Column Colombia

De Hacker

18 mei 2014

Nico Verbeek

Andrés Fernando Sepúlveda is een jongeman van 31 jaar, met een modieuze bril en een leren jackje en jeans. Hij draagt Converse sportschoenen en heeft kort gekapt haar, type voetbalhooligan. Van beroep is hij computeringenieur, IT-specialist en in zijn vrije tijd liefhebber van rockmuziek en dure whiskymerken. Op dinsdag 12 mei werd hij in Bogotá gearresteerd op verdenking van het illegaal aftappen van e-mails, het gebruik van illegale software, het onderscheppen van computergegevens en spionage. Daarvoor kan hij op papier maximaal 18 jaar gevangenisstraf krijgen.

Al langer wordt in Colombia gespeculeerd over het bestaan van illegale afluistercentrales, die banden zouden hebben met de militaire inlichtingendienst en die erop uit zijn om het vredesproces van de regering Santos met guerrillabeweging FARC te frustreren. Nu lijken die verdenkingen eindelijk fundament te krijgen en vooral: een gezicht. Er is naarstig gezocht naar kennissen, vrienden en contacten van de hacker die iets over de raadselachtige hacker kwijt wilden. Het beeld dat over hem ontstond, was niet erg fraai.

Een paar jaar geleden wist Sepúlveda zijn droom te verwezenlijken: samen met zijn vrouw Lina Luna, een mislukte actrice, betrok hij een kantoor in een dure buurt in het noorden van Bogotá. Daar installeerde hij een batterij computers en begon in het diepste geheim aan zijn ‘werk’, het hacken van e-mails en het afluisteren van personen. Zijn belangrijkste doelgroep: iedereen die naar links riekte, zowel ‘gewone’ linkse politici als guerrillastrijders van de FARC.

Een paar dagen vóór zijn arrestatie zei hij tegen vrienden: “Ik ben met iets groots bezig, iets dat binnen een paar weken tot ontploffing zal komen en als dat gebeurt, dan kan president Santos zijn herverkiezing wel vergeten.” Volgens diezelfde vrienden is Sepúlveda een merkwaardig persoon. Hij is verzot op wapens, houdt van oorlogje spelen en is volkomen geobsedeerd door het idee de FARC te verslaan en achter de zogenaamde handlangers van de guerrilla aan te gaan die ‘zonder uniform’ actief zouden zijn in de grote steden.

Al in zijn eerste verhoor gaf hij toe banden te hebben met militaire inlichtingendiensten. Ook erkende hij regelmatig contact te hebben met legerofficieren, aan wie hij geheime informatie verkocht. Alleen al in de laatste drie maanden had hij een grote hoeveelheid e-mails onderschept van de onderhandelaars in Havanna en daarvoor 120 miljoen peso (zo’n 50.000 euro) in rekening gebracht. Sepúlveda onthulde ook dat hij samenwerkte met David Zuluaga, de oudste zoon van presidentskandidaat Oscar Iván Zuluaga, beschermeling van ex-president Álvaro Uribe, voor de verkiezingen van 25 mei. Deze zou de hacker in contact hebben gebracht met het verkiezingscampagneteam van zijn vader.

Over zijn contacten met het campagneteam van Zuluaga heeft de hacker altijd gezwegen, maar over andere activiteiten schepte hij op tegenover zijn vrienden. Hij vertelde dan dat hij van legerofficieren gebruiksinstructies kreeg voor wapens en tips voor afluistertechnieken. Ook zou hij op kosten van het leger verschillende keren naar het buitenland zijn gestuurd voor ‘cursussen’.  Een van Sepúlveda’s vrienden vertelde aan het weekblad Semana dat hij af en toe schrok van de gewelddadige reacties van de hacker en zijn machistische commentaren. Sepúlveda twitterde onder andere: “Er is niets erger dan dronken te worden en dan wakker te worden naast iemand van wie je niet weet hoe ze heet, hoe je haar hebt ontmoet en waarom ze dood is.”

Vlak na zijn arrestaties doken beelden op van de hacker, toen hij samen met de leider van het verkiezingscampagneteam van Zuluaga het kantoor van radiozender RCN binnenging. Later blijkt dat ze de zender geheime informatie wilden aanbieden over de activiteiten van de FARC. De hacker zou gegevens hebben waaruit zou blijken dat de FARC de campagne van Zuluaga zou tegenwerken, maar de informatie bleek flinterdun te zijn en RCN besloot het niet uit te zenden.

De voorlopige conclusie van het hoofd van het Openbaar Ministerie is dat Sepúlveda aan het hoofd staat van een centrum van illegale spionage, dat hij die informatie verkocht aan de hoogste bieder en dat het doel was de vredesonderhandelingen met de guerrilla in een kwaad daglicht te stellen en zo mogelijk te frustreren.

Voor de linkse burgemeester van Bogotá, Gustavo Petro, is hacker Sepúlveda niets anders dan een crimineel en een neonazi. Voor de rechterlijke instanties is het duidelijk dat Sepúlveda banden had met het campagneteam van de kandidaat van het ‘uribisme’, Oscar Iván Zuluaga, niet toevallig een tegenstander van de vredesonderhandelingen. Het ministerie van Defensie zegt niets te weten van de banden van de hacker met militairen. Presidentskandidaat Zuluaga zegt de hacker “één keer gezien te hebben, maar dat hij niet voor de campagne werkt”.

En Andrés Fernando Sepúlveda zelf? Die zegt tegen journalisten: “Jullie begrijpen het niet. Ik help om het land te redden, ik ben geen crimineel, ik ben een held.”

Gerelateerde berichten

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Op 16 maart vierde Madres de La Candelaria haar 25-jarig bestaan met een bijeenkomst in Museo Casa de Memoria in Medellín. De viering heette ‘Altijd woensdag om twaalf uur’, als eerbetoon aan hun wekelijkse protest in het atrium van de Nuestra Señora de la Candelaria-kerk in Medellín. Aanwezig waren leden van de organisatie en flink wat van de mensen die hen gedurende deze tijd hebben gesteund.

Lees meer
De jungle in de Colombiaanse literatuur

De jungle in de Colombiaanse literatuur

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat José Eustasio Rivera (1888 – 1928) La vorágine publiceerde, een roman waarin de Colombiaanse jungle de hoofdrol speelt en die tegenwoordig tot de canon van de Colombiaanse literatuur behoort. En dus ook verplichte lectuur op de middelbare scholen in Colombia en dat heeft het imago van de roman niet veel goed gedaan. La vorágine (vrij vertaald: De maalstroom) staat voor moeilijk, weinig toegankelijk proza, in ieder geval lectuur die een scholier niet voor z’n plezier leest.

Lees meer
Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco (1943-2012) was een van de meest gewelddadige drugshandelaren in de Colombiaanse maffiageschiedenis. Ze had de naam een gewetenloze moordenaar te zijn en verschillende vendetta’s te hebben veroorzaakt, zowel in Colombia als in het Miami rond 1980, de jaren van Miami Vice. Ze werd omschreven als zeer bezitterig en extreem jaloers, op het randje van het abnormale. Ook zou ze honderden doden op haar geweten hebben, onder wie haar drie echtgenoten, vandaar haar bijnaam Zwarte Weduwe.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This