd na de terugval als gevolg van de coronapandemie. Alsof Colombia nog niet genoeg problemen heeft, komt deze smet op het paradijselijke imago van Cartagena daarom op het slechts mogelijke moment.