Column Colombia

Diomedes

26 januari 2014

Nico Verbeek

Op 22 december van het afgelopen jaar stierf Diomedes Díaz (56), zanger van vallenatomuziek. Het genre vindt zijn oorsprong aan de Caribische kust van Colombia en is in het hele land razend populair. Het zijn levensliederen die worden gezongen door mannen met een snik in hun stem, daarbij begeleid door een muzikant die accordeon speelt. Hoe dat instrument ooit in de Cariben is terechtgekomen…

Diomedes Díaz was een parvenu, alcoholist, verslaafde aan alle mogelijke drugs en had dertig (erkende) bastaardkinderen op de wereld geschopt bij een groot aantal vrouwen. Hij was van nederige afkomst, maar wist door zijn muziek miljonair te worden. Hij was vriend van rechtse illegale paramilitairen en maffiosi, van wie hij de feesten luister bijzette met zijn ‘kunst’. Hij was een radicale machista, maar dat wordt goedgepraat omdat zoiets zogenaamd ‘past bij de lokale cultuur’. Volgens de legende gaf hij eens dit advies aan een paar mannen om een einde te maken aan een straatruzie: “Koop een krat bier, bel een paar hoeren en zet het op een …”

In mei 1997 gaf Diomedes een groot feest met een aantal maffiose vrienden, waar vrouwen, drugs en drank in overvloed aanwezig waren. Daar overleed onder ‘mysterieuze’ omstandigheden een van de ‘vriendinnen’ die op de orgie waren uitgenodigd of daar verzeild waren geraakt. Zij heette Doris Adriana Niño en was 22 jaar oud. Diomedes liet het lijk van de vrouw door zijn lijfwachten dumpen in een weiland, ver van de plaats van het misdrijf. Pas anderhalf jaar later werd hij gearresteerd en berecht voor de moord. Maar zijn advocaten deden hun werk en uiteindelijk hoefde hij niet langer dan een goed jaar het gevang in, uiteraard onder zeer comfortabele omstandigheden.

Bovenstaande feiten zijn algemeen bekend in Colombia. Toch wijdden de Colombiaanse televisie, radio en andere media urenlange reportages aan het overlijden van de zanger en tv-journaals werden compleet gevuld met nabeschouwingen, interviews, terugblikken, kortom, die dag was er even geen ander nieuws in Colombia. Was iedereen even vergeten wie Diomedes werkelijk was? Twee dagen na zijn begrafenis werd de poort van zijn begraafplaats geopend en meteen was het een komen en gaan van fans die het graf van Diomedes wilden bezoeken om een foto te maken én om het nummer van zijn graf op te schrijven.

Een paar dagen later las ik in de krant dat honderden mensen die hadden gegokt op nummer 1108, het nummer van het graf van Diomedes, de loterij in de plaats Valledupar hadden gewonnen. Rond de zeshonderd mensen stonden in de rij om bij het gokbedrijf hun prijs in ontvangst te nemen.

Maar Diomedes was nog niet klaar. Twee dagen na zijn dood zorgde hij ervoor dat gokkers in Cali de loterij wonnen met nummer 1222, de datum waarop Diomedes was overleden (22 december). Rond een miljard pesos, bijna een half miljoen euro, kon worden verdeeld onder ongeveer tienduizend personen.

En dat allemaal dankzij de bovenaardse bemiddeling van Diomedes natuurlijk. Kennelijk werkte het pact met de duivel ook nog ná zijn dood…

Gerelateerde berichten

Egan Bernal en de bus die hij niet zag

Egan Bernal en de bus die hij niet zag

Het is 24 januari 2022. Vergezeld door enkele teamgenoten uit zijn INEOS-ploeg gaat wielrenner Egan Bernal de drukke autoweg van Bogotá naar Tunja op om te trainen. De renners blijven op een kleine afstand van elkaar, want ze proberen het scenario van een tijdrit na te bootsen. Alleen, dit is de openbare weg en er is veel verkeer.

Lees meer
Juan Valdez is dood, lang leve Juan Valdez!

Juan Valdez is dood, lang leve Juan Valdez!

De Nationale Federatie van Koffietelers rouwt om het verlies van zijn icoon Juan Valdez, wereldwijd het uithangbord van de Colombiaanse koffie. De man die hem verpersoonlijkte, Carlos Castañeda, stierf enkele weken geleden op 58-jarige leeftijd in de Las Vegas-kliniek in Medellín, waar hij herstelde van een hartoperatie.

Lees meer
Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Op 16 maart vierde Madres de La Candelaria haar 25-jarig bestaan met een bijeenkomst in Museo Casa de Memoria in Medellín. De viering heette ‘Altijd woensdag om twaalf uur’, als eerbetoon aan hun wekelijkse protest in het atrium van de Nuestra Señora de la Candelaria-kerk in Medellín. Aanwezig waren leden van de organisatie en flink wat van de mensen die hen gedurende deze tijd hebben gesteund.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This