Column Colombia

Diomedes

26 januari 2014

Nico Verbeek

Op 22 december van het afgelopen jaar stierf Diomedes Díaz (56), zanger van vallenatomuziek. Het genre vindt zijn oorsprong aan de Caribische kust van Colombia en is in het hele land razend populair. Het zijn levensliederen die worden gezongen door mannen met een snik in hun stem, daarbij begeleid door een muzikant die accordeon speelt. Hoe dat instrument ooit in de Cariben is terechtgekomen…

Diomedes Díaz was een parvenu, alcoholist, verslaafde aan alle mogelijke drugs en had dertig (erkende) bastaardkinderen op de wereld geschopt bij een groot aantal vrouwen. Hij was van nederige afkomst, maar wist door zijn muziek miljonair te worden. Hij was vriend van rechtse illegale paramilitairen en maffiosi, van wie hij de feesten luister bijzette met zijn ‘kunst’. Hij was een radicale machista, maar dat wordt goedgepraat omdat zoiets zogenaamd ‘past bij de lokale cultuur’. Volgens de legende gaf hij eens dit advies aan een paar mannen om een einde te maken aan een straatruzie: “Koop een krat bier, bel een paar hoeren en zet het op een …”

In mei 1997 gaf Diomedes een groot feest met een aantal maffiose vrienden, waar vrouwen, drugs en drank in overvloed aanwezig waren. Daar overleed onder ‘mysterieuze’ omstandigheden een van de ‘vriendinnen’ die op de orgie waren uitgenodigd of daar verzeild waren geraakt. Zij heette Doris Adriana Niño en was 22 jaar oud. Diomedes liet het lijk van de vrouw door zijn lijfwachten dumpen in een weiland, ver van de plaats van het misdrijf. Pas anderhalf jaar later werd hij gearresteerd en berecht voor de moord. Maar zijn advocaten deden hun werk en uiteindelijk hoefde hij niet langer dan een goed jaar het gevang in, uiteraard onder zeer comfortabele omstandigheden.

Bovenstaande feiten zijn algemeen bekend in Colombia. Toch wijdden de Colombiaanse televisie, radio en andere media urenlange reportages aan het overlijden van de zanger en tv-journaals werden compleet gevuld met nabeschouwingen, interviews, terugblikken, kortom, die dag was er even geen ander nieuws in Colombia. Was iedereen even vergeten wie Diomedes werkelijk was? Twee dagen na zijn begrafenis werd de poort van zijn begraafplaats geopend en meteen was het een komen en gaan van fans die het graf van Diomedes wilden bezoeken om een foto te maken én om het nummer van zijn graf op te schrijven.

Een paar dagen later las ik in de krant dat honderden mensen die hadden gegokt op nummer 1108, het nummer van het graf van Diomedes, de loterij in de plaats Valledupar hadden gewonnen. Rond de zeshonderd mensen stonden in de rij om bij het gokbedrijf hun prijs in ontvangst te nemen.

Maar Diomedes was nog niet klaar. Twee dagen na zijn dood zorgde hij ervoor dat gokkers in Cali de loterij wonnen met nummer 1222, de datum waarop Diomedes was overleden (22 december). Rond een miljard pesos, bijna een half miljoen euro, kon worden verdeeld onder ongeveer tienduizend personen.

En dat allemaal dankzij de bovenaardse bemiddeling van Diomedes natuurlijk. Kennelijk werkte het pact met de duivel ook nog ná zijn dood…

Gerelateerde berichten

Grensoverschrijdend gedrag in de jungle

Grensoverschrijdend gedrag in de jungle

Andres Felipe Pérez was twaalf jaar oud, had terminale kanker en smeekte in een video aan de commandanten van de FARC-guerrilla om zijn laatste dagen met zijn vader door te mogen brengen. Die vader was politieagent José Norberto Pérez en die was een jaar ervoor ontvoerd door de guerrilla. De commandanten van de FARC waren niet gevoelig voor de smeekbede en de jongen stierf zonder zijn vader te zien, in december 2001. De wanhopige agent zelf werd een paar maanden later door de guerrilla doodgeschoten, toen hij het kampement waar hij werd vastgehouden, probeerde te ontvluchten.

Lees meer
Het verloren paradijs

Het verloren paradijs

Die middag is er geschreeuw te horen in de buurt van de finca. Bevelen die worden gegeven, iemand die iets onverstaanbaars terug schreeuwt. De honden beginnen te blaffen. Ik steek de machete achter m’n broekriem en loop het bos in. Al snel ben ik bij de grens van de finca met die van de buren. Het prikkeldraad ligt op de grond, de palen zijn verrot. Verderop zie ik drie mannen met oranje gekleurde hesjes staan bij een geel statief met daarop een apparaat dat op een camera lijkt.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This