Column Colombia

De tramitador

15 februari 2015

Nico Verbeek

Het is een merkwaardig beroep: tramitador. De hele dag in de rij staan en wachten totdat je aan de beurt bent, op het gemeentehuis of bij de burgerlijke stand. En niet alleen vandaag, maar ook morgen, en overmorgen, en ook de volgende week. En dat niet eens voor jezelf, maar voor een ander. Voor iemand die een stempel in een officieel document moet hebben bijvoorbeeld of z’n rijbewijs moet verlengen. En die er geld voor over heeft om voor in de rij te komen of die het vervullen van dergelijke formaliteiten aan een ander overlaat en het wachten afkoopt.

Moeilijk voor te stellen hoe de tramitador ooit begonnen was met zijn werk. Hij zal er vroeger vast niet van gedroomd hebben om later, als hij groot was, nog eens tramitador te worden. Het zijn, wat je noemt ‘de dingen des levens’ die hem zover hebben gebracht. In Colombia is het vaak een alternatief voor bedelen op straat, op een drukke straat gaan staan en met een rode doek in de hand mensen helpen met parkeren of kunstjes doen bij de stoplichten. In Colombia wordt zoiets rebusque genoemd. Vrij vertaald: ‘wat dan ook doen om aan de kost te komen’. Verborgen werkeloosheid zou een westerse econoom dit fenomeen noemen.

Sinds kort zijn in Venezuela zogenaamde coleros (van het Spaans cola voor rij) actief geworden. Werkelozen die ‘s morgens heel vroeg voor de deur van een supermarkt gaan staan en die plek daarna verkopen aan klanten, die zich het urenlange wachten in de rij willen besparen.

Het fenomeen van de colero in Venezuela heeft te maken met de economische crisis, die dramatische vormen begint aan te nemen. Volgens de laatste cijfers was de inflatie voor voedingsmiddelen over het jaar 2014 maar liefst 102 procent! Dankzij het ‘socialisme van de 21e eeuw’ heerst in de winkels een geweldige schaarste en mensen moeten uren in de rij staan om een kans te maken op de laatste producten die nog in de schappen liggen. Talrijke producten zijn nauwelijks te krijgen: van vlees, shampoo, luiers en wasmiddelen tot toiletpapier en condooms.

Het werk van de colero begint dus in ieder geval met héél vroeg opstaan, daarna lange uren in de rij staan of hangen, meestal in een brandende zon, en dan moet je soms ook nog een politieagent van je afhouden of omkopen. Want in de staatswinkels van de regering van president Nicolás Maduro, moet je tegenwoordig je identiteitsbewijs laten zien (om her-verkoop tegen te gaan) en soms mag je alleen op bepaalde dagen van de week je inkopen doen.

Na dus urenlang in de rij te hebben gestaan, kan de colero zijn plaats verkopen aan iemand die z’n dagelijkse boodschappen moet doen en die er een aardig bedrag voor over heeft om een plaatsje vooraan in de rij te bemachtigen. De colero vraagt per afgestane plaats ongeveer 600 bolivar, omgerekend 95 dollar volgens de officiële koers van de regering, maar met een echte waarde van 3,5 dollar, de prijs op de zwarte markt.

Het fenomeen van de lange rijen voor de winkels in Venezuela, een van de rijkste olie-landen ter wereld, begon al twee jaar geleden, toen de regering op grote schaal bedrijven nationaliseerde en importbeperkingen oplegde. De laatste tijd is het alleen maar erger geworden. Volgens de Venezolaanse regering zijn de problemen te wijten aan sabotage-acties van ondernemers en ‘rechtse’ politici van de oppositie, die zogenaamd de chaos bewust creëren.

Nog maar weinig Venezolanen geloven in dat verhaal en president Nicolás Maduro kan, volgens een recente enquête, nog maar op 20 procent steun van de bevolking rekenen. Het lijkt een kwestie van tijd, voordat het regime zal vallen. Misschien ten spijt van de nieuwe beroepsgroep van de coleros.

Gerelateerde berichten

Mislukte huwelijksreis

Mislukte huwelijksreis

De Colombiaanse badplaats Cartagena is zonder twijfel de favoriete bestemming voor pasgetrouwden op huwelijksreis. De historische stad aan de Caribische kust heeft een pittoreske bemuurde binnenstad met gebouwen uit de koloniale tijd en verschillende andere toeristische attracties zoals het beroemde Castillo de San Felipe. En in de buurt liggen tientallen paradijselijke eilanden met kilometerslange stranden, voorzien van hagelwit zand en eindeloze rijen palmbomen. Exotischer krijg je het niet.

Lees meer
De Hoogste Wijk van Medellín

De Hoogste Wijk van Medellín

De Hoogste Wijk van Medellín, zo heet het boek waar ik met alle plezier reclame voor ga maken in deze column. In het boek staan twintig verhalen over twintig kinderen die door een speling van het lot terecht zijn gekomen in een van de achterstandswijken in Medellín. Het is een uitgave van de stichting Children of Medellín, voorheen Straatkinderen van Medellín.

Lees meer
Verkiezingen in een betaaldemocratie

Verkiezingen in een betaaldemocratie

Op 13 maart zijn in Colombia verkiezingen voor het congres en ook dit jaar zal naar schatting twee derde van de senatoren en afgevaardigden die worden gekozen hun stem op illegale wijze hebben verkregen. Ze betaalden de kiezers voor hun stem, ze lieten zich sponsoren door criminele types of ze financierden hun verkiezingscampagnes met publiek geld. Iedereen weet dat het zo werkt, er wordt voor gewaarschuwd, maar het is altijd tevergeefs en de eeuwenoude praktijken herhalen zich elke vier jaar opnieuw.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This