Column Colombia

Einde verhaal

1 maart 2011

Nico Verbeek

Een paar weken geleden schreef ik over een dubbele moord die heel Colombia in rep en roer bracht. De reden was vooral de jonge leeftijd van de slachtoffers, Margarita en Mateo, en hun sociale achtergrond.  Ik weet niet of het de functie van een ‘blog’ is om onderwerpen in feuilleton-vorm te behandelen, maar ik kan me voorstellen dat lezers nieuwsgierig zijn naar de ontknoping van het verhaal. Want inmiddels is de moordzaak zo goed als opgelost. Een reconstructie.

Het begon allemaal op 4 januari, toen de twee biologiestudenten naar de kust reisden om de flora en fauna van het mangrovelandschap te bestuderen. Voor het vervoer huurden ze een motortaxi, bestuurd door ene Cristian David Bravo. Zijn mobiele telefoon werd afgetapt en het was meteen raak. Niet alleen kwam de politie erachter dat de studenten (per ongeluk) een opslagplaats van zevenhonderd kilo cocaïne hadden ontdekt, maar ook wie er met die handel aan het sjouwen waren.

De eigenaar van de opslagplaats, Salvador Negrete, belde meteen zijn baas: alias Gavilán (Valk). Hij is een van de commandanten van Los Urabeños, een criminele bende die is ontstaan na de (mislukte) demobilisatie van de paramilitairen in 2005-2006. Negrete vertelde hem dat twee jonge types in de buurt rondhingen en dat ze wisten waar de drugs werd verstopt.

Gavilán op zijn buurt belde weer met Victor Hinestroza, alias El Blanquito (het Witje) en gaf hem de opdracht ‘de zaak te regelen’. Hinestroza nam contact op met de man van de motortaxi, die hem vertelde waar Mateo en Margarita zich op dat moment ophielden. Daarna gaf Hinestroza opdracht tot de moord.  De politie kon rekenen op medewerking van de inwoners van het gebied en informanten uit de bende zelf, die waardevolle informatie zouden hebben gegeven. (Dit is het voordeel als je een beloning uitlooft van omgerekend zo’n 200.000 euro!)
Tot op heden zijn er vier van elf verdachten van de misdaad opgepakt, namelijk de motorbestuurder, El Blanquito, Salvador Negrete en Rafale Grandeth, militair commandant van Los Urabeños. Een mooi succes voor de politie, maar een zeer schrale troost voor de nabestaanden.

Gerelateerde berichten

Grensoverschrijdend gedrag in de jungle

Grensoverschrijdend gedrag in de jungle

Andres Felipe Pérez was twaalf jaar oud, had terminale kanker en smeekte in een video aan de commandanten van de FARC-guerrilla om zijn laatste dagen met zijn vader door te mogen brengen. Die vader was politieagent José Norberto Pérez en die was een jaar ervoor ontvoerd door de guerrilla. De commandanten van de FARC waren niet gevoelig voor de smeekbede en de jongen stierf zonder zijn vader te zien, in december 2001. De wanhopige agent zelf werd een paar maanden later door de guerrilla doodgeschoten, toen hij het kampement waar hij werd vastgehouden, probeerde te ontvluchten.

Lees meer
Het verloren paradijs

Het verloren paradijs

Die middag is er geschreeuw te horen in de buurt van de finca. Bevelen die worden gegeven, iemand die iets onverstaanbaars terug schreeuwt. De honden beginnen te blaffen. Ik steek de machete achter m’n broekriem en loop het bos in. Al snel ben ik bij de grens van de finca met die van de buren. Het prikkeldraad ligt op de grond, de palen zijn verrot. Verderop zie ik drie mannen met oranje gekleurde hesjes staan bij een geel statief met daarop een apparaat dat op een camera lijkt.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This