Column Colombia

Beauty & the Beast

16 januari 2016

Nico Verbeek

En weer was de grote drugsbaron dagenlang voorpaginanieuws. Afgelopen week werd Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán (opnieuw) gevangengenomen, nadat hij een paar maanden terug (opnieuw) was ontsnapt uit een gevangenis van ‘maximale’ veiligheid. Die, zoals breed werd uitgemeten door de media in de wereld, helemaal niet zo veilig bleek te zijn als zijn naam doet vermoeden.

Maar de arrestatie werd een klein detail in de veel grotere soap die zich al snel rondom El Chapo begon af te spelen. De toekomstige scriptschrijver van de tv-serie over het leven van de drugsbaron zal weinig moeite hoeven te doen om de spanning erin te houden, want de dramatische wendingen dienen zich vanzelf aan. En achter elke nieuwe wending van het plot, dient zich al snel een nog sensationele gebeurtenis aan.

Een dag na de arrestatie verscheen in Rolling Stone een artikel waarin de Amerikaanse acteur Sean Penn vertelt over de ontmoeting die hij met de (toen nog) voortvluchtige Chapo Guzmán bleek te hebben gehad. Dat nieuws werd echter al snel weer ingehaald door nog iets sappigers. De vriendschap of misschien wel amoureuze relatie, of misschien zelfs wel zakelijke relatie, tussen de Mexicaanse drugsbaas en de eveneens Mexicaanse actrice Kate del Castillo.

Die dame bleek ook aanwezig te zijn geweest bij het interview van Sean Penn met El Chapo en had de hele ontmoeting zelfs op touw gezet. El Chapo zou interesse hebben gehad om een film te produceren of te laten produceren over zijn leven en zowel Kate del Castillo, goed ingevoerd in de Latijns-Amerikaanse filmwereld, als Sean Penn, met goede connecties onder Hollywood-producers (Oliver Stone!), zou plannen hebben in die richting. El Chapo lijkt dus wel degelijk belang te hechten aan zijn ‘geestelijke’ erfenis en de vraag op welke manier hij voor huidige en toekomstige generaties zal worden herinnerd.

En tenslotte was daar nog het element dat nooit mag ontbreken in elke narco-soap: de relatie tussen het beest en de schoonheid. Oftewel de wederzijdse aantrekkingskracht tussen de mooie Kate del Castillo en de machtige en rijke slechterik Joaquín Guzmán. Sappig detail is dat Kate ook nog eens een succesvolle actrice is, een bekend gezicht voor elke Mexicaan, en ook nog eens –het houdt maar niet op!- zelf de rol van drugshandelaar heeft gespeeld! Ze vertolkte de hoofdrol in de dramaserie La Reina del Sur, over leven en sneven van een vrouwelijke drugsbaron, die met veel succes in verschillende landen op tv werd uitgezonden. Had Kate zich te veel met haar rol vereenzelvigd en heeft ze er nog steeds moeite mee werkelijkheid en fictie uit elkaar te houden?

Psychologen hebben een dankbaar onderwerp aan dit, wellicht meest curieuze, aspect. De aantrekkingskracht die drugsbaronnen, en in het algemeen bad guys, uitoefenen op mooie, succesvolle vrouwen. Het levenspad van talrijke grote criminelen is vol van schoonheidsmissen, bekende actrices en beeldschone modellen. Natuurlijk ligt het voor de hand te veronderstellen dat de rijkdom van deze mannen hun aantrekkingskracht vergroot, maar toch lijkt er meer aan de hand te zijn.

Opnieuw gaat de vergelijking op met Pablo Escobar, de Colombiaanse evenknie van El Chapo. Ook voor Escobar was geen gevangenis veilig genoeg, ook hij was zeer gevoelig voor media-aandacht, en ook hij slaagde erin de aandacht te krijgen van de mooiste en meest interessante vrouwen van zijn tijd. Beroemd was vooral zijn romance met de tv-presentatrice Virginia Vallejo, die werd beschouwd als de beste en meest aantrekkelijke tv-persoonlijkheid in de jaren tachtig. De tv-diva gaf acteer- en presenteer-lessen aan Escobar om beter ‘over te komen’ in de media, want Escobar had zich toen in de politiek geworpen en wilde stemmen winnen. In ruil voor Vallejo’s hulp investeerde Escobar in verschillende van haar programma’s en zakelijke projecten, natuurlijk met gulle hand, want geld was voor Escobar uiteraard geen probleem.

De Mexicaanse autoriteiten onderzoeken of El Chapo Guzmán, behalve het sturen van romantische tweets aan Kate, ook geld investeerde in de zakelijke projecten van de tv-dame. Want dat zou haar in grote problemen kunnen brengen met justitie. Met Virginia Vallejo, de minnares van Pablo Escobar, liep het niet goed af. Ze leeft haar rijpere jaren in ballingschap in Mexico (!), en probeert zich al jarenlang –tevergeefs– te verdedigen tegen de media in Colombia die haar liaison dangereux nooit hebben vergeten en nog minder vergeven. Ze schreef uiteindelijk een van de meest interessante biografieën over Pablo Escobar, Amando a Pablo, Odiando a Escobar. Het dilemma vastgelegd in één zin…

Gerelateerde berichten

Grensoverschrijdend gedrag in de jungle

Grensoverschrijdend gedrag in de jungle

Andres Felipe Pérez was twaalf jaar oud, had terminale kanker en smeekte in een video aan de commandanten van de FARC-guerrilla om zijn laatste dagen met zijn vader door te mogen brengen. Die vader was politieagent José Norberto Pérez en die was een jaar ervoor ontvoerd door de guerrilla. De commandanten van de FARC waren niet gevoelig voor de smeekbede en de jongen stierf zonder zijn vader te zien, in december 2001. De wanhopige agent zelf werd een paar maanden later door de guerrilla doodgeschoten, toen hij het kampement waar hij werd vastgehouden, probeerde te ontvluchten.

Lees meer
Het verloren paradijs

Het verloren paradijs

Die middag is er geschreeuw te horen in de buurt van de finca. Bevelen die worden gegeven, iemand die iets onverstaanbaars terug schreeuwt. De honden beginnen te blaffen. Ik steek de machete achter m’n broekriem en loop het bos in. Al snel ben ik bij de grens van de finca met die van de buren. Het prikkeldraad ligt op de grond, de palen zijn verrot. Verderop zie ik drie mannen met oranje gekleurde hesjes staan bij een geel statief met daarop een apparaat dat op een camera lijkt.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This