Column Colombia

Alles voor de vrede

29 oktober 2012

Nico Verbeek

Het zijn erg verontrustende geluiden die de guerrillabeweging FARC laat horen, nog vóór de officiële onderhandelingen in Cuba van start gaan. De toespraak van de leider van de FARC-delegatie in Oslo, alias Iván Márquez, was een emmer heel koud water voor degenen die graag geloven in een goede afloop. Het was een radicaal betoog, vol ouderwetse FARC-retoriek, boordevol onmogelijke eisen en harde kritiek aan het bestaande democratische systeem. En dat terwijl de Colombiaanse regering en de FARC juist een beperkte agenda van vijf punten overeen waren gekomen. Hieraan leek Márquez nu dus volledig lak te hebben. Misschien wilde hij alleen zijn ‘achterban’ gerust stellen en ook gebruik maken van het internationale podium dat hem werd geboden, maar het was het eerste verontrustende signaal.

Gisteren las ik een website van de FARC en toen begreep ik dat de guerrilla het wel degelijk meende. Ze wil onderhandelen over méér dan alleen de afgesproken agenda, wat zou betekenen dat ze hun belofte hadden gebroken, nog voordat de werkelijke onderhandelingen ook maar zijn begonnen. Zoiets gebeurde tien jaar geleden ook al, toen over vrede werd gepraat in de regio van El Caguán en de FARC drie jaar lang iedereen bij de neus nam.

In een communiqué laat de FARC nu weten “dat het nodig is dat de onderhandelingen een bredere context krijgen” en ook dat “het onbelangrijke onderwerp van de slachtoffers niet andere thema’s mag overschaduwen, zoals dat van het staatsterrorisme.” In de afgesproken agenda staat de kwestie van de slachtoffers op een prominente plaats, maar het staatsterrorisme [sic] is daarop helemaal niet te vinden!

Een andere vertegenwoordiger van de guerrilla in Oslo, Jesús Santrich (de man met de donkere zonnebril), liet al weten dat de FARC geen enkele verantwoordelijkheid draagt voor de slachtoffers van de oorlog, eenvoudigweg omdat ze ‘revolutionaire strijders’ zijn. Ze hebben volgens hem geen misdaden tegen het volk gepleegd en doen niets anders dan het uitoefenen van het “universele recht op rebellie”. Waarmee hij wil zeggen dat zolang je maar een nobel doel hebt, je alle mogelijke middelen mag inzetten, hoe misdadig die ook mogen zijn, om dat ‘hogere’ doel te bereiken.

Kortom, ontvoering, landmijnen, aanslagen, landroof, rekrutering van kinderen, dat mag allemaal in het kader van het hogere doel van een ‘rechtvaardige maatschappij’. Het doel heiligt de middelen tenslotte… Een bijzonder gevaarlijk uitgangspunt, maar het laat wel goed zien hoe de hersenen werken van de vertegenwoordigers van deze anachronistische guerrilla, die zich ondanks alles nog steeds ‘vrijheidsvechters’ durven te noemen.

Vertaling spotprent: Het vertrek van de Nederlandse 
Agent: “Wat een mooie vermomming! Waar gaat de reis naar toe?”
Duif-Tanja op klompen: “Naar Cuba”

Gerelateerde berichten

Kerst vervroegd in Venezuela!

Kerst vervroegd in Venezuela!

De Venezolaanse dictator Nicolás Maduro kon dit jaar niet wachten tot december en heeft per decreet het kerstfeest vervroegd. In zijn eigen tv-programma zei hij: “Het is september, maar het ruikt al naar Kerstmis. En daarom ga ik dit jaar, als eerbetoon aan u, mijn landgenoten, uit dankbaarheid aan u, de vervroeging van Kerstmis afkondigen! Kerstmis begint! Kerstmis is aangebroken met vrede, geluk en veiligheid!”

Lees meer
Met het mes op de keel

Met het mes op de keel

De laatste tijd gaat het in de media veel over een merkwaardige statistiek: het uitzonderlijk hoge aantal sterfgevallen onder buitenlanders in Medellín. De doodsoorzaak is variabel: van een mislukt experiment met drugs of een ‘gewone’ hartaanval op een hotelkamer tot de klassieke truc waarbij een goed uitziende maar criminele dame een jongeman oppikt, hem (net iets te veel) scopolamine toedient om hem daarna te beroven van zijn bezittingen.

Lees meer
Schrik in de kabelbaan

Schrik in de kabelbaan

Het gebeurde eind juni op een woensdag, om half vijf ‘s ochtends, kort nadat de eerste passagiers van de dag in de cabines van de Metrocable stapten. Een van die cabines, afkomstig van station Santo Domingo, botste bij aankomst op station Andalucía, bovenop de cabine ervoor. Hij raakte los van de kabel en kwam tien meter beneden op de grond terecht. En dus gebeurde waar vooral types zoals ik, behept met een extreme hoogtevrees, altijd bang voor zijn als ze in zo’n kabelbaan stappen.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This