h

Artikelen

Gesprekken met narcos

Gesprekken met narcos

Proefschrift van Karina García Reyes, werkzaam aan de Universiteit van Bristol (VK) over druggerelateerd geweld in Mexico, vanuit het standpunt van drugshandelaars en bendeleden. Voor haar dissertatie sprak zij met 33 (voormalige) betrokkenen, zelfstandigen of bendeleden. García concludeert dat geweld een gegeven is in de levens van veel van hen en dat zij veelal geen verwachtingen van het leven op de langere termijn hebben. Hun wereldbeeld zou meegenomen moeten worden bij het opstellen van beleid om het druggerelateerd geweld in te dammen, omdat dat anders gedoemd is te mislukken – zoals het voorbeeld van Mexico aangeeft.

Lees meer
Van sociale explosie naar coronacrisis

Van sociale explosie naar coronacrisis

Binnen een half jaar is Chili tweemaal bijna onherkenbaar veranderd. Eerst van een economisch en politiek succesvol en stabiel land in een land met massale protesten tegen ongelijkheid en sociaal onrecht. Er was mogelijk een verbetering op komst toen de coronacrisis het land binnen een week met isolement en gedwongen rust in diepe onzekerheid stortte.

Lees meer
Eenheid in diversiteit? De crisis van het multilateralisme in Latijns-Amerika

Eenheid in diversiteit? De crisis van het multilateralisme in Latijns-Amerika

Mexico is van plan de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten nieuw leven in te blazen. Maar enige scepsis tegenover deze mogelijke wedergeboorte is gerechtvaardigd als je de geschiedenis van het multilateralisme op het continent beziet. Alles lijkt erop te wijzen dat er geen gunstige voorwaarden zijn. Het Latijns-Amerikaanse multilateralisme bevindt zich hoogstwaarschijnlijk in de ‘passieve modus’.

Lees meer
De wereld zal ons horen

De wereld zal ons horen

Mexicaanse vrouwen eisen massaal einde aan geweld tegen vrouwen
Mexico kent een van de hoogste femicidecijfers van Latijns Amerika, het land is notoir gevaarlijk voor vrouwen. Steeds meer vrouwen komen in verzet en eisen een eind aan het geweld tegen vrouwen. Op internationale vrouwendag van dit jaar kwamen vrouwen in Mexico-Stad massaal de straat op om hun protesten kracht bij te zetten. Een verslag van de protesten en de achterliggende oorzaken.

Lees meer
150 jaar na de oorlog van de Drievoudige Alliantie.

150 jaar na de oorlog van de Drievoudige Alliantie.

Deze maand is het 150 jaar geleden dat er een eind kwam aan de meest gruwelijke oorlog die zich op het Zuid-Amerikaanse continent heeft afgespeeld. Paraguay vocht ruim vijf jaar tegen een alliantie van Brazilië, Argentinië en Uruguay. De oorlog eindigde met de dood van president Francisco Solano López op 1 maart 1870. Paraguay verloor een groot gedeelte van zijn grondgebied en naar schatting 90 procent van de mannen kwam om het leven. Tot op de dag van vandaag werkt de oorlog door in het bewustzijn van de Paraguayaanse bevolking.

Lees meer
De presidentiële verkiezingen van oktober 2019 in Bolivia: geen statistische ondersteuning voor claims van stemfraude

De presidentiële verkiezingen van oktober 2019 in Bolivia: geen statistische ondersteuning voor claims van stemfraude

Te midden van voorbereidingen voor nieuwe verkiezingen in Bolivia is er een nieuw rapport verschenen over de vorige verkiezingen van oktober vorig jaar. Dat vindt geen bewijs voor de OAS-resultaten over deze verkiezing die leidde tot de omverwerping van president Evo Morales. Dat stellen twee onderzoekers die zijn verbonden aan het MIT Election Data and Science Lab in de Verenigde Staten.

Lees meer
Militairen uit de coulissen.

Militairen uit de coulissen.

Hoe zwakker de democratie, hoe groter de roep om sterke leiders. De laatste tijd waren er opvallend veel beelden van militair vertoon in Latijns-Amerikaanse landen. In Chili verschenen legertrucks en bewapende soldaten op straat. In Mexico is de inzet van het leger in de strijd tegen het drugsgeweld dagelijkse praktijk. Wat is eigenlijk de rol van militairen vandaag de dag? En hoe wenselijk is die? 

Lees meer
Naar het eind van de Amazone. Voorpublicatie uit het boek van Pitou van Dijck

Naar het eind van de Amazone. Voorpublicatie uit het boek van Pitou van Dijck

Voorpublicatie uit ‘Naar het eind van de Amazone’ van Pitou van Dijck. Hij neemt u mee op zijn enerverende tocht dwars door het Amazonegebied. Op overtuigende en spannende wijze laat hij de lezer zien hoe het grootste woud ter wereld dreigt te verdwijnen. De aantasting van de Amazone vormt een bedreiging voor de hele planeet, want het woud speelt een belangrijke rol in de regulering van het klimaat op aarde.

Lees meer
Haïti, tien jaar later: Si se pa nou, se kiyè?

Haïti, tien jaar later: Si se pa nou, se kiyè?

Deze week is het tien jaar geleden dat Haïti getroffen werd door een zware aardbeving. Het grote aantal slachtoffers en de enorme schade bracht een toevloed aan buitenlandse hulp op gang. Maar heeft de hulp bijgedragen aan wederopbouw? Hoe kijken de Haïtianen zelf aan tegen de huidige situatie in hun land? La Chispa blikt terug en een beetje vooruit.

Lees meer
2019 het meest giftige jaar voor Brazilië

2019 het meest giftige jaar voor Brazilië

Dit is een vertaling, met enkele aanpassingen, van een blog van Greenpeace Brazilië. Volgens de milieuorganisatie was 2019 het meest giftige jaar sinds tijden. Het is een tragisch hoofdstuk voor de Braziliaanse landbouw en bevolking. In slechts twaalf maanden tijd werden 467 nieuwe pesticiden goedgekeurd met alle gevolgen van dien……..

Lees meer
Het hoofd boven water houden in Guna Yala, Panama

Het hoofd boven water houden in Guna Yala, Panama

Klimaatverandering is een tastbare werkelijkheid in de Cariben: de gevolgen van de stijgende zeespiegel zijn duidelijk merkbaar op kleine eilanden zoals in Guna Yala bij Panama. Drie masterstudentes onderzochten welke invloed deze ontwikkelingen hebben op de inheemse Guna bevolking. Hun leefomgeving wordt aangetast, maar de Gunas werken actief aan bescherming.

Lees meer

Guatemala pakt plasticvervuiling aan

Guatemala heeft een wet aangenomen waarin het gebruik van wegwerpplastic verboden wordt. De regering geeft de bevolking twee jaar de tijd om zich aan te passen. Misschien liggen oplossingen juist in het verleden.

Lees meer
Voortdurende protesten en stappen vooruit

Voortdurende protesten en stappen vooruit

Na al twee maanden ‘sociale uitbarsting’ duren in Chili de protesten voort. Er is vooruitgang in de richting van een andere – minder autoritaire en neoliberale – grondwet. Gemeenten hebben een succesvolle volksraadpleging georganiseerd. Een extreemrechtse ex-minister minister is door het parlement voor vijf jaar z’n politieke rechten ontnomen. President Piñera ontsnapte net aan zo’n lot, maar heeft vrijwel al zijn gezag verloren. Het kan nog alle kanten opgaan, van een zwart en repressief scenario tot een meer rechtvaardige en democratischer samenleving en politiek.

Lees meer

Het bos brandt

Het bos brandt. Landbouwmethoden en politieke retoriek van Bolsonaro funest voor de Amazone. President Jair Bolsonaro bestempelde de alarmerende cijfers over bosbranden en ontbossing van als ‘nepnieuws’ en gaf buitenlandse critici te kennen dat “de Amazone van ons is”. Hij lijkt zijn hand te overspelen, want zijn grootste aanhang, de machtige lobby van de agrobusiness, begint zich tegen hem te keren.

Lees meer

Dushi Kòrsou voor toekomstige generaties

Dushi Kòrsou voor toekomstige generaties. Milieuactivisten uiten echter felle kritiek op de leefomgeving van dit dushi eiland. De meeste aandacht gaat uit naar de vervuiling door de olieraffinaderij waar niet alleen de bevolking, maar ook de natuur onder lijdt. Daarnaast zijn er de illegale dumpplaatsen, het rondzwervend vuil, het overgrote deel van de bevolking dat zijn afval niet scheidt, de uitlaatgassen van de vele auto’s die ook nog eens vaak verouderd zijn en een stervend koraalrif vanwege al het afval in de zee. Laat de politiek er voor zorgen dat het verbod op single use plastic en andere milieubewuste wetten werkelijkheid worden, inclusief beloningen voor weldoeners en boetes en straffen voor overtreders.

Lees meer
De Galapagoseilanden

Is er een archipel waarover meer geschreven is dan over de Galapagoseilanden? Ik betwijfel het. Alleen al over reuzenschildpad Lonely George zijn veel artikelen en boeken verschenen. Alleen door zeer selectief te werk te gaan kan enigszins recht gedaan worden aan deze unieke wereld. Daarom de focus op slechts vier soorten: de reuzenschildpad, de zeekomkommer, de haai, en de mens. Alle soorten zijn ooit toevallig op de eilanden aangespoeld, maar de laatste wel met desastreuze gevolgen voor de anderen.

Groeiend milieubewustzijn in Brazilië

De laatste tijd haalt Brazilië op milieugebied vooral het nieuws doordat de regering van president Bolsonaro zich het recht toe-eigent alle mogelijke grondstoffen op korte termijn te ontginnen om economische groei te bewerkstelligen. Toch groeit ook in Brazilië het verzet tegen het puur op grondstoffenexport gebaseerde economische model, dat vooral de huidige rijken ten goede komt. Oceanograaf en klimaatactivist Marcelo Misael schrijft vanuit Curitiba de woede om de verwoesting van Brazilië’s toekomst van zich af. Toch heeft hij wel vertrouwen in toekomstige generaties.

Ruk naar rechts bij verkiezingen in Uruguay

Ruk naar rechts bij verkiezingen in Uruguay
Van 2005-2020 heeft het linkse Frente Amplio op basis van de verkiezingsuitslagen Uruguay bestuurd, een klein maar sociaaleconomisch en democratisch succesvol land. Door nadruk op veiligheidsproblemen, het opkomen van een nieuwe (radicaal-)rechtse partij en weer eens iets anders willen, hebben rechtse partijen bij de verkiezingen van 27 oktober de meerderheid in het parlement verworven. Waarschijnlijk wint op 24 november de rechtse kandidaat Luis Lacalle Pou ook de presidentsverkiezingen.

Chili ontwaakt

In Chili zijn al vier weken grote verzetsacties en demonstraties uit onvrede met het scheefgegroeide sociaaleconomisch beleid. Chili is een relatief rijk land, met sociale verhoudingen, extreme ongelijkheden en voorzieningen die eerder horen bij een arm land. Veel erfenissen van de militaire dictatuur en het destijds opgelegde extreem neoliberale beleid zijn nog onvoldoende ongedaan gemaakt. Geleidelijk aan doet de regering van de rechtse president Sebastián Piñera steeds meer concessies aan de demonstranten en de oppositie. Maar het moet nog blijken wat die concessies waard zijn. Uit deze crisis kan zowel een beter als een slechter Chili voortkomen.

Cuba, het groene Utopia bij toeval

Cuba kwam door de val van de Sovjet Unie in een economische crisis en de landbouwsector stortte in. Voedseltekorten dwongen zowel in de steden als op het platteland tot een op duurzaamheid gerichte landbouwtransformatie. In 2003 identificeert het Wereldnatuurfonds Cuba als het enige land dat hoge sociale ontwikkeling combineert met een lage ecologische voetafdruk. De Cubaanse transformatie naar biolandbouw wordt geroemd door wetenschappers wereldwijd als voorbeeld voor een duurzame wereld.

In Talca maken bewoners bakstenen van gerecycled plastic

In de zuidelijke Chileense stad Talca, wordt veel vuilnis niet opgehaald en al helemaal niet hergebruikt. Veel afvalt eindigt op straat of in de natuur. Professor Ana María Cabello Quiñones is vijf jaar geleden begonnen met een initiatief dat ‘ecobakstenen’ uit afval maakt. Via deze ecobakstenen wordt afval ingezameld en verwerkt, en wordt er bespaard op cement en bakstenen. Daarnaast dient dit kleinschalige project ook om het milieubewustzijn onder de inwoners van Talca te vergroten.

Kleurrijke vliegers en krachtige woorden op 1 november

Ieder jaar op 1 november komen tienduizenden bezoekers naar het vliegerfestival in het dorpje Sumpango in Guatemala. Hier gaan honderden felgekleurde grote vliegers de lucht in. Zo wordt er contact gemaakt met overleden familieleden, maar het geeft ook een goed beeld van wat er zich op aarde afspeelt.

De echte oorlog in Chili

De Chileense regering moet geen militaire strijd voeren tegen een binnenlandse vijand, maar een politieke tegen de extreme ongelijkheid. De diepe onvrede daarmee is naar buiten gekomen in massale protesten en ook plunderingen en brandstichtingen van supermarkten. Alleen als de politiek de onvrede serieus neemt en de ongelijkheid structureel aanpakt, zal de samenhang in de Chileense samenleving hersteld kunnen worden. Dan loopt ook de democratie geen gevaar meer. Dat betoogt de Chileense politicoloog Cristóbal Rovira Kaltwasser in de Spaanse krant El País.

‘Met Cristina halen we het niet, maar zonder haar kunnen we het evenmin’

Op 27 oktober zijn er presidents- en parlementsverkiezingen in Argentinië. Na 12 jaar presidentschap van de peronisten Néstor en Cristina Kirchner met een sterk door de staat gestuurd sociaaleconomisch beleid, heeft de rechtse president Mauricio Macri afgelopen vier jaar met een vrije marktbeleid uiteindelijk weinig succes geboekt. Er is hoge inflatie, economische krimp en toename van de armoede. Daarom wordt verwacht dat de peronistische kandidaat Alberto Fernández al in de eerste ronde de verkiezingen zal winnen.

Verwarring over verkiezingsuitslag Bolivia

Verwarring over verkiezingsuitslag Bolivia. In zeker negen steden in Bolivia zijn gewelddadige protesten uitgebroken te midden van voortdurende verwarring over het resultaat van de presidentsverkiezingen van zondag 20 oktober.

Presidentskandidaat Evo Morales: groen, links en populistisch

In Bolivia vinden 20 oktober algemene verkiezingen plaats. Dat huidig president Evo Morales meedingt voor een vierde termijn is een omstreden zaak. Al in 2016 stemde de bevolking in een referendum tegen deze mogelijkheid. Het Constitutionele Hof en de Verkiezingscommissie beslisten echter anders. Een blik op de politieke agenda van Morales’partij, de MAS, de Beweging voor het Socialisme.

Commissie tegen straffeloosheid in Guatemala stopt

Commissie tegen straffeloosheid in Guatemala stopt. Betekenis van CICIG in vijf punten. De commissie was meer dan een anti-corruptieorgaan. Guatemalteken vrezen toename corruptie nu de commissie stopt. Afgelopen zaterdag was het een jaar geleden dat de Guatemalteekse president Jimmy Morales aankondigde dat hij het mandaat van de door de Verenigde Naties gesteunde internationale commissie tegen straffeloosheid in Guatemala (CICIG) niet zou verlengen.

Het lijkt wel of iedereen hier kan schilderen!

Bij Haïti denken de meeste mensen aan armoede, corrupte politici en natuurgeweld. Maar het land heeft ook een heel andere kant: een sprankelende en veelzijdige cultuur, waar de kleurrijke schilderkunst de boventoon voert. Wie zijn die schilders? Hoe zien hun schilderijen eruit? La Chispa vertelt het verhaal, geïllustreerd met foto’s van schilderijen.

Conservatief Giammattei nieuwe president

De tweede verkiezingsronde in Guatemala is gewonnen door de conservatieve Alejandro Giammattei met zijn in 2017 opgerichte partij VAMOS. Het was de vierde keer dat hij een gooi deed naar het presidentschap. Hij won van Sandra Torres, ex-echtgenoot van voormalig president Álvaro Colom, beide van de UNE. De bevolking bleef vooral weg bij de stembureaus en liet zo zien geen enkel vertrouwen in de politiek te hebben. Ook internationale relaties staan onder druk. De huidige president Morales tekende een paar weken geleden een migratiedeal met de regering-Trump om migranten uit Honduras en El Salvador in Guatemala op te vangen. Dit leidde tot hevig verzet onder de bevolking.

Dominicanidad

Toen de grote Dominicaanse honkbalspeler Sammy Sosa in het openbaar met een veel lichtere huidskleur verscheen dan voorheen, leidde dit tot een mediarel. Hij is echter slechts een voorbeeld van een Dominicaanse publieke figuur die zijn huid heeft laten bleken. Deze trend illustreert het conflict dat de Dominicaanse bevolking heeft met de eigen huidskleur en identiteit. De constructie van de Dominicaanse identiteit is gericht op wat het vooral niet wil zijn: Haïtiaan.

Scheurtjes in het paradijs

Het recente overlijden van elf Amerikaanse toeristen tijdens hun vakantie in de Dominicaanse Republiek veroorzaakte een minicrisis in het imago van het land, maar het toerisme lijkt er slechts kortstondig door onderbroken. Hoe staat het eigenlijk met het toerisme in de Dominicaanse Republiek en wat betekent deze sector voor het land?

De internationale ambassadeur van de Dominicaanse Republiek

Op de Dominicaanse Republiek wordt Larimar, een van de zeldzaamste edelstenen ter wereld gedolven. Pas in 1974 werd de steen (her)ontdekt en de vinder van de steen Miguel Méndez bedacht de naam Larimar, een combinatie van de naam van zijn dochter Larissa, koosnaam Lari, en mar het Spaanse woord voor zee. Sieraden van Larimar en barnsteen, dat hier ook gevonden wordt, zijn populair bij toeristen. Betere arbeidsomstandigheden voor de mijnwerkers en een opleiding tot steenbewerker moeten bijdragen aan de reputatie van de steen en de toekomst voor de lokale bevolking.

Waarin een klein land groot kan zijn

Wie Dominicaanse Republiek zegt, zegt honkbal. Het is verreweg de belangrijkste sport in het land en zo populair dat het op straat gewoon ‘de bal’ genoemd wordt. Het wordt door het hele land en door iedereen…

Brieven aan Evelina

Ironische beschouwingen op de Dominicaanse Republiek in de vorige eeuw “Maar ik moet u waarschuwen, mevrouw, dat in de grondwet is vastgelegd dat de Dominicanen blank zijn, en dit is de reden dat we deze Republiek gevormd hebben, die u niet moet verwarren met die van...

“Als ze mij doden zal ik mijn armen uit het graf steken en ik zal nog sterker zijn.”

Op 25 november wordt wereldwijd actie gevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Maar waarom juist op die dag? De datum is gekozen als eerbetoon aan drie Dominicaanse zusters die op 25 november 1960 vermoord werden in opdracht van dictator Rafael Trujillo. Minerva, Patria en María Teresa Mirabal waren politiek actief en verzetten zich tegen de dictatuur in hun land. Zij moesten dit met de dood bekopen. Maar zij leven voort in de strijd tegen femicide, vrouwenmoord.

‘Denk je dat er nog indianen zijn?’

De gespannen relatie tussen de Dominicaanse Republiek en de Christoffel Columbus Als de Amerikaanse journalist en schrijver Tony Horwitz (1958 – 27/5/2019) bij toeval een nachtje in Plymouth, Massachusetts, moet doorbrengen, kan hij eindelijk eens een blik werpen op...

Cultuur inzetten om Latijns-Amerikaanse grondstoffenvloek te bestrijden

Cultuur inzetten om Latijns-Amerikaanse grondstoffenvloek te bestrijden
Oratie van Barbara Hogenboom
“Ik geloof dat er goede redenen zijn om optimistisch te blijven over de mogelijkheden om een eind te maken aan de problemen en onrechtvaardigheden rond de grondstoffenrijkdom in Latijns Amerika en elders.” Dat was een verrassende wending bij de intreerede van politicoloog Barbara Hogenboom (1967) als hoogleraar Latijns-Amerikastudies aan de Universiteit van Amsterdam op 14 juni.

Cultuur inzetten om Latijns-Amerikaanse grondstoffenvloek te bestrijden

Oratie van Barbara Hogenboom “Ik geloof dat er goede redenen zijn om optimistisch te blijven over de mogelijkheden om een eind te maken aan de problemen en onrechtvaardigheden rond de grondstoffenrijkdom in Latijns Amerika en elders.” Dat was een verrassende wending...

Veel meer dan zonovergoten stranden

Inleiding Special Dominicaanse Republiek De Dominicaanse Republiek. Veel meer dan een associatie met toerisme hebben de meeste Nederlanders niet. Toch is hier veel meer aan de hand. In de komende maand besteedt La Chispa in een Special bijzondere aandacht aan dit...

Veel meer dan zonovergoten stranden

Veel meer dan zonovergoten stranden
Inleiding Special Dominicaanse Republiek
De Dominicaanse Republiek. Veel meer dan een associatie met toerisme hebben de meeste Nederlanders niet. Toch is hier veel meer aan de hand. In de komende maand besteedt La Chispa in een Special bijzondere aandacht aan dit land, waar Columbus in 1492 voet aan wal zette en waarover over zo veel meer interessants te zeggen valt.

DOMINICAANSE REPUBLIEK – BASISGEGEVENS

DOMINICAANSE REPUBLIEK – BASISGEGEVENS Oppervlakte 48.300 km-2 (18 procent groter dan Nederland). Twee keer zo groot als Haïti, waarmee de DR hetzelfde eiland (Hispaniola) deelt. DR na Cuba grootste land van de Caribisch eilanden. Hoogste berg: Pico Duarte (3087...

Guatemala naar de stembus op 16 juni

Bijna acht miljoen kiesgerechtigde Guatemalteken mogen op 16 juni naar de stembus om hun nieuwe president te kiezen. De verkiezingsposters kleuren het straatbeeld. De strijd is hard. Één kandidaat heeft vanwege doodsbedreigingen het land moeten ontvluchten. Indien geen van de kandidaten in de eerste ronde een meerderheid van 50 procent van de stemmen krijgt, volgt een tweede ronde op 11 augustus.

BIJTEN IN DE HAND DIE JE VOEDT

Pingpong Als ik de Guillotine geloof, begint het bijten van Luis Suárez even na 1500. Ik heb mijn geschiedenisleraar al sinds de middelbare school niet meer gezien, maar nog steeds is het zo dat hij om de hoek verschijnt elke keer als ik iets over Uruguay schrijf....

Vechten tegen seksuele uitbuiting van kinderen in Colombia

Vechten tegen seksuele uitbuiting van kinderen in Colombia
Een groot succes voor de Colombiaanse justitie: in de Portugese hoofdstad Lissabon werd in de week van 20 mei de 45-jarige Israëliër Assi M. gearresteerd, tegen wie een internationaal arrestatiebevel liep. Hij wordt ervan verdacht deel uit te maken van een netwerk van mensenhandelaren dat vrouwen – óók minderjarige – dwingt tot sekswerk. In de hulpverlenerssector die zich bezighoudt met preventie van commerciële seksuele uitbuiting van minderjarigen is de arrestatie met gejuich ontvangen.

Bendegeweld in Haïti neemt toe

Het rommelt al geruime tijd in Haïti. De rust die weerkeerde na de rellen en demonstraties van vorige zomer als reactie op het voorstel van de regering om de brandstofprijzen met maar liefst vijftig procent te verhogen, bleek slechts schijn. In februari gingen de Haïtianen weer massaal de straat op. Met als resultaat opnieuw een gesneuvelde premier. Ondertussen neemt het bendegeweld toe en lijkt de overheid de controle te verliezen.

‘Stripboeken’ voor volwassenen

Latijns Amerika is een inspiratiebron voor graphic novels
Dit genre lijkt misschien op stripboeken, die vaak meer op kinderen gericht zijn. Ze worden gekenmerkt door kleur en zwartwitbeelden en het verhaal dat ze vertellen is vaak volwassener en soms aan de saaie kant voor kinderen. Saai zijn ze echter geenszins. Biografieën, politieke verhalen of avonturen worden prachtig vormgegeven en inzichtelijk gemaakt met een maximum aan beeld en hier en daar meer of minder tekst, Graphic novels worden tegenwoordig als een kunstvorm beschouwd en worden ook wel striproman of beeldroman genoemd.

Bolivia en het tegengif voor het neoliberalisme

Hoe het Boliviaanse economische succes het ongelijk van critici bewees Werknemers van de Braziliaanse oliegigant Petrobas stonden raar te kijken toen 1 mei 2006 het Boliviaanse leger plotseling voor de poorten van het bedrijf stond. Verschillende energiebedrijven,...

agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.