Column Colombia

Eten in Nederland

28 december 2012

Nico Verbeek

Het is een bekende situatie en altijd weer lastig. Ik tref een onbekende persoon die zich gedwongen voelt om wat algemene vragen te stellen om het gesprek gaande te houden en geen ongemakkelijke stilte te laten vallen. En dan komt de gevreesde vraag. Goed, en hoe is het Nederlandse eten eigenlijk? Mis je het eten uit je vaderland niet?
Met die tweede vraag heb ik geen enkele moeite. Ik zeg dan altijd, naar waarheid, dat ik het Nederlandse eten helemaal niet mis. Maar die eerste vraag… Tja, Hoe is het Nederlandse eten eigenlijk? Want, al is de vraag me al zo vaak gesteld, ik heb nog steeds geen afdoend antwoord kunnen bedenken.

Ik weet meestal nog wel te berde te brengen dat Nederlanders graag rauwe vis eten (haring!), maar wat nog meer? Meestal leg ik ook uit dat Nederlanders dol zijn op aardappels en dat ze de lekkerste kazen ter wereld maken – en consumeren. Op die manier weet ik mijn gesprekspartner een beetje tevreden te stellen en kunnen we overstappen op een makkelijker onderwerp.

Met mijn vriend Memo, liefhebber van de goede keuken, had ik het kort geleden ook over het heikele thema en omdat we met zijn tweeën waren, waagde ik me aan een wat uitgebreidere reflectie. Ik vertelde over de traditionele maaltijd van aardappels-groente-vlees, maar ook over de invloed van de voormalige koloniën op de nationale eetgewoonten en de import van exotische gerechten uit Suriname, de Antillen en Indonesië.

Toen ik hem de retorische vraag stelde of hij tijdens zijn reizen door de wereld ooit een Nederlands restaurant was tegengekomen, moest hij die natuurlijk ontkennend beantwoorden. Er is dus toch iets vreemds aan de hand met de Nederlandse keuken! Tenminste, erg bekend is hij in ieder geval niet. Ik probeerde, als goede historicus, met een geloofwaardige verklaring te komen. Ja, zeg ik dan. Nederlanders zijn calvinisten en vanuit die levensvisie is het aardse leven niet meer dan een tranendal en alles wat je doet of nalaat, is niet meer dan een voorbereiding op het eeuwige leven. In dat soort cultuur wordt het genieten van het leven en het zich richten op banale zaken als een verfijnde keuken niet op prijs gesteld.

Ik weet natuurlijk ook wel dat de rol van de religie de laatste decennia flink is afgenomen en ook heb ik het gevoel dat mijn verklaring erg schematisch is en maar nauwelijks een bevredigend antwoord is op de prangende vragen rondom de Nederlandse eetgewoonten. Maar goed, het is in ieder geval iets.

Nog een vraag die me vaak wordt gesteld. Wat eten de Nederlanders met kerstmis en oud & nieuw? En dan weet ik het antwoord meteen. Oliebollen natuurlijk! Als ik dan gedwongen wordt een beschrijving te geven van die oliebollen, merk ik dat ze als twee druppels water lijken op een gerecht dat de Colombianen ook in grote hoeveelheden verorberen tijdens de feestdagen: de buñuelos (zie foto). Maar op dat toeval durf ik eerlijk gezegd geen diepgaande historische analyse los te laten.

Gerelateerde berichten

Grensoverschrijdend gedrag in de jungle

Grensoverschrijdend gedrag in de jungle

Andres Felipe Pérez was twaalf jaar oud, had terminale kanker en smeekte in een video aan de commandanten van de FARC-guerrilla om zijn laatste dagen met zijn vader door te mogen brengen. Die vader was politieagent José Norberto Pérez en die was een jaar ervoor ontvoerd door de guerrilla. De commandanten van de FARC waren niet gevoelig voor de smeekbede en de jongen stierf zonder zijn vader te zien, in december 2001. De wanhopige agent zelf werd een paar maanden later door de guerrilla doodgeschoten, toen hij het kampement waar hij werd vastgehouden, probeerde te ontvluchten.

Lees meer
Het verloren paradijs

Het verloren paradijs

Die middag is er geschreeuw te horen in de buurt van de finca. Bevelen die worden gegeven, iemand die iets onverstaanbaars terug schreeuwt. De honden beginnen te blaffen. Ik steek de machete achter m’n broekriem en loop het bos in. Al snel ben ik bij de grens van de finca met die van de buren. Het prikkeldraad ligt op de grond, de palen zijn verrot. Verderop zie ik drie mannen met oranje gekleurde hesjes staan bij een geel statief met daarop een apparaat dat op een camera lijkt.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This