Column Colombia

Liefdesverdriet vergeten en cashen maar!

16 januari 2023

Nico Verbeek

Zangeres en mediafenomeen Shakira, van Colombiaanse afkomst, zorgt al weken voor sensatie op internet en alle mogelijke sociale netwerken met een nieuwe hit. Het nummer is een samenwerking met een roemruchte rapper en breekt alle records. Het is al meer dan 100 miljoen keer op YouTube gezien.

Vanwaar deze ophef? Op de eerste plaats is het nummer een directe afrekening met haar voormalige partner Gerard Piqué, ex-voetballer van Barcelona, maar óók ondernemer en vooral óók mediafenomeen, net als zijn ex. Piqué ging vreemd met een 22-jarige Spaanse en toen Shakira erachter kwam, was het huis te klein en was de relatie meteen afgelopen. Door hun bekendheid en ook omdat ze nogal wat zakelijke belangen deelden, werd die scheiding een lange soap, natuurlijk gretig gevolgd door media en netwerken in de Spaanstalige wereld.

Dat Shakira het verraad en de ontrouw erg hoog zaten, bleek toen ze een nummer opnam waarin ze op bijzonder directe wijze Piqué een paar flinke trappen na gaf. Vooral de volgende regels kregen veel aandacht, die vrij vertaald luiden: ‘Ik ben twee keer meer waard dan zo eentje van 22 [jaar].’ ‘Je heb een Ferrari ingewisseld voor een Twingo, je hebt een Rolex afgedaan en een Casio-tje genomen.’ ‘Ik ben veel te goed voor jou en daarom heb je er een gekozen die een beetje op jouw niveau zit.’

Dat zijn harde woorden, die je eerder zou verwachten van een of andere vrouwonvriendelijke hiphopper die op de in dat genre gebruikelijke misogyne wijze praat over vrouwen in het algemeen of over een van de vele vrouwen die hij gedumpt heeft. Shakira kreeg op de netwerken dan ook veel steun, omdat ze het aandurfde als vrouw gewoon het heft in handen te nemen en de overspelige man er flink van langs te geven, in het openbaar en voor het oog van miljoenen internetgebruikers.

Maar Gerard Piqué liet het er niet bij zitten en sloeg op verschillende manieren terug. Als oprichter van de zogenaamde Kings League, een voetbalcompetitie van Futbol 7 die erg populair is op onlinekanalen, kondigde hij aan dat hij een nieuw horloge had. Een casio natuurlijk. Hij zei er ook bij dat het horloge ‘levenslang zal meegaan’. En hij haalde meteen een paar doosjes te voorschijn en zei dat de nieuwe sponsor voor de Kings League niemand minder dan het horlogemerk Casio was. En de dag erop liet hij een filmpje opnemen waarin hij te zien is wanneer hij komt aanrijden bij zijn kantoor in een… splinternieuwe Twingo!

Zowel de automerken Ferrari als Renault Twingo zijn al dagenlang trending topics op de netwerken in verschillende landen in Europa en Zuid-Amerika als gevolg van de amoureuze strijd tussen de twee ex-partners. Aanvankelijk daalden de aandelen van Renault op de Beurs van Parijs met 1.45 procent. Maar de dag erna stegen ze  alweer en uiteindelijk bereikten ze een record. Ook het Italiaanse Ferrari deed goede zaken, want ook daar gingen dankzij de gratis promotie de aandelen omhoog.

Hetzelfde gold voor de aandelen van Rolex, dat haar faam als prestigeobject alleen maar zag toenemen. Ook het merk Casio ging het niet slecht af; de aandelen stegen en het bedrijf doet betere zaken dan ooit. Casio maakte faam als eerste merk van digitale horloges die ook nog eens goedkoop waren en binnen handbereik van iedereen lagen. Maar ondertussen hebben ze ook luxevarianten, sommige van goud, die peperduur zijn en zich kunnen meten met concurrent Rolex.

En waar Shakira misschien geen rekening mee had gehouden, is dat de Renault Twingo in haar thuisland Colombia de laatste jaren veruit het meest geliefde automerk is. Juist omdat het een degelijke auto is en betaalbaar voor minder koopkrachtige autoliefhebbers. Volgens de laatste cijfers groeide de verkoop in 2022 met bijna 3 procent in vergelijking met het jaar ervoor. En de verkopen zullen alleen maar stijgen als straks Gerard Piqué een sponsordeal gaat afsluiten met Renault en reclame gaat maken voor de Twingo.

Shakira komt wereldwijd in beeld als sterke en zelfbewuste vrouw die zich niet door haar trouwloze man laat kleineren. Bovendien houdt ze zelf miljoenen euro’s over aan de ‘afrekenhit’ en volgens insiders zelfs zoveel, dat ze de schuld die ze heeft uitstaan bij de Spaanse belastingdienst daarvan ruim kan voldoen.

Je kan dus stellen dat de pijnlijke scheiding tussen Shakira en Piqué alleen maar winnaars op heeft geleverd, met uitzondering misschien van de nieuwe liefde van Piqué die het zwaar te verduren krijgt, en uiteraard de twee kinderen van het voormalige liefdespaar die in de strijd werden betrokken en speelbal werden in dit drama. Wil iemand daar nog een liedje over schrijven misschien?

Gerelateerde berichten

Egan Bernal en de bus die hij niet zag

Egan Bernal en de bus die hij niet zag

Het is 24 januari 2022. Vergezeld door enkele teamgenoten uit zijn INEOS-ploeg gaat wielrenner Egan Bernal de drukke autoweg van Bogotá naar Tunja op om te trainen. De renners blijven op een kleine afstand van elkaar, want ze proberen het scenario van een tijdrit na te bootsen. Alleen, dit is de openbare weg en er is veel verkeer.

Lees meer
Juan Valdez is dood, lang leve Juan Valdez!

Juan Valdez is dood, lang leve Juan Valdez!

De Nationale Federatie van Koffietelers rouwt om het verlies van zijn icoon Juan Valdez, wereldwijd het uithangbord van de Colombiaanse koffie. De man die hem verpersoonlijkte, Carlos Castañeda, stierf enkele weken geleden op 58-jarige leeftijd in de Las Vegas-kliniek in Medellín, waar hij herstelde van een hartoperatie.

Lees meer
Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Op 16 maart vierde Madres de La Candelaria haar 25-jarig bestaan met een bijeenkomst in Museo Casa de Memoria in Medellín. De viering heette ‘Altijd woensdag om twaalf uur’, als eerbetoon aan hun wekelijkse protest in het atrium van de Nuestra Señora de la Candelaria-kerk in Medellín. Aanwezig waren leden van de organisatie en flink wat van de mensen die hen gedurende deze tijd hebben gesteund.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This