Column Colombia

Aardbeving

10 februari 2014

Nico Verbeek

Gisteren om half vier ‘s middags zat ik aan mijn bureau te werken, met de ventilator op volle snelheid naast me. Want de zon straalt op dat uur genadeloos mijn appartement binnen. Plotseling begonnen mijn stoel, het bureau en ook de ventilator hevig alle kanten op te schudden. Ik dacht dat er iets met de ventilator aan de hand was en zette het ding uit. Maar het schudden ging gewoon door. Er was maar een conclusie mogelijk: een aardbeving.

Het aardige van zo’n aardbeving is dat hij maar ongeveer dertig seconden duurt en dat is net lang genoeg om goed te voelen dat de grond onder je voeten écht beweegt, maar dat het niet lang genoeg doorgaat om in actie te komen. Dat is tenminste bij mij altijd het geval. Ik blijf wel bewegingloos zitten (alsof dat zou helpen), maar raak toch niet in paniek, want ik weet dat de kans erg klein is dat het flatgebouw instort. Ik woon op de vijftiende verdieping, dus mocht het fout gaan dan hoef je je weinig illusies te maken. Ik denk dat het gevoel te vergelijken is met de turbulentie in een vliegtuig. Het voelt niet prettig aan, maar je hebt er toch ook wel vertrouwen in dat het goed zal komen. Bovendien, wat kun je doen? Behalve héél stil blijven zitten…

In Colombia komen aardbevingen vrij veel voor, ook in Medellín, maar op een paar uitzonderingen na, zijn dat altijd schokken die nauwelijks schade veroorzaken en alleen bij mensen met slechte zenuwen tot paniek leiden. Het episch centrum van de aardbeving van gisteren was in La Mesa de Los Santos in het departement Santander, in de buurt van de Venezolaanse grens, ik denk zo’n vijfhonderd kilometer hier vandaan. De kracht was 5,4 op de schaal van Richter en de beving heeft zover ik tot nu toe heb gehoord geen slachtoffers gemaakt.

Kortom, wat mij betreft is een aardbeving iets waar je aan went. De foto bij dit artikel is overigens niet het resultaat van een aardbeving, noch van een explosie of een bomaanslag. Mijn doel was de lezer op het verkeerde been te zetten. De foto is van het gebouw ‘Space’, een splinternieuw appartementencomplex in de wijk El Poblado in Medellín dat in oktober 2013 het lokale nieuws voor een paar dagen bepaalde. Een van de torens van dit complex ging toen namelijk spontaan tegen de vlakte. Twaalf mensen kwamen daarbij om het leven. Onderzoek wees uit dat het instorten van het gebouw te wijten was aan fouten in de constructie.

De vijf overgebleven torens van het complex moeten nu via een zogenaamde implosie worden verwijderd, en dat gaat de komende dagen gebeuren. Een ander gebouw van dezelfde aannemer, ook in de sjieke wijk El Poblado, moet om dezelfde reden binnenkort op gecontroleerde wijze worden vernield.

In heel veel landen ter wereld is het verboden in bergen woningen te bouwen. En dus begint ook in Medellín de bekende discussie weer: is het wel zo verstandig om hoge flats te bouwen in de bergen?

Gerelateerde berichten

Grensoverschrijdend gedrag in de jungle

Grensoverschrijdend gedrag in de jungle

Andres Felipe Pérez was twaalf jaar oud, had terminale kanker en smeekte in een video aan de commandanten van de FARC-guerrilla om zijn laatste dagen met zijn vader door te mogen brengen. Die vader was politieagent José Norberto Pérez en die was een jaar ervoor ontvoerd door de guerrilla. De commandanten van de FARC waren niet gevoelig voor de smeekbede en de jongen stierf zonder zijn vader te zien, in december 2001. De wanhopige agent zelf werd een paar maanden later door de guerrilla doodgeschoten, toen hij het kampement waar hij werd vastgehouden, probeerde te ontvluchten.

Lees meer
Het verloren paradijs

Het verloren paradijs

Die middag is er geschreeuw te horen in de buurt van de finca. Bevelen die worden gegeven, iemand die iets onverstaanbaars terug schreeuwt. De honden beginnen te blaffen. Ik steek de machete achter m’n broekriem en loop het bos in. Al snel ben ik bij de grens van de finca met die van de buren. Het prikkeldraad ligt op de grond, de palen zijn verrot. Verderop zie ik drie mannen met oranje gekleurde hesjes staan bij een geel statief met daarop een apparaat dat op een camera lijkt.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This