Vrije tijd & Toerisme

Kleurt de Tour de France dit jaar geel, blauw en rood?

3 juli 2015

Femke van Noorloos

De Colombiaanse sterwielrenner Nairo Quintana is dit jaar een van de grote kanshebbers voor de titel, maar ook zijn landgenoten verschijnen hoopvol aan de start van de Tour. Al jaren staan de Colombiaanse wielrenners bekend als uitstekende klimmers, maar dit jaar zijn de verwachtingen hoger dan ooit.

Terwijl Utrecht geel kleurt en rood-witte bolletjesbomen de stad voorbereiden op de aftrap van de Tour de France, zal Nairo Quintana moeten wennen aan ons land, en zelfs aan het on-Nederlands warme weer. De sterwielrenner uit het koele Colombiaanse hoogland heeft de afgelopen tijd vooral in zijn eigen geboortestreek getraind: hoge toppen genoeg. Hij heeft niet al te hoge verwachtingen van zijn prestaties op de Nederlandse vlakte en moet juist uitblinken in de laatste etappes van de Tour: de zware beklimmingen van de Franse toppen.

Zal de tourzege dit jaar voor het eerst in de geschiedenis gepakt worden door een Latijns-Amerikaan? De verwachtingen zijn nog nooit zo hooggespannen geweest na Quintana’s bijna-zege tijdens de Tour van 2013 en zijn recente overwinning van de Giro d’Italia. Zelf blijft hij er nuchter onder: “Contador heeft drie Tours gewonnen, Nibali drie grote tochten, en Froome heeft ook een Tour gewonnen; dus vergeleken met hen heb ik nog het minst gewonnen.” (Velonews)

De Colombianen hebben al decennia lang een reputatie als uitstekende klimmers. Veel van hen bleven echter steken in de rol van adjudant. Zo niet Nairo Quintana, de bescheiden renner uit het departement Boyacá, die nu samen met Alejandro Valverde de Movistar ploeg aanvoert. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een wereldster, en in eigen land ongekend populair: alle jongens willen Quintana zijn, en de rozekleurige ruana’s – typische Andesjassen uit de regio Boyacá – waren niet aan te slepen toen hij de roze leiderstrui veroverd had in de Giro d’Italia (zie column Nico Verbeek).

Maar naast Quintana kent de Tour nog een vijftal Colombiaanse renners, veelal ook afkomstig uit het hoogland. Sommigen van hen kunnen nog best voor een verrassing zorgen. Zo eindigde de antioqueño Rigoberto Urán al twee keer op een uitstekende tweede plaats bij de Giro, al stelde hij dit jaar wat teleur.  Quintana’s team- en streekgenoot Winner Anacona is ook een prima klimmer, en daarnaast een markant figuur, als voorvechter voor dierenrechten en het milieu.  En dan nog zijn naam: Anacona’s vader wilde zijn zoon vernoemen naar de Nederlandse wielrenner Peter Winnen, maar verruilde per ongeluk de ‘n’ voor een ‘r’ op bij de geboorteregistratie. Zodoende de bijzondere voornaam, die meteen hoge verwachtingen creëert. Andere Colombianen in de Tour zijn Julián Arredondo, Jarlinson Pantano, en de ervaren José Serpa. Opvallend is wel dat er verder geen enkele Latijns-Amerikaan deelneemt aan de Tour dit jaar: een totale Colombiaanse dominantie dus. Of dit zich ook vertaalt naar een Colombiaanse overwinning zullen we in de komende weken zien.

Bron : NPR, Velonews, Wall Street Journal, Alps&Andes
Bookmark and Share

NPR, Velonews, Wall Street Journal, Alps&Andes

Gerelateerde berichten

agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This