i

Column Colombia

Door Nico Verbeek

Nico Verbeek woont en werkt sinds 1996 in Medellín, Colombia. Hij is vertaler en schrijver van boeken over Colombia, zoals Pablo Escobar: Zoektocht naar de man achter de mythe; De Wrekers van Medellín; Ingrid Betancourt, de vrouw die president wilde worden en Eigen doelpunt. Voetbal en maffia in het Colombia van Escobar.

Creatieve vormen van overleven

Creatieve vormen van overleven

In tijden van quarantaine zijn dingen soms anders dan je denkt. De eerste keer dat we de scherpe trompetten van het mariachi-orkest hoorden, dachten we nog dat iemand in de flat of in de buurt de glitter-jongens had betaald voor een serenade aan een echtgenoot of minnaar of familielid.

Lees meer
Een verhaal van twee steden

Een verhaal van twee steden

Terwijl de meeste journalisten ervoor kiezen om netjes thuis in quarantaine te blijven en het nieuws de wereld in te zenden vanuit de eigen huiskamer, trekt de redactie van Universo Centro erop uit om met eigen ogen te ontdekken hoe die ‘andere’ stad de gevolgen van de pandemie beleeft. Om te zien waar de stadsnomaden naartoe gaan, om beschutting te zoeken tegen het rondwarende virus en waar de sjacheraars, de daklozen en oudrommel-ophalers zich opsluiten in de donkere dagen van de quarantaine.

Lees meer
Rampzalig en vertrouwd

Rampzalig en vertrouwd

Rampzalig en vertrouwd
De eerste keer dat ik met boodschappen terugkwam van de winkel in deze tijden van quarantaine, werd ik door mijn vrouw nog begroet als een moderne held – met mondkap en goed dichtgeritste jack en volbeladen met de kostbare proviand. Een paar weken later is boodschappen doen met een mondkapje op, handen wassen bij de ingang van de supermarkt en soms wat langer je beurt afwachten, alweer routine geworden. Wel moet ik sinds kort mijn cedula de ciudanía (ID-bewijs) laten zien als ik binnenkom in de supermarkt, want er geldt nu een zogenaamde pico y cédula, een variant op de pico y placa voor auto’s. Het betekent dat je, afhankelijk van het laatste nummer van je ID-kaart, op een bepaalde dag wel of niet de straat op mag om naar de winkel te gaan.

Lees meer
Als twee rampen elkaar treffen…

Als twee rampen elkaar treffen…

Als twee rampen elkaar treffen…
Hoewel de kwaliteit van de lucht in Medellín erg zorgwekkend is, hebben de burgemeesters van de gemeentes van de Valle de Aburrá (Medellín en randgemeenten) besloten om de speciale maatregelen, op te heffen.

Lees meer
Mijmeringen bij het einde van een massamoordenaar

Mijmeringen bij het einde van een massamoordenaar

Mijmeringen bij het einde van een massamoordenaar
Tweede week van februari kwam een einde aan het leven van Jhon Jairo Velásquez Vásquez, beter bekend onder zijn alias van Popeye. Hij was als Pablo Escobars belangrijkste sicario (huurmoordenaar) een van de grootste moordenaars uit de meest recente Colombiaanse geschiedenis. Trots vertelde hij aan ieder die het wilde horen dat hij minstens driehonderd mensen om het leven had gebracht en dat hij verder nog bij de dood van duizenden anderen betrokken was geweest, in de vorm van aanslagen, autobommen en andere terroristische acties. Hij overleed in een ziekenhuis in Bogotá aan de gevolgen van slokdarm-kanker.

Lees meer
De bruidegom heeft niemand die hem vergeeft

De bruidegom heeft niemand die hem vergeeft

Het was de avond voor zijn bruiloft. Álvaro Buendía, een 55-jarige man uit Pitalito, een kleine gemeente in Huila, had zich laten verlaten tot een laatste avondje stappen met zijn vrienden. Naarmate de avond vorderde, voelde hij zijn animo dalen en tegen de tijd dat hij wilde opstappen, wist hij het zeker. Hij wilde helemaal niet trouwen.

Lees meer
Een vroeg kerstcadeau

Een vroeg kerstcadeau

Een vroeg kerstcadeau
Het waren mooie beelden die de camera’s bij het World Trade Centrum in Barranquilla half december week wisten vast te leggen. Eerst stond er nog een nette rij wachtenden bij de geldautomaat aan de ingang van het gebouw, maar ineens kwamen van alle kanten mensen aanlopen die heel graag óók bij die automaat geld wilden opnemen.

Lees meer

Faustino Asprilla en de keeper

Faustino Asprilla en de keeper
De Colombiaanse voetballegende Faustino Asprilla werd half november vijftig jaar en dat wilde hij groots vieren. Op zijn finca in Tuluá hield hij een groot feest en nodigde een hoop oude maten van vroeger uit om samen een glas te drinken: Carlos El Pibe Valderrama, Victor Aristizábal, Freddy Rincón, Chonto Herrera, Alexis Garcia… Allemaal sterren van het grote Colombiaanse elftal van de jaren tachtig en negentig, waarschijnlijk de beste generatie voetballers die Colombia ooit heeft gehad.

Lees meer
De Colombiaanse Bolsonaro

De Colombiaanse Bolsonaro

De Colombiaanse Bolsonaro
Colombia is een van de landen met de hoogste cijfers van ontbossing ter wereld. Samen met Brazilië, Indonesië, Congo en Bolivia, behoort het tot de landen die het meeste tropische regenwoud hebben verloren de laatste jaren. In 2017 bereikte de ontbossing een cijfer van 220.000 hectare, en in 2018 werd er bijna 300.000 gekapt, waarvan 140.000 hectare in de Amazone-regio in het zuiden van het land. Dit allemaal volgens cijfers van de World Resources Institute (WRI.)

Lees meer
Het verleden liegt niet

Het verleden liegt niet

Op 2 juli van dit jaar was het precies 25 jaar geleden dat in Medellín de voetballer Andrés Escobar werd vermoord. De feiten zijn bekend. De voetballer was een paar dagen ervoor teruggekomen van het WK voetbal in de Verenigde Staten, waar hij deel uit maakte van de Colombiaanse selectie. Vertrokken als een van de…

Lees meer
Het haar van Higuita

Het haar van Higuita

Op vrijdag 14 juni is in Brazilië het toernooi om de Copa América begonnen, het oudste voetbaltoernooi ter wereld. Het werd in 1916 voor de eerste keer georganiseerd, in Argentinië. Dit jaar wordt in Brazilië de 46ste editie gehouden, met twaalf ploegen. Een van de deelnemers is uiteraard het nationale elftal…

Lees meer

Skypen met Venezuela

Voor de lessen Nederlands die ik geef, maak ik tegenwoordig steeds meer gebruik van het internet, met name Skype is een handige hulp. Een van mijn leerlingen woont in Venezuela en jammer genoeg is het de laatste tijd steeds weer een verrassing of de lessen doorgang...

Lees meer

De tuinman van El Patrón

William Duque wordt binnenkort uit zijn finca gezet, na er een half leven te hebben gewoond, samen met z’n gezin, z’n vader van negentig en een zus. Eindelijk is de Colombiaanse justitie erin geslaagd beslag te leggen op eens van de voormalige buitenverblijven van...

Lees meer

Wie stopt deze auditieve plaag?

In een ideale wereld kun je van je favoriete muziek genieten in je eigen huis, of bij concerten waar je uit vrije wil naar toe gaat en zelfs geld betaalt om ernaar te luisteren. Andere muziek, die je niet mooi vindt of waar je een gruwelijke hekel hebt, daar hoef je...

Lees meer

Belisario, de nederige president

Het was in de tijd dat ik elke zaterdag ging rondkijken in het zuid-westen van het departement Antioquia voor het kopen van een finca. Zo kwam ik ook in het landelijke Amagá terecht, een stadje op zo’n veertig kilometer van Medellín. In een van de gehuchten in de buurt ontmoette ik een plattelander die me trots meenam naar een boerderijtje in de buurt.

Lees meer
Ingrid Betancourt is nog altijd even koppig

Ingrid Betancourt is nog altijd even koppig

Ingrid Betancourt is nog altijd even koppig
Ingrid Betancourt was vorige week bij de JEP (Jurisdicción Especial para la Paz), de rechtbank die is opgericht om de misdaden te berechten die in de loop van de laatste vijftig jaar zijn begaan, in de oorlog tussen staat, de linkse guerrilla en de paraco’s (rechtse paramilitairen) in Colombia. Een helse taak natuurlijk en niet iedereen is even optimistisch over de uitkomst.

Lees meer

Serenade & Aguardiente

Serenade & Aguardiente
De Colombiaanse variant van jenever heet aguardiente (letterlijk: brandend water) en smaakt naar anijs. Het is een iconische drank in Colombia, met een status die kan tippen aan bier en rum. Aguardiente is meestal in grote hoeveelheden (literflessen en zelfs tweeliterflessen) te vinden als er gefeest moet worden.

Lees meer

Er is nog hoop

Er is nog hoop
Ik ga niet vaak uit, maar gisteravond kwam het er eens van. Eerst naar een koffiezaakje in de stad, Medellín Secret, van een bevriende Nederlander en koffiehandelaar die al veertig jaar bekend is met Colombia en getrouwd is met een Colombiaanse vrouw die mooie schilderijen maakt. Er was live muziek bij en verder werd er heerlijke wijn gedronken. Daarna ging ik met mijn vrouw naar een restaurant in de buurt voor een etentje voor twee – het was valentijnsdag én we waren die dag 22 jaar getrouwd.

Lees meer

Adiós Juan Manuel Santos

Adiós Juan Manuel Santos
Na acht jaar is eindelijk een einde gekomen aan het mandaat van president Juan Manuel Santos, die regeerde van 2010 tot 2018 en halverwege werd herkozen. Hij was de opvolger van Álvaro Uribe, die de acht jaar ervoor aan de macht was en die in 2006 zelf de grondwet liet veranderen om zijn herverkiezing mogelijk te maken.

Lees meer
Ontleding van een nederlaag

Ontleding van een nederlaag

Ontleding van een nederlaag
Meer dan 170.000 Colombianen hadden de moeite genomen om een petitie te tekenen voor de FIFA, met het verzoek om de achtste finale tussen Colombia en Engeland nog eens te bekijken en eventueel over te laten spelen. Er was de Colombiaanse selectie een hoop onrecht aangedaan en dus moest de FIFA ingrijpen. De reden: de penalty van Engeland was onterecht toegekend en de goal die Carlos Bacca maakte (nadat de scheidsrechter al had afgefloten) was wel degelijk geldig.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.