Column Colombia

Mina & Messi

14 januari 2018

Auteur: Nico Verbeek

Het goede nieuws van het nieuwe jaar komt, zoals te doen gebruikelijk, uit de wereld van de sport en met name het voetbal. In dit geval van Yerry Mina, voetballer van Pasto, Santa Fe en Palmeiras, die een droom zag uitkomen en zich nu speler mag noemen van Barcelona.

Voor het eerst in de geschiedenis gaat een Colombiaan voetballen bij de beste voetbalclub ter wereld, FC Barcelona, en samen met de beste voetballer aller tijden, Lionel Messi. Al wisten de kenners een paar dagen na het grote nieuws al te melden dat er ooit eens een volkomen vergeten en obscure Colombiaanse speler is geweest die in de jaren zestig een blauwe maandag (en slechts een vriendschappelijke wedstrijd) voor de beroemde club uit Barcelona uitkwam, een zekere Lauro Mosquero.

Yerry Fernando Mina González is een boomlange verdediger (hij is maar liefst een meter 96) en daarmee torent hij bij Barcelona hoog boven iedereen uit, tenminste letterlijk, en is hij minstens anderhalve kop groter dan zijn grote idool, Lionel Messi.

In Colombia en bij zijn Braziliaanse club Palmeiras stond hij bekend als een groot liefhebber van muziek & dans en was hij ook verantwoordelijk voor de ‘choreografie’ van het vieren van de goals die z’n team maakte. Op youtube deelt hij regelmatig nieuwe vondsten voor het vieren van een goal, op verschillende muzikale ritmes en met inventieve nieuwe bewegingen.

De naam van Yerry (met een Y en niet een J) kreeg de voetballer dankzij zijn moeder, die een fan was van de tekenfilms van Tom en Jerry. Daarmee volgde ze ook de traditie van ‘nederige’ families in Colombia om hun kinderen twee namen te geven: een fantasienaam of een naam van exotische oorsprong (Yerry) en een tweede ‘normale’ of ‘beschaafde’ naam (Fernando).

Yerry Mina werd in 1994 geboren in Guachené, een klein dorpje van 20.000 inwoners, in het departement van Cauca, in het diepe zuiden van Colombia. Er wonen daar vrijwel uitsluitend afro-colombianen, voor wie de sport een van de weinige manieren is om het te maken in het leven.

Bij een belangrijke triomf als deze spelen zich in de media altijd dezelfde taferelen spelen af: de nieuwsjournaals reserveren de eerste tien minuten voor alle mogelijke feitjes die te maken hebben met de bijzondere prestatie van de landgenoot. Er wordt een verslaggever naar de geboorteplaats van de betreffende sportheld gestuurd en daar worden dan de vader, de moeder, de broers, de zussen, de ooms, de tantes, de straatventer, de burgemeester en de eerste voetbaltrainer aan het woord gelaten om ook maar het kleinste detail te vertellen over het leven van de nieuwe held.

In het geval van Yerry Mina werd ook zijn huiskapper geïnterviewd, want een interessante coupe is voor de huidige generatie voetballers erg belangrijk en met hun haardracht zetten ze ook trends voor kinderen en leeftijdsgenoten die er graag hetzelfde uitzien als hun idolen.

Voordat Yerry Mina wereldberoemd werd, kwam zijn geboorteplaats Guachené alleen maar in het nieuws als het over ‘problemen van publieke orde’ ging, zoals oorlogshandelingen of terroristische aanslagen altijd eufemistisch door de media worden genoemd.

In oktober 2011 nog kwamen in Mina’s geboorteplaats Guachené zeven militairen om het leven, toen ze in een hinderlaag liepen die was opgezet door guerrillerostrijders van de FARC, die toen erg actief waren in de omgeving. Buurgemeentes als Corinto en Santander de Quilichao werden permanent door de guerrilla belegerd en beide dorpen werden verschillende keren door die guerrilla ‘ingenomen’.

Nu is de FARC officieel ontwapend en lijkt er voor de inwoners van de streek een rustigere tijd aan te breken. Daarom is het mooi dat juist uit deze uithoek van het land eindelijk eens een positief bericht komt. Guachené verdient het. En Yerry Mina al helemaal. De beste Colombiaanse verdediger van het moment (samen met voormalig Ajacied en streekgenoot Davinson Sánchez) heeft het hart op de goede plaats: in 2016 richtte hij in zijn geboortedorp de Fundación Yerry Mina op, een stichting waarmee hij sport en culturele activiteiten voor kinderen mogelijk maakt.

Zodat kinderen uit Guachené, net als Yerry Mina toen hij klein was, blijven dromen van een ander leven en de mogelijkheid ooit bij de beste voetbalclub ter wereld te kunnen spelen…

Gerelateerde berichten

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Op 16 maart vierde Madres de La Candelaria haar 25-jarig bestaan met een bijeenkomst in Museo Casa de Memoria in Medellín. De viering heette ‘Altijd woensdag om twaalf uur’, als eerbetoon aan hun wekelijkse protest in het atrium van de Nuestra Señora de la Candelaria-kerk in Medellín. Aanwezig waren leden van de organisatie en flink wat van de mensen die hen gedurende deze tijd hebben gesteund.

Lees meer
De jungle in de Colombiaanse literatuur

De jungle in de Colombiaanse literatuur

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat José Eustasio Rivera (1888 – 1928) La vorágine publiceerde, een roman waarin de Colombiaanse jungle de hoofdrol speelt en die tegenwoordig tot de canon van de Colombiaanse literatuur behoort. En dus ook verplichte lectuur op de middelbare scholen in Colombia en dat heeft het imago van de roman niet veel goed gedaan. La vorágine (vrij vertaald: De maalstroom) staat voor moeilijk, weinig toegankelijk proza, in ieder geval lectuur die een scholier niet voor z’n plezier leest.

Lees meer
Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco (1943-2012) was een van de meest gewelddadige drugshandelaren in de Colombiaanse maffiageschiedenis. Ze had de naam een gewetenloze moordenaar te zijn en verschillende vendetta’s te hebben veroorzaakt, zowel in Colombia als in het Miami rond 1980, de jaren van Miami Vice. Ze werd omschreven als zeer bezitterig en extreem jaloers, op het randje van het abnormale. Ook zou ze honderden doden op haar geweten hebben, onder wie haar drie echtgenoten, vandaar haar bijnaam Zwarte Weduwe.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This