Column Colombia

Een dure gok

15 maart 2011

Nico Verbeek

Een paar jaar geleden deed ik een cursus in het SENA, een publieke onderwijsinstelling. Met name lageropgeleiden leren hier een vak, maar je kunt bijvoorbeeld ook een basiscursus ‘ondernemerschap’ volgen. Ik had net een tuinderij en wilde wat opsteken over het opstarten van een eigen zaak.

Een dure gokDe lessen duurden een hele ochtend, dus er was voldoende tijd om ook sociaal te vertoeven met de medecursisten in de twee of drie pauzes tussen de lessen. De andere leerlingen waren allemaal jonge types, meestal uit een vrij laag sociaal milieu. Allemaal hadden ze de droom later succesvol te worden met een of andere handel of zaak.

Op een gegeven moment kwamen er twee met een fantastisch plan. Dat zou de toekomst zijn! Iedereen in de klas mocht meedoen. Je hoefde alleen je naam maar op een lijst te schrijven, een luttel bedrag geld in te leggen. Na verloop van tijd zou het geld je toestromen. Je hoefde verder niets meer te doen, je werd slapende rijk.

Ik had er helemaal geen zin in. Ik kende het systeem van de kettingbrieven nog van vroeger. Je moest een brief schrijven aan tien mensen en dan kreeg je er later honderden terug. Ik geloofde er niets van en deed er nooit aan mee.

Ik stopte al snel met de cursus (ondernemer zijn was niet echt aan mij besteed), maar moest nog vaak denken aan die types die met dat financiële pyramidespel waren begonnen. Waren ze rijk geworden? Waren ze inmiddels in de gevangenis terecht gekomen?

Het fenomeen van het financiële pyramidespel is in Colombia een hot item. In 2008 gingen er een paar grote bedrog-bedrijven over de kop. Een half miljoen Colombianen verloren het spaargeld van hun hele leven. Eigen schuld, dikke bult, dacht ik dan. Moet je maar niet zo hebberig zijn. Dat is de terechte straf voor mensen die liever niet werken en inderdaad, slapend, rijk willen worden.

Maar vorige week kreeg ik de schok van mijn leven. Zo’n 200.000 slachtoffers van de pyramidespelen hebben de staat aangeklaagd, want ze betogen dat die niet voldoende controle heeft uitgeoefend. Ze claimen in totaal een bedrag van 45,6 biljoen (twaalf nullen) pesos (ruim 13 miljard euro), wat neerkomt op de helft van de jaarlijkse begroting van het land Colombia. Mocht de eis succesvol zijn, dan gaat het land bankroet.

Achter deze schandalige rechtsclaim zitten een aantal maffiose advocatenbureaus, die er een sport van maken de staat aan te klagen. Dergelijke advocaten hebben geen enkele scrupules, kopen rechters om, kortom, bedienen zich van alle mogelijke middelen om hun doel – rijk te worden – te bereiken.

Met de slachtoffers van de pyramidespelen hebben ze weer een nieuwe clièntele gevonden. Ze zetten een advertentie in de krant, maken de slachtoffers lekker met de bedragen die ze kunnen verdienen, en uiteraard lopen hun kantoren vol.

De slachtoffers van de pyramidespelen doen voor de tweede keer een gok, nog duurder dan de eerste keer…

Gerelateerde berichten

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Op 16 maart vierde Madres de La Candelaria haar 25-jarig bestaan met een bijeenkomst in Museo Casa de Memoria in Medellín. De viering heette ‘Altijd woensdag om twaalf uur’, als eerbetoon aan hun wekelijkse protest in het atrium van de Nuestra Señora de la Candelaria-kerk in Medellín. Aanwezig waren leden van de organisatie en flink wat van de mensen die hen gedurende deze tijd hebben gesteund.

Lees meer
De jungle in de Colombiaanse literatuur

De jungle in de Colombiaanse literatuur

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat José Eustasio Rivera (1888 – 1928) La vorágine publiceerde, een roman waarin de Colombiaanse jungle de hoofdrol speelt en die tegenwoordig tot de canon van de Colombiaanse literatuur behoort. En dus ook verplichte lectuur op de middelbare scholen in Colombia en dat heeft het imago van de roman niet veel goed gedaan. La vorágine (vrij vertaald: De maalstroom) staat voor moeilijk, weinig toegankelijk proza, in ieder geval lectuur die een scholier niet voor z’n plezier leest.

Lees meer
Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco (1943-2012) was een van de meest gewelddadige drugshandelaren in de Colombiaanse maffiageschiedenis. Ze had de naam een gewetenloze moordenaar te zijn en verschillende vendetta’s te hebben veroorzaakt, zowel in Colombia als in het Miami rond 1980, de jaren van Miami Vice. Ze werd omschreven als zeer bezitterig en extreem jaloers, op het randje van het abnormale. Ook zou ze honderden doden op haar geweten hebben, onder wie haar drie echtgenoten, vandaar haar bijnaam Zwarte Weduwe.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This