Column Colombia

Falcao en Van Gaal, deel 2

29 maart 2015

Nico Verbeek

Colombia won van Bahrein een vriendschappelijke voetbalwedstrijd met 6-0, maar het nieuws was toch weer Van Gaal. Want Falcao maakte twee goals en bereidde er eentje voor en dus was het nieuws vooral een lange neus naar de Manchester-trainer die hem (opzettelijk?) laat verpieteren. Ja, er wordt zelfs kwade opzet vermoed.

Het zit iedereen bijzonder hoog. Van Gaal mag onze Falcao niet. Hij heeft iets tegen hem. En hij probeerde hem zelfs te vernederen door hem in het tweede van Manchester mee te laten spelen. Er werd zelfs gesuggereerd dat Van Gaal iets tegen latino’s had. Kortom, het zou zelfs een raciale kwestie zijn, met een neokoloniale achtergrond.

Wat mij betreft allemaal wat overdreven – maar ja, het is voetbal en dan laaien de emoties vaak hoog op. De uitschakeling van Colombia door Brazilië, alweer bijna een jaar geleden, wordt nog steeds besproken en verafschuwd. Vooral het moment dat een goal van Colombia onterecht wegens buitenspel werd afgekeurd: de slagzin ‘het was wél een goal van Yepes’ was lange tijd een gevleugeld uitdrukking en niet dagenlang, maar maandenlang trending topic op sociale netwerken.

De sociale netwerken stonden deze week vol van memes (karikaturale foto’s op internet), waarop wordt afgerekend met Van Gaal. Dan worden de minst aantrekkelijke van zo iemand gekozen en voorzien van slogans in de trant van ‘zie je nou wel, had je Falcao maar moeten opstellen’.

Nu lees ik dat Louis van Gaal de Anton Geesink Award in ontvangst mocht nemen. Ik denk dat hij het zeker heeft verdiend. “De paden die Anton Geesink heeft gelopen zijn niet altijd geëffend geweest, net als de mijne. Dat schept een band”, zei Van Gaal zelf met een prachtig gevoel van understatement.

Maar het mooiste vond ik nog wel de reden die in het jury-rapport werd genoemd. Hij werd onder meer gekozen voor  zijn ‘weldoordachte en gedurfde beslissingen’ als bondscoach van het Nederlands elftal tijdens het WK voetbal vorig jaar in Brazilië.

Ik zal het hier maar niemand vertellen, dat van die trofee voor Van Gaal. En het zeker niet hebben over die ‘weldoordachte beslissingen als coach’.

Lees ook de eerdere column over Van Gaal.

Gerelateerde berichten

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Op 16 maart vierde Madres de La Candelaria haar 25-jarig bestaan met een bijeenkomst in Museo Casa de Memoria in Medellín. De viering heette ‘Altijd woensdag om twaalf uur’, als eerbetoon aan hun wekelijkse protest in het atrium van de Nuestra Señora de la Candelaria-kerk in Medellín. Aanwezig waren leden van de organisatie en flink wat van de mensen die hen gedurende deze tijd hebben gesteund.

Lees meer
De jungle in de Colombiaanse literatuur

De jungle in de Colombiaanse literatuur

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat José Eustasio Rivera (1888 – 1928) La vorágine publiceerde, een roman waarin de Colombiaanse jungle de hoofdrol speelt en die tegenwoordig tot de canon van de Colombiaanse literatuur behoort. En dus ook verplichte lectuur op de middelbare scholen in Colombia en dat heeft het imago van de roman niet veel goed gedaan. La vorágine (vrij vertaald: De maalstroom) staat voor moeilijk, weinig toegankelijk proza, in ieder geval lectuur die een scholier niet voor z’n plezier leest.

Lees meer
Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco (1943-2012) was een van de meest gewelddadige drugshandelaren in de Colombiaanse maffiageschiedenis. Ze had de naam een gewetenloze moordenaar te zijn en verschillende vendetta’s te hebben veroorzaakt, zowel in Colombia als in het Miami rond 1980, de jaren van Miami Vice. Ze werd omschreven als zeer bezitterig en extreem jaloers, op het randje van het abnormale. Ook zou ze honderden doden op haar geweten hebben, onder wie haar drie echtgenoten, vandaar haar bijnaam Zwarte Weduwe.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This