Column Colombia

Falcao en Van Gaal, deel 2

29 maart 2015

Nico Verbeek

Colombia won van Bahrein een vriendschappelijke voetbalwedstrijd met 6-0, maar het nieuws was toch weer Van Gaal. Want Falcao maakte twee goals en bereidde er eentje voor en dus was het nieuws vooral een lange neus naar de Manchester-trainer die hem (opzettelijk?) laat verpieteren. Ja, er wordt zelfs kwade opzet vermoed.

Het zit iedereen bijzonder hoog. Van Gaal mag onze Falcao niet. Hij heeft iets tegen hem. En hij probeerde hem zelfs te vernederen door hem in het tweede van Manchester mee te laten spelen. Er werd zelfs gesuggereerd dat Van Gaal iets tegen latino’s had. Kortom, het zou zelfs een raciale kwestie zijn, met een neokoloniale achtergrond.

Wat mij betreft allemaal wat overdreven – maar ja, het is voetbal en dan laaien de emoties vaak hoog op. De uitschakeling van Colombia door Brazilië, alweer bijna een jaar geleden, wordt nog steeds besproken en verafschuwd. Vooral het moment dat een goal van Colombia onterecht wegens buitenspel werd afgekeurd: de slagzin ‘het was wél een goal van Yepes’ was lange tijd een gevleugeld uitdrukking en niet dagenlang, maar maandenlang trending topic op sociale netwerken.

De sociale netwerken stonden deze week vol van memes (karikaturale foto’s op internet), waarop wordt afgerekend met Van Gaal. Dan worden de minst aantrekkelijke van zo iemand gekozen en voorzien van slogans in de trant van ‘zie je nou wel, had je Falcao maar moeten opstellen’.

Nu lees ik dat Louis van Gaal de Anton Geesink Award in ontvangst mocht nemen. Ik denk dat hij het zeker heeft verdiend. “De paden die Anton Geesink heeft gelopen zijn niet altijd geëffend geweest, net als de mijne. Dat schept een band”, zei Van Gaal zelf met een prachtig gevoel van understatement.

Maar het mooiste vond ik nog wel de reden die in het jury-rapport werd genoemd. Hij werd onder meer gekozen voor  zijn ‘weldoordachte en gedurfde beslissingen’ als bondscoach van het Nederlands elftal tijdens het WK voetbal vorig jaar in Brazilië.

Ik zal het hier maar niemand vertellen, dat van die trofee voor Van Gaal. En het zeker niet hebben over die ‘weldoordachte beslissingen als coach’.

Lees ook de eerdere column over Van Gaal.

Gerelateerde berichten

Grensoverschrijdend gedrag in de jungle

Grensoverschrijdend gedrag in de jungle

Andres Felipe Pérez was twaalf jaar oud, had terminale kanker en smeekte in een video aan de commandanten van de FARC-guerrilla om zijn laatste dagen met zijn vader door te mogen brengen. Die vader was politieagent José Norberto Pérez en die was een jaar ervoor ontvoerd door de guerrilla. De commandanten van de FARC waren niet gevoelig voor de smeekbede en de jongen stierf zonder zijn vader te zien, in december 2001. De wanhopige agent zelf werd een paar maanden later door de guerrilla doodgeschoten, toen hij het kampement waar hij werd vastgehouden, probeerde te ontvluchten.

Lees meer
Het verloren paradijs

Het verloren paradijs

Die middag is er geschreeuw te horen in de buurt van de finca. Bevelen die worden gegeven, iemand die iets onverstaanbaars terug schreeuwt. De honden beginnen te blaffen. Ik steek de machete achter m’n broekriem en loop het bos in. Al snel ben ik bij de grens van de finca met die van de buren. Het prikkeldraad ligt op de grond, de palen zijn verrot. Verderop zie ik drie mannen met oranje gekleurde hesjes staan bij een geel statief met daarop een apparaat dat op een camera lijkt.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This