Column Colombia

Diomedes

26 januari 2014

Nico Verbeek

Op 22 december van het afgelopen jaar stierf Diomedes Díaz (56), zanger van vallenatomuziek. Het genre vindt zijn oorsprong aan de Caribische kust van Colombia en is in het hele land razend populair. Het zijn levensliederen die worden gezongen door mannen met een snik in hun stem, daarbij begeleid door een muzikant die accordeon speelt. Hoe dat instrument ooit in de Cariben is terechtgekomen…

Diomedes Díaz was een parvenu, alcoholist, verslaafde aan alle mogelijke drugs en had dertig (erkende) bastaardkinderen op de wereld geschopt bij een groot aantal vrouwen. Hij was van nederige afkomst, maar wist door zijn muziek miljonair te worden. Hij was vriend van rechtse illegale paramilitairen en maffiosi, van wie hij de feesten luister bijzette met zijn ‘kunst’. Hij was een radicale machista, maar dat wordt goedgepraat omdat zoiets zogenaamd ‘past bij de lokale cultuur’. Volgens de legende gaf hij eens dit advies aan een paar mannen om een einde te maken aan een straatruzie: “Koop een krat bier, bel een paar hoeren en zet het op een …”

In mei 1997 gaf Diomedes een groot feest met een aantal maffiose vrienden, waar vrouwen, drugs en drank in overvloed aanwezig waren. Daar overleed onder ‘mysterieuze’ omstandigheden een van de ‘vriendinnen’ die op de orgie waren uitgenodigd of daar verzeild waren geraakt. Zij heette Doris Adriana Niño en was 22 jaar oud. Diomedes liet het lijk van de vrouw door zijn lijfwachten dumpen in een weiland, ver van de plaats van het misdrijf. Pas anderhalf jaar later werd hij gearresteerd en berecht voor de moord. Maar zijn advocaten deden hun werk en uiteindelijk hoefde hij niet langer dan een goed jaar het gevang in, uiteraard onder zeer comfortabele omstandigheden.

Bovenstaande feiten zijn algemeen bekend in Colombia. Toch wijdden de Colombiaanse televisie, radio en andere media urenlange reportages aan het overlijden van de zanger en tv-journaals werden compleet gevuld met nabeschouwingen, interviews, terugblikken, kortom, die dag was er even geen ander nieuws in Colombia. Was iedereen even vergeten wie Diomedes werkelijk was? Twee dagen na zijn begrafenis werd de poort van zijn begraafplaats geopend en meteen was het een komen en gaan van fans die het graf van Diomedes wilden bezoeken om een foto te maken én om het nummer van zijn graf op te schrijven.

Een paar dagen later las ik in de krant dat honderden mensen die hadden gegokt op nummer 1108, het nummer van het graf van Diomedes, de loterij in de plaats Valledupar hadden gewonnen. Rond de zeshonderd mensen stonden in de rij om bij het gokbedrijf hun prijs in ontvangst te nemen.

Maar Diomedes was nog niet klaar. Twee dagen na zijn dood zorgde hij ervoor dat gokkers in Cali de loterij wonnen met nummer 1222, de datum waarop Diomedes was overleden (22 december). Rond een miljard pesos, bijna een half miljoen euro, kon worden verdeeld onder ongeveer tienduizend personen.

En dat allemaal dankzij de bovenaardse bemiddeling van Diomedes natuurlijk. Kennelijk werkte het pact met de duivel ook nog ná zijn dood…

Gerelateerde berichten

Het verrassende einde van een misdaadimperium

Het verrassende einde van een misdaadimperium

Nogal was toeristen die Medellín bezoeken maken een bedevaart naar het graf van narco-baas Pablo Escobar, te vinden op begraafplaats Montesacre in Itaguí. Dat is al sinds 1993 de laatste rustplaats van Colombiaans beruchtste maffiabaas. De Italiaan Luigi Belvedere maakte de trip ook en uiteraard moest van dat bezoekje ook een foto worden geplaatst op zijn Facebook en Instagram. Allemaal niet zo heel bijzonder.

Lees meer
Kerst vervroegd in Venezuela!

Kerst vervroegd in Venezuela!

De Venezolaanse dictator Nicolás Maduro kon dit jaar niet wachten tot december en heeft per decreet het kerstfeest vervroegd. In zijn eigen tv-programma zei hij: “Het is september, maar het ruikt al naar Kerstmis. En daarom ga ik dit jaar, als eerbetoon aan u, mijn landgenoten, uit dankbaarheid aan u, de vervroeging van Kerstmis afkondigen! Kerstmis begint! Kerstmis is aangebroken met vrede, geluk en veiligheid!”

Lees meer
Met het mes op de keel

Met het mes op de keel

De laatste tijd gaat het in de media veel over een merkwaardige statistiek: het uitzonderlijk hoge aantal sterfgevallen onder buitenlanders in Medellín. De doodsoorzaak is variabel: van een mislukt experiment met drugs of een ‘gewone’ hartaanval op een hotelkamer tot de klassieke truc waarbij een goed uitziende maar criminele dame een jongeman oppikt, hem (net iets te veel) scopolamine toedient om hem daarna te beroven van zijn bezittingen.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This