Column Colombia

De klant is koning

24 februari 2014

Nico Verbeek

Op 9 maart vinden de parlementsverkiezingen plaats en worden er 102 senatoren en 166 afgevaardigden gekozen. De campagne is daarom in volle gang en het stadsbeeld wordt bepaald door gigantische reclameborden die overal langs de weg worden neergezet. De vertrouwde affiches bedekken de gevels en muren en op radio en tv komen weer de bekende spotjes voorbij. Kosten nog moeite wordt gespaard om de benodigde hoeveelheid stemmen te behalen die recht geeft op die zo begeerde parlementszetel.

De meerderheid van de kandidaten zijn cliëntelistische politici die nooit de politiek in zijn gegaan vanuit een ideaal of om het land vooruit te helpen. Ze worden alleen gedreven door een welberekend eigenbelang. Het zijn electorale microbedrijfjes die simpelweg een begroting maken van hoeveel het kost en hoeveel het later, als ze eenmaal in het parlement zitten  – en dicht bij de geldkraan van de nationale overheid – zal opbrengen.

Dergelijke politici gaan soms heel ver om kiezers te bewegen op hen te stemmen. Deze week las ik ergens een anthologie van dergelijke pre-electorale transacties die tot doel hebben kiezers over de streep te trekken. Zo sloeg de geachte afgevaardigde Yahir Acuña in januari 2014 honderden flessen whisky in en deelde die, samen met stapels bankbiljetten, uit aan potentiële kiezers die beloofden op hem te zullen stemmen. Tijdens de campagne voor het gouverneurschap van het departement Casanare in juni 2013 trakteerde een van de kandidaten de inwoners van verschillende gemeentes op motoren en fietsen, gratis en voor niets.

In juni 2011 deed Jhon Pimentel een gooi naar het burgemeesterschap van Jamundí, in het departement Valle del Cauca, onder het motto ‘Een droom die werkelijkheid is geworden’. Hij beloofde mensen die op hem zouden stemmen een lap bouwgrond waarop ze hun woning zouden kunnen neerzetten. Hij dacht ongetwijfeld dat als hij eenmaal tot burgemeester zou zijn gekozen, hij dat zaakje wel zou kunnen regelen.

Begin 2011 waren inwoners van Villavicencio getuige van een merkwaardige strategie. Als ze beloofden te stemmen op een bepaalde kandidaat, kregen ze één schoen cadeau. De andere schoen van het paar kregen ze pas nadat ze gestemd hadden en als ze konden aantonen dat ze ook daadwerkelijk voor de gulle gever hadden gestemd. Inwoners van Sutamarchán, Boyacá, wisten te vertellen dat een kandidaat ze een heel vreemd, maar wel praktisch cadeau had beloofd als ze voor hem zouden stemmen: een wc-pot.

Dit is de praktijk van alle verkiezingen in Colombia: kandidaten die er alles voor over hebben en ook geen enkele ethische grens kennen als het erom gaat voldoende stemmen in de wacht te slepen. Hoe dat precies in z’n werk gaat bij de verkiezingen van maart, is te lezen in een reportage in La Chispa 367, dat in april verschijnt.

Gerelateerde berichten

Grensoverschrijdend gedrag in de jungle

Grensoverschrijdend gedrag in de jungle

Andres Felipe Pérez was twaalf jaar oud, had terminale kanker en smeekte in een video aan de commandanten van de FARC-guerrilla om zijn laatste dagen met zijn vader door te mogen brengen. Die vader was politieagent José Norberto Pérez en die was een jaar ervoor ontvoerd door de guerrilla. De commandanten van de FARC waren niet gevoelig voor de smeekbede en de jongen stierf zonder zijn vader te zien, in december 2001. De wanhopige agent zelf werd een paar maanden later door de guerrilla doodgeschoten, toen hij het kampement waar hij werd vastgehouden, probeerde te ontvluchten.

Lees meer
Het verloren paradijs

Het verloren paradijs

Die middag is er geschreeuw te horen in de buurt van de finca. Bevelen die worden gegeven, iemand die iets onverstaanbaars terug schreeuwt. De honden beginnen te blaffen. Ik steek de machete achter m’n broekriem en loop het bos in. Al snel ben ik bij de grens van de finca met die van de buren. Het prikkeldraad ligt op de grond, de palen zijn verrot. Verderop zie ik drie mannen met oranje gekleurde hesjes staan bij een geel statief met daarop een apparaat dat op een camera lijkt.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This