Column Colombia

De regendokter

2 februari 2012

Nico Verbeek

De afgelopen week ging het in Colombia niet over de paramilitairen, de guerrilla, of de maffia. Ook niet over de corruptie en zelfs niet over de rampzalige gevolgen van de laatste regentijd. Nee, het belangrijkste nieuws was een regendokter (een chamán), die ervoor had gezorgd dat het niet had geregend tijdens het ceremoniële gedeelte van het WK Jeugd-Voetbal, dat vorige zomer in Colombia werd gehouden.

Want nu werd bekend dat deze chamán man vier miljoen pesos (z’n tweeduizend euro) voor zijn werkzaamheden had ontvangen. Het land was te klein. Hoewel het bedrag een schijntje was in vergelijking met wat staatscontratisten doorgaans opstrijken, vonden velen dat het geen pas gaf dat geld werd uitgegeven aan dergelijke ‘tovenarij’.

Toen bleek ook nog dat de man wel vaker was ingeschakeld om het droog te houden bij officiële evenementen. Sterker nog, president Juan Manuel Santos zelve had bij zijn inauguratie op 7 augustus 2010 van de diensten van de regendokter gebruik gemaakt om de inhuldigingsceremonie op het Plaza de Bolívar niet in het water te laten vallen.

Santos voelde de discussie al aankomen en verdedigde zich door te stellen dat hij niet van het inschakelen van de alternatieve weerman op de hoogte was geweest. Dat was allemaal geregeld door het organisatiecomité zonder zijn directe medeweten, zo liet hij weten.

De vraag was vooral of staatsgeld mag worden besteed aan een ritueel dat is gebaseerd op de kennis van de oorspronkelijke bewoners van Colombia. En dat bovendien in strijd is met de algemeen geaccepteerde concepten van ‘ons’ westerse, rationalistische wereldbeeld. Die discussie wordt ook gevoerd als het bijvoorbeeld gaat over de rechten van de indiaanse bevolking op grondstoffen in de Colombiaanse grond. In de ogen van sommige inheemse indianenstammen is de olie die wordt gewonnen voor onze brandstof, het bloed van moeder aarde. Als die wordt ‘geroofd’, zal de schade (en de vloek van moeder natuur) verschrikkelijk zijn volgens die indianen.

Een punt in het voordeel van de regendokter was dat hij zijn taak met succes had uitgevoerd – het had niet geregend tenslotte – en het staatsgeld dus niet eens was verkwanseld. Jammer genoeg wist de chamán niet te voorkomen dat hij zélf een van de duizenden slachtoffers werd van de overtollige regenval van de laatste maanden. Zijn eigen huis, net als dat van zijn buren in Tolima, liep onder water toen een naburige rivier buiten zijn oevers trad.

Ik beschouw mezelf als een trouwe gelovige van het rationele denken en vind het gedoe rondom de regendokter niet meer dan een vermakelijk fenomeen. Maar ik heb er geen probleem mee als mijn vrouw (een devoot katholiek) kaarsjes aansteekt als een familielid een lange reis gaat maken over een van de gevaarlijke autowegen van Colombia. Want dat heeft gelukkig – tot op heden – ook altijd nog geholpen…

Gerelateerde berichten

Kerst vervroegd in Venezuela!

Kerst vervroegd in Venezuela!

De Venezolaanse dictator Nicolás Maduro kon dit jaar niet wachten tot december en heeft per decreet het kerstfeest vervroegd. In zijn eigen tv-programma zei hij: “Het is september, maar het ruikt al naar Kerstmis. En daarom ga ik dit jaar, als eerbetoon aan u, mijn landgenoten, uit dankbaarheid aan u, de vervroeging van Kerstmis afkondigen! Kerstmis begint! Kerstmis is aangebroken met vrede, geluk en veiligheid!”

Lees meer
Met het mes op de keel

Met het mes op de keel

De laatste tijd gaat het in de media veel over een merkwaardige statistiek: het uitzonderlijk hoge aantal sterfgevallen onder buitenlanders in Medellín. De doodsoorzaak is variabel: van een mislukt experiment met drugs of een ‘gewone’ hartaanval op een hotelkamer tot de klassieke truc waarbij een goed uitziende maar criminele dame een jongeman oppikt, hem (net iets te veel) scopolamine toedient om hem daarna te beroven van zijn bezittingen.

Lees meer
Schrik in de kabelbaan

Schrik in de kabelbaan

Het gebeurde eind juni op een woensdag, om half vijf ‘s ochtends, kort nadat de eerste passagiers van de dag in de cabines van de Metrocable stapten. Een van die cabines, afkomstig van station Santo Domingo, botste bij aankomst op station Andalucía, bovenop de cabine ervoor. Hij raakte los van de kabel en kwam tien meter beneden op de grond terecht. En dus gebeurde waar vooral types zoals ik, behept met een extreme hoogtevrees, altijd bang voor zijn als ze in zo’n kabelbaan stappen.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This