Column Colombia

Als twee rampen elkaar treffen…

16 maart 2020

Nico Verbeek

Hoewel de kwaliteit van de lucht in Medellín erg zorgwekkend is, hebben de burgemeesters van de gemeentes van de Valle de Aburrá (Medellín en randgemeenten) besloten om de speciale maatregelen, op te heffen.

Elk jaar in maart is in Medellín de luchtvervuiling niet te harden en het gemeentebestuur probeert de mensen dan het openbaar vervoer (bus en metro) in te krijgen door particuliere auto’s, vrachtwagens en motorfietsen op bepaalde uren van bepaalde dagen een rijverbod op te leggen, afhankelijk van het nummer op hun kentekenplaat, de zogenaamde pico y placa ambiental. De dag erop zijn dan weer andere voertuigen aan de beurt. Het idee is om op die manier het verkeer en dus de luchtvervuiling in de spitsuren te verminderen. Begin maart werd die maatregel verscherpt en moesten weggebruikers hun voertuigen zelfs complete dagen laten staan en dat drie of vier dagen per week.

Opmerkelijk genoeg hebben al die maatregelen weinig opgeleverd (de meeste meetstations bleven geel en oranje uitslaan) en een paar dagen terug kwam de burgemeester van Medellín, de pas aangetreden Daniel Quintero (foto), met de opmerkelijke mededeling dat het beter was als de inwoners van zijn stad nu óók maar het openbaar vervoer zouden mijden. Verwarring alom. Het was toch juist de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen de auto zouden laten staan en met de metro en bus naar en van hun werk zouden gaan?

Nee, toch niet. En dat kwam omdat zich ondertussen een nieuwe ramp had aangemeld: die van het coronavirus. Door alle informatie die beschikbaar is over die ramp, vooral door de stroom van berichten uit Europa, is duidelijk geworden dat het terugdringen van het intermenselijk contact een van de beste manieren is om de gevolgen van de pandemie onder controle te krijgen. Grote groepen mensen die zich in een overvolle metro proberen te proppen is in dit verband een schrikbeeld en inderdaad is het moeilijk vol te houden dat zoiets voor deze ramp een gezonde situatie is.

Nog twee rampen die elkaar treffen. De uitbraak van het coronavirus in een land dat al jaren z’n best doet om het gezondheidssysteem af te breken (wat Donald Trump deed in de VS), zoals het huidige Venezuela van dictator Nicolás Maduro. Dat regime moet nu dus de Venezolaanse bevolking voorbereiden op de komst van de pandemie.

Het lange zwijgen van Maduro de afgelopen weken was al verdacht, want hoe was het mogelijk dat praktisch alle landen in Zuid-Amerika al getroffen waren door het coronavirus en Venezuela nog steeds op nul stond? Betekende dit dat het regime niet in staat was om de ziekte te onderkennen, omdat ze daarvoor de benodigde apparatuur ontbeerde? Of waren er wel degelijk Venezolanen geïnfecteerd, maar had de regering ervoor gekozen om de waarheid de kop om te draaien?

Ondertussen heeft Maduro de eerste gevallen van coronavirusbesmetting toegegeven en nu is de vraag of het land in staat zal zijn om een antwoord te geven op de crisis. Woordvoerders van medische organisaties in het land hebben gewaarschuwd dat het gezondheidssysteem, dat zwaar is getroffen door de economische crisis, niet voorbereid is om een eventuele epidemie onder controle te houden.

Om te beginnen hebben veel regio’s te kampen met problemen met de watertoevoer, dus is het niet eens mogelijk om handen te wassen, laat staan met zeep, een van de maatregelen die de verspreiding van de ziekte moet voorkomen. Er is ook een schreeuwend tekort aan medisch materiaal in ziekenhuizen, waaronder beschermingsmateriaal tegen mogelijke besmetting, zoals mondkapjes. Die zijn steeds moeilijker te krijgen en in de apotheken zijn ze nu al grotendeels uitverkocht. Ambulante verkopers op straat verkopen ze nog per stuk en vragen er belachelijke prijzen voor.

Het samenkomen van de klimaatcrisis en de coronaviruspandemie leek half maart een verrassende uitkomst van bijna eschatologische schoonheid te krijgen. De woordvoerder van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, verantwoordelijk voor de ecocidio van het Amazone-oerwoud in zijn land, was besmet geraakt met het coronavirus. Even was er de hoop dat ook zijn baas Bolsonaro besmet zou zijn, maar dat bleek niet het geval te zijn. Bijna had de doeltreffendheid van de coronavirusramp een oplossing van de klimaatcrisis ineens een stuk dichterbij gebracht…

En dan te bedenken dat Bolsonaro een paar dagen eerder óók nog op bezoek was geweest bij zijn ambtgenoot Donald Trump…

Laatste nieuws. Colombia sluit de grens met Venezuela…

Gerelateerde berichten

Grensoverschrijdend gedrag in de jungle

Grensoverschrijdend gedrag in de jungle

Andres Felipe Pérez was twaalf jaar oud, had terminale kanker en smeekte in een video aan de commandanten van de FARC-guerrilla om zijn laatste dagen met zijn vader door te mogen brengen. Die vader was politieagent José Norberto Pérez en die was een jaar ervoor ontvoerd door de guerrilla. De commandanten van de FARC waren niet gevoelig voor de smeekbede en de jongen stierf zonder zijn vader te zien, in december 2001. De wanhopige agent zelf werd een paar maanden later door de guerrilla doodgeschoten, toen hij het kampement waar hij werd vastgehouden, probeerde te ontvluchten.

Lees meer
Het verloren paradijs

Het verloren paradijs

Die middag is er geschreeuw te horen in de buurt van de finca. Bevelen die worden gegeven, iemand die iets onverstaanbaars terug schreeuwt. De honden beginnen te blaffen. Ik steek de machete achter m’n broekriem en loop het bos in. Al snel ben ik bij de grens van de finca met die van de buren. Het prikkeldraad ligt op de grond, de palen zijn verrot. Verderop zie ik drie mannen met oranje gekleurde hesjes staan bij een geel statief met daarop een apparaat dat op een camera lijkt.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This