Column Colombia

Een wereld van verschil

11 augustus 2013

Nico Verbeek

Een week geleden kwam er een einde aan de zogenaamde World Games, de Wereldspelen, een internationaal sporttoernooi dat één keer in de vier jaar wordt gehouden en waar sporten op het programma staan die bij de Olympische Spelen (nog) niet in aanmerking komen. Salsadansen, squash, rolschaatsen en ook touwtrekken stonden hier even in de schijnwerpers, waarbij ik er overigens achter kwam dat wij – Nederland – in die laatste sport op de eerste plaats staan in de wereld!

Die Wereldspelen werden gehouden in Cali, de derde Colombiaanse stad en ongetwijfeld de meest ‘sportminnende’ stad van het land. Aan sportaccommodaties is hier geen gebrek en de logistiek, veiligheid en algehele organisatie van het evenement werden alom geprezen. Toch veranderde deze alternatieve Olympiade in de risee van de internationale sportgemeenschap, precies op het moment dat de eerste medailles werden uitgedeeld.

Want de sporters konden hun ogen nauwelijks geloven toen ze naar hun medaille keken en daar duidelijk zagen staan: WORD games, in plaats van WORLD games. Maar één lettertje minder, maar wel een wereld van verschil wat betreft de betekenis. De organisatie putte zich uit in excuses en liet meteen een communiqué uitgaan. Daarin legde ze in prachtige ambtenarentaal uit dat “tijdens het fabricageproces van de teksten op de medailles die zijn bestemd als beloning van de Wereldspelen ongewild een fout is geslopen, waarvoor deze organisatie haar excuses aanbiedt aan de beloonde atleten. De vergissing zal echter op geen enkel moment de waarde van de medaille noch de verdienste van de triomf aantasten en de nodige correctieven zullen worden genomen om het probleem te verhelpen.”

Daarna volgde een dagenlange discussie over wie verantwoordelijk was voor deze enorme blunder. De organisatie van de spelen gaf de schuld aan de fabrikant van de medailles uit Bogotá, die op zijn beurt de bal terugspeelde naar Cali. Dat er iemand ergens een fout heeft begaan is wel duidelijk, maar wat je als buitenlander maar moeilijk kan geloven is dat niemand, echt niemand, in de periode dat het ontwerp van de medaille circuleerde een dergelijke vergissing heeft opgemerkt. Want er zullen toch heel wat mensen zijn geweest die de ‘Word Games’ onder ogen hebben gekregen. De oplossing die werd gevonden, was om met een laser een ‘l’ aan het woord ‘word’ toe te voegen.

In Colombia zijn de laatste jaren de buitenlandse investeringen enorm toegenomen en ook wil het land naar alle uithoeken van de wereld haar producten exporteren. De huidige regering heeft de laatste drie jaar maar liefst veertien vrijhandelsverdragen gesloten en op scholen, universiteiten en in bedrijven wordt het belang van de wereldtaal Engels onderstreept. De president, de ministers, de ambtenaren, de scholen, de media, iedereen kauwt het elkaar na: Engels spreken is een ‘must’ en onmisbaar voor Colombia’s rol in een internationale toekomst. Helaas loopt de realiteit nog een beetje achter bij de wens, zo liet de flater in Cali ongewild aan de hele WORLD zien.

Gerelateerde berichten

Kerst vervroegd in Venezuela!

Kerst vervroegd in Venezuela!

De Venezolaanse dictator Nicolás Maduro kon dit jaar niet wachten tot december en heeft per decreet het kerstfeest vervroegd. In zijn eigen tv-programma zei hij: “Het is september, maar het ruikt al naar Kerstmis. En daarom ga ik dit jaar, als eerbetoon aan u, mijn landgenoten, uit dankbaarheid aan u, de vervroeging van Kerstmis afkondigen! Kerstmis begint! Kerstmis is aangebroken met vrede, geluk en veiligheid!”

Lees meer
Met het mes op de keel

Met het mes op de keel

De laatste tijd gaat het in de media veel over een merkwaardige statistiek: het uitzonderlijk hoge aantal sterfgevallen onder buitenlanders in Medellín. De doodsoorzaak is variabel: van een mislukt experiment met drugs of een ‘gewone’ hartaanval op een hotelkamer tot de klassieke truc waarbij een goed uitziende maar criminele dame een jongeman oppikt, hem (net iets te veel) scopolamine toedient om hem daarna te beroven van zijn bezittingen.

Lees meer
Schrik in de kabelbaan

Schrik in de kabelbaan

Het gebeurde eind juni op een woensdag, om half vijf ‘s ochtends, kort nadat de eerste passagiers van de dag in de cabines van de Metrocable stapten. Een van die cabines, afkomstig van station Santo Domingo, botste bij aankomst op station Andalucía, bovenop de cabine ervoor. Hij raakte los van de kabel en kwam tien meter beneden op de grond terecht. En dus gebeurde waar vooral types zoals ik, behept met een extreme hoogtevrees, altijd bang voor zijn als ze in zo’n kabelbaan stappen.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This