Column Colombia

Achterhoedegevecht?

27 mei 2013

Nico Verbeek

Het was een dramatische week voor leger en politie. Bij drie aanvallen van de guerrilla, in de departementen Noord-Santander, Antioquia en La Guajira werden maar liefst 16 personen (onder wie veertien militairen en twee politieagenten) gedood.

Niet alleen de Farc, maar ook de tweede guerrillagroepering van het land, de ELN (het Nationale Bevrijdingsleger) liet weer eens van zich horen. En hoe. Bij een hinderlaag in Chitagá (Noord-Santander), aan de grens met Venezuela, werd een patrouille verrast waarbij 11 militairen de dood vonden.

Een van de overlevenden vertelt het dramatische relaas van de militairen die zich al hadden overgegeven en alsnog door de guerrillero’s van het ELN werden afgemaakt. “Alles ging erg snel. Ze gooiden granaten en schoten. Sommige van mijn maten waren meteen dood. Een paar anderen en ik wisten te overleven en we deden net alsof we dood waren. Maar de guerrillero’s begonnen tegen de gewonden te schoppen om te zien of we nog leefden of niet en degene die van pijn begonnen te schreeuwen, kregen alsnog een genadeschot.”

De legerpatrouille werd verrast terwijl ze bezig waren een gebied veilig te maken voor een groep ingenieurs die in het gebied aan het werk was. Het doodschieten van soldaten of guerrillero’s terwijl ze zich al over hebben gegeven is in strijd met het internationale oorlogsrecht.

Het is misschien paradoxaal dat dergelijke acties plaatsvinden, terwijl de Farc in Havanna over vrede onderhandelt en het ELN geheime contacten onderhoudt met de regering om de mogelijkheid voor onderhandelingen te exploreren. Ook die guerrillagroepering is al vijftig jaar in oorlog. Hoewel de ELN veel kleiner is dan de Farc en nooit een reële optie heeft gehad de macht te grijpen, kan ze met haar acties nog altijd voor flinke problemen zorgen. En dat willen ze graag nog even duidelijk maken.

De commandanten van de ELN willen dus wél over vrede onderhandelen, en bij voorbaat sterk staan aan de onderhandelingstafel. Dat is de achtergrond van die wrede aanval op de legereenheid. Zo van: zie je wel, wij zijn er ook nog! Het is een oude strategie, die zo afgezaagd is dat hij voor enorme irritatie zorgt. Want de bevolking is de guerrilla inmiddels zo beu, dat het alleen maar contraproductief kan werken.

Hetzelfde geldt voor de Farc, die aan de onderhandelingstafel zit en ook nog steeds haar hand overspeelt. Ze blijft ontkennen ook misdaden te hebben begaan en slachtoffers te hebben gemaakt. En een vredesakkoord heeft alleen kans als begonnen wordt met het onthullen van de waarheid en het vragen van vergiffenis. Dán is de bevolking misschien bereid om ze eventueel een of andere vorm van amnestie te verlenen.

Het probleem is dat zowel de ELN als de Farc nog vast zitten in de logica van de oorlog. Van de chantage, van de afpersing. Zou dat komen omdat ze al 50 jaar in de bergen zitten, en het contact met de geciviliseerde wereld hebben verloren? Wie schudt ze wakker?

Gerelateerde berichten

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Op 16 maart vierde Madres de La Candelaria haar 25-jarig bestaan met een bijeenkomst in Museo Casa de Memoria in Medellín. De viering heette ‘Altijd woensdag om twaalf uur’, als eerbetoon aan hun wekelijkse protest in het atrium van de Nuestra Señora de la Candelaria-kerk in Medellín. Aanwezig waren leden van de organisatie en flink wat van de mensen die hen gedurende deze tijd hebben gesteund.

Lees meer
De jungle in de Colombiaanse literatuur

De jungle in de Colombiaanse literatuur

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat José Eustasio Rivera (1888 – 1928) La vorágine publiceerde, een roman waarin de Colombiaanse jungle de hoofdrol speelt en die tegenwoordig tot de canon van de Colombiaanse literatuur behoort. En dus ook verplichte lectuur op de middelbare scholen in Colombia en dat heeft het imago van de roman niet veel goed gedaan. La vorágine (vrij vertaald: De maalstroom) staat voor moeilijk, weinig toegankelijk proza, in ieder geval lectuur die een scholier niet voor z’n plezier leest.

Lees meer
Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco (1943-2012) was een van de meest gewelddadige drugshandelaren in de Colombiaanse maffiageschiedenis. Ze had de naam een gewetenloze moordenaar te zijn en verschillende vendetta’s te hebben veroorzaakt, zowel in Colombia als in het Miami rond 1980, de jaren van Miami Vice. Ze werd omschreven als zeer bezitterig en extreem jaloers, op het randje van het abnormale. Ook zou ze honderden doden op haar geweten hebben, onder wie haar drie echtgenoten, vandaar haar bijnaam Zwarte Weduwe.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This