Een jaar of tien geleden zou een bezoekje aan de sloppenwijken van Medellín voor mij ondenkbaar zijn geweest. Ik bedoel, ik zou geen reden kunnen bedenken waarom ik af zou reizen naar een van de wijken die bekend staan om hun sicarios (huurmoordenaars), geweld en bloedige bendes – als ik het al zou durven natuurlijk. Maar vandaag ben ik geheel uit vrije wil naar zo’n wijk gegaan om de eenvoudige reden… dat ik een boek nodig had. Want dat boek was uitgerekend alleen in de bibliotheek van Santo Domingo te krijgen, één van die dubieuze wijken. De omgekeerde wereld!
Het is misschien een aardig ‘neveneffect’ van een project dat al een tijdje geleden is gestart en dat tot doel had de randwijken van de stad dichter bij de rest van Medellín te trekken. Belangrijke onderdelen van dat plan waren een netwerk van bibliotheken, verspreid over de hele stad en de aanleg van een aantal kabelbanen om de hoger gelegen sloppenwijken (ook sociaal) te ontsluiten.
Eerlijk gezegd ben ik wel vaker met die kabelbaan naar Santo Domingo geweest, meestal om buitenlandse bezoekers dit gedeelte van de stad te laten zien en vooral de prachtige bibliotheek, de ‘biblioteca España’ (ingehuldigd door de koning van Spanje zelf), een grillig gevormd gebouw, een gigantische zwarte rots, die helemaal met haar omgeving lijkt te zijn samengesmolten. Deze keer moest ik er dus écht zijn, zonder er een toeristisch excuus voor te hebben.
Maar in de bibliotheek van Bello, een randgemeente van Medellín die ik de dag erop bezocht, had ik een wat minder aangename ervaring. Ik kwam aan bij een gesloten deur om de wel heel zonderlinge reden dat het bibliotheekpersoneel in staking was gegaan. Dat had ik nog nooit meegemaakt: een bibliothecaris die staakt.
Van de dienstdoende portier hoorde ik al snel wat het probleem was. De bieb in Bello behoort weliswaar tot hetzelfde netwerk van bibliotheken als die van Santo Domingo, maar wordt (in tegenstelling tot de meeste andere, die allemaal goed functioneren) rechtstreeks door de gemeente Bello beheerd. En helaas zit daar nu een corrupte burgemeester die de ambtenaren al een paar maanden geen salaris heeft betaald. Vandaar dus die staking.
Bello is overigens de enige gemeente van Colombia waar bij de afgelopen verkiezingen géén nieuwe burgemeester is gekozen. Er was maar één kandidaat, een corrupteling die gesteund werd door de zittende burgervader. De inwoners van Bello vonden het nu welletjes en zorgden ervoor dat de man niet gekozen kon worden, door massaal blanco te stemmen (méér dan 50 procent!). En daarom moeten de verkiezingen nu worden overgedaan, uiteraard zonder de kandidaat van de zittende burgemeester die lekker niet meer mee mag doen…