Column Colombia

Kunta Kinte

2 november 2014

Nico Verbeek

De bekendste draaimolen van Colombia is niet terug te vinden in een pretpark, maar vindt zijn oorsprong in het gemeentehuis van Bogotá. De zogenaamde ‘Carrousel van de Aanbestedingen’ is een grootscheepse corruptiezaak die plaats vond tijdens het burgemeesterschap van Samuel Moreno van de linkse partij Polo Democrático Aternativo in de periode 2008-2011.

De burgemeester en zijn broer Iván Moreno, die in genoemde periode senator was, deelden met gulle hand overheidsopdrachten uit, maar eisten van alle contracten een zeker percentage als commissie. Smeergeld of steekpenningen in het juridische jargon. De broers Manuel en Miguel Nule en hun neef Guido Nule waren de belangrijkste begunstigden van de miljardencontracten (in pesos) en moesten die steekpenningen afdragen aan de burgemeester of personen die hij aanwees.

Als gevolg van deze praktijk werden miljarden peso’s verduisterd, werden wegen in aanbouw niet afgemaakt, kampten ziekenhuizen met tekorten, en kreeg het openbaar vervoer (Transmilenio) een geweldige klap, waarvan het nog steeds niet is hersteld. Kortom, de levensstandaard van miljoenen burgers van de hoofdstad daalde aanzienlijk als gevolg van de vraatzucht van de families Moreno en Nule.

Het bewijs dat de deelnemers aan de draaimolen van de corruptie werkelijk een misdadige organisatie runden, was dat alle hoofdrolspelers met elkaar correspondeerden in de vorm van bijnamen. De burgemeester heette La Doctora, de vrouwelijke vorm van ‘doctor’, wat in Colombia nog steeds geldt als eretitel voor een persoon die niet noodzakelijkerwijs gepromoveerd is, maar zichzelf als een opgeleid en belangrijk burger beschouwt. Zijn broer Iván was El Jefe ofwel ‘De Baas’. De belangrijke aannemer Emilio Tapia had als alias ‘De Dikke’ en dat kwam omdat hij erg mager was (grapje dus). Verder waren er nog bijnamen als ‘Knuffelbeertje’, ‘De Kabouter’ en ‘Het Moedertje’. Een van de functionarissen van het overheidsbedrijf  IDU, verantwoordelijk voor het aanbesteden van openbare werken, was Inocencio Meléndez, die door de andere criminelen van het netwerk ‘Kunta Kinte’ werd genoemd.

Een paar dagen terug zag ik een interview met Inocencio Meléndez. Hij is een Afro-Colombiaan, van zeer nederige afkomst, die met behulp van beurzen de kans kreeg te studeren, advocaat werd en uiteindelijk opklom tot juridisch adviseur van het IDU. Daar nam hij plaats in de draaimolen van steekpenningen en smeergelden, net als de rest van de top van het stadsbestuur. Toen de hele zaak uitkwam, was Meléndez een van de eersten om alles op te biechten en als getuige op te treden. Ik zag de treurnis in zijn ogen toen hij vertelde dat zijn partners-in-crime hem Kunta Kinte plachten te noemen. Hij begreep toen, denk ik, dat hij nooit één van hen zou zijn, van deze gegoede burgers van Bogotá, die behalve corrupt ook ronduit racistisch waren.

Meléndez maakte van zijn nood of ressentiment een deugd en hielp mee om z’n voormalige vrienden van het misdaadcarrousel voor het gerecht te brengen. Niets smaakt zo zoet als wraak tenslotte.

Gerelateerde berichten

Kerst vervroegd in Venezuela!

Kerst vervroegd in Venezuela!

De Venezolaanse dictator Nicolás Maduro kon dit jaar niet wachten tot december en heeft per decreet het kerstfeest vervroegd. In zijn eigen tv-programma zei hij: “Het is september, maar het ruikt al naar Kerstmis. En daarom ga ik dit jaar, als eerbetoon aan u, mijn landgenoten, uit dankbaarheid aan u, de vervroeging van Kerstmis afkondigen! Kerstmis begint! Kerstmis is aangebroken met vrede, geluk en veiligheid!”

Lees meer
Met het mes op de keel

Met het mes op de keel

De laatste tijd gaat het in de media veel over een merkwaardige statistiek: het uitzonderlijk hoge aantal sterfgevallen onder buitenlanders in Medellín. De doodsoorzaak is variabel: van een mislukt experiment met drugs of een ‘gewone’ hartaanval op een hotelkamer tot de klassieke truc waarbij een goed uitziende maar criminele dame een jongeman oppikt, hem (net iets te veel) scopolamine toedient om hem daarna te beroven van zijn bezittingen.

Lees meer
Schrik in de kabelbaan

Schrik in de kabelbaan

Het gebeurde eind juni op een woensdag, om half vijf ‘s ochtends, kort nadat de eerste passagiers van de dag in de cabines van de Metrocable stapten. Een van die cabines, afkomstig van station Santo Domingo, botste bij aankomst op station Andalucía, bovenop de cabine ervoor. Hij raakte los van de kabel en kwam tien meter beneden op de grond terecht. En dus gebeurde waar vooral types zoals ik, behept met een extreme hoogtevrees, altijd bang voor zijn als ze in zo’n kabelbaan stappen.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This