De Colombiaanse atlete Caterine Ibargüen won pas geleden een gouden medaille op de WK atletiek in Moskou, met een hinkstapsprong van 14,85 meter. Groot feest in Colombia natuurlijk, al is atletiek maar een ‘kleine’ sport en lopen er geen massa’s mensen warm voor. De eerste plaats deed uiteraard wonderen. Interviews met de moeder, de vader, de vriend, de buren van de wereldkampioene. Telefoontje van de president, belofte van gouden bergen: een eigen huis, een studiebeurs, et cetera.
Al snel begon het nummer 1485 iets magisch te krijgen. Het was de dag na de winnende sprong het meest gevraagde en populaire nummer bij de zogenaamde chances, waar je gokt op de laatste vier nummers van een loterij. Want maar liefst 300.000 mensen zetten hun geld in op dit nummer. Wat als dit nummer zou winnen? Dan zouden veel mensen rijk worden en de eigenaren van de gokkantoren konden hun zaak wel opdoeken, want ze zouden failliet gaan. Het nummer werd geblokkeerd, kennelijk durfden die types zelf die gok niet aan. Of waren ze zelf ook bijgelovig?
Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Een paar jaar geleden werd ergens aan de Caribische Kust een vis gevangen, waar de visser heel duidelijk een bepaald nummer op had zien staan. Het gerucht verspreidde zich snel en er ontstond een run op de chances, om met dit nummer te gaan gokken. Ook toen zagen de gokbedrijven zich gedwongen de loterijen tijdelijk te sluiten, ook toen uit vrees voor eventuele financiële gevolgen. Want, stel je voor dat…?
Ik herinner me het verhaal van de buurman van mijn boerderij, op het platteland van Antioquia, die van plan was om met de laatste vier letters van zijn cedula, identiteitsbewijs, een gokje te wagen bij de plaatselijke loterij. Uiteindelijk zag hij er toch van af, want hij kocht met de 2000 peso’s (minder dan één euro) die hij voor het lot had gereserveerd, toch liever een paar pilsjes.
De ochtend erop was de kater dubbel. Behalve de lichamelijke ongemakken door de alcohol, kwam hij er ook achter dat het nummer van de loterij was gevallen op de laatste vier nummers van zijn cedula. Hij kon maar één conclusie trekken: god bestaat niet.