Column Colombia

Falcao en Van Gaal, deel 2

29 maart 2015

Nico Verbeek

Colombia won van Bahrein een vriendschappelijke voetbalwedstrijd met 6-0, maar het nieuws was toch weer Van Gaal. Want Falcao maakte twee goals en bereidde er eentje voor en dus was het nieuws vooral een lange neus naar de Manchester-trainer die hem (opzettelijk?) laat verpieteren. Ja, er wordt zelfs kwade opzet vermoed.

Het zit iedereen bijzonder hoog. Van Gaal mag onze Falcao niet. Hij heeft iets tegen hem. En hij probeerde hem zelfs te vernederen door hem in het tweede van Manchester mee te laten spelen. Er werd zelfs gesuggereerd dat Van Gaal iets tegen latino’s had. Kortom, het zou zelfs een raciale kwestie zijn, met een neokoloniale achtergrond.

Wat mij betreft allemaal wat overdreven – maar ja, het is voetbal en dan laaien de emoties vaak hoog op. De uitschakeling van Colombia door Brazilië, alweer bijna een jaar geleden, wordt nog steeds besproken en verafschuwd. Vooral het moment dat een goal van Colombia onterecht wegens buitenspel werd afgekeurd: de slagzin ‘het was wél een goal van Yepes’ was lange tijd een gevleugeld uitdrukking en niet dagenlang, maar maandenlang trending topic op sociale netwerken.

De sociale netwerken stonden deze week vol van memes (karikaturale foto’s op internet), waarop wordt afgerekend met Van Gaal. Dan worden de minst aantrekkelijke van zo iemand gekozen en voorzien van slogans in de trant van ‘zie je nou wel, had je Falcao maar moeten opstellen’.

Nu lees ik dat Louis van Gaal de Anton Geesink Award in ontvangst mocht nemen. Ik denk dat hij het zeker heeft verdiend. “De paden die Anton Geesink heeft gelopen zijn niet altijd geëffend geweest, net als de mijne. Dat schept een band”, zei Van Gaal zelf met een prachtig gevoel van understatement.

Maar het mooiste vond ik nog wel de reden die in het jury-rapport werd genoemd. Hij werd onder meer gekozen voor  zijn ‘weldoordachte en gedurfde beslissingen’ als bondscoach van het Nederlands elftal tijdens het WK voetbal vorig jaar in Brazilië.

Ik zal het hier maar niemand vertellen, dat van die trofee voor Van Gaal. En het zeker niet hebben over die ‘weldoordachte beslissingen als coach’.

Lees ook de eerdere column over Van Gaal.

Gerelateerde berichten

Schrik in de kabelbaan

Schrik in de kabelbaan

Het gebeurde eind juni op een woensdag, om half vijf ‘s ochtends, kort nadat de eerste passagiers van de dag in de cabines van de Metrocable stapten. Een van die cabines, afkomstig van station Santo Domingo, botste bij aankomst op station Andalucía, bovenop de cabine ervoor. Hij raakte los van de kabel en kwam tien meter beneden op de grond terecht. En dus gebeurde waar vooral types zoals ik, behept met een extreme hoogtevrees, altijd bang voor zijn als ze in zo’n kabelbaan stappen.

Lees meer
Egan Bernal en de bus die hij niet zag

Egan Bernal en de bus die hij niet zag

Het is 24 januari 2022. Vergezeld door enkele teamgenoten uit zijn INEOS-ploeg gaat wielrenner Egan Bernal de drukke autoweg van Bogotá naar Tunja op om te trainen. De renners blijven op een kleine afstand van elkaar, want ze proberen het scenario van een tijdrit na te bootsen. Alleen, dit is de openbare weg en er is veel verkeer.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This