Column Colombia

Hink Stap Sprong

2 september 2013

Nico Verbeek

De Colombiaanse atlete Caterine Ibargüen won pas geleden een gouden medaille op de WK atletiek in Moskou, met een hinkstapsprong van 14,85 meter. Groot feest in Colombia natuurlijk, al is atletiek maar een ‘kleine’ sport en lopen er geen massa’s mensen warm voor. De eerste plaats deed uiteraard wonderen. Interviews met de moeder, de vader, de vriend, de buren van de wereldkampioene. Telefoontje van de president, belofte van gouden bergen: een eigen huis, een studiebeurs, et cetera.

Al snel begon het nummer 1485 iets magisch te krijgen. Het was de dag na de winnende sprong het meest gevraagde en populaire nummer bij de zogenaamde chances, waar je gokt op de laatste vier nummers van een loterij. Want maar liefst 300.000 mensen zetten hun geld in op dit nummer. Wat als dit nummer zou winnen? Dan zouden veel mensen rijk worden en de eigenaren van de gokkantoren konden hun zaak wel opdoeken, want ze zouden failliet gaan. Het nummer werd geblokkeerd, kennelijk durfden die types zelf die gok niet aan. Of waren ze zelf ook bijgelovig?

Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Een paar jaar geleden werd ergens aan de Caribische Kust een vis gevangen, waar de visser heel duidelijk een bepaald nummer op had zien staan. Het gerucht verspreidde zich snel en er ontstond een run op de chances, om met dit nummer te gaan gokken. Ook toen zagen de gokbedrijven zich gedwongen de loterijen tijdelijk te sluiten, ook toen uit vrees voor eventuele financiële gevolgen. Want, stel je voor dat…?

Ik herinner me het verhaal van de buurman van mijn boerderij, op het platteland van Antioquia, die van plan was om met de laatste vier letters van zijn cedula, identiteitsbewijs, een gokje te wagen bij de plaatselijke loterij. Uiteindelijk zag hij er toch van af, want hij kocht met de 2000 peso’s (minder dan één euro) die hij voor het lot had gereserveerd, toch liever een paar pilsjes.

De ochtend erop was de kater dubbel. Behalve de lichamelijke ongemakken door de alcohol, kwam hij er ook achter dat het nummer van de loterij was gevallen op de laatste vier nummers van zijn cedula. Hij kon maar één conclusie trekken: god bestaat niet.

Misschien is het onzin om toe te geven aan bijgeloof, maar om het zomaar te negeren kan nog veel ernstigere gevolgen hebben.

Gerelateerde berichten

Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco (1943-2012) was een van de meest gewelddadige drugshandelaren in de Colombiaanse maffiageschiedenis. Ze had de naam een gewetenloze moordenaar te zijn en verschillende vendetta’s te hebben veroorzaakt, zowel in Colombia als in het Miami rond 1980, de jaren van Miami Vice. Ze werd omschreven als zeer bezitterig en extreem jaloers, op het randje van het abnormale. Ook zou ze honderden doden op haar geweten hebben, onder wie haar drie echtgenoten, vandaar haar bijnaam Zwarte Weduwe.

Lees meer
Terug naar Montaillou

Terug naar Montaillou

Een maand geleden stierf op 94-jarige leeftijd de Franse historicus Emmanuel Le Roy Ladurie, vooral bekend van het boek Montaillou, een ketters dorp in de Pyreneeën, voor het eerst gepubliceerd in 1975. Beschouwd als een baanbrekend boek, omdat het de manier van geschiedschrijving compleet veranderde.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This