Politiek & Maatschappij

Veel meer dan zonovergoten stranden

21 juni 2019

Auteur: Jan de Kievid

Inleiding Special Dominicaanse Republiek

Veel meer dan zonovergoten strandenDe Dominicaanse Republiek. Veel meer dan een associatie met toerisme hebben de meeste Nederlanders niet. Toch is hier veel meer aan de hand. In de komende maand besteedt La Chispa in een Special bijzondere aandacht aan dit land, waar Columbus in 1492 voet aan wal zette en waarover over zo veel meer interessants te zeggen valt.

Europeanen denken bij de Dominicaanse Republiek vooral aan prachtige zonovergoten stranden, een vakantieland met afgescheiden toeristengebieden en een vriendelijke dienstbare bevolking die het verblijf in een resort tot een belevenis maken. Of aan muziek of dansen als de merengue. Maar een Belgische priester die na bedreigingen het land moest verlaten, sprak in 2006 in La Chispa over een heel andere wereld: “Achter de stranden heerst de slavernij”. Daar werken rechteloze arbeiders uit het arme buurland Haïti op de suikerplantages. In hun positie is afgelopen jaren nog weinig verbeterd.

Dat betekent niet dat de Dominicaanse Republiek (DR) niet in beweging is. Tussen 2010 en 2017 groeide van de 22 grootste Latijns-Amerikaanse en Caribische landen alleen in Panama de economie sneller. In 2018 behaalde de DR de hoogste groei van de hele regio en dat wordt ook voor 2019 en 2020 verwacht.

Eigenlijk begon Latijns Amerika hier. In 1492 landden Colombus en zijn metgezellen op zoek naar Indië op het eiland dat ze Hispaniola noemden, en dat tegenwoordig tussen twee landen is verdeeld: twee derde voor de Dominicaanse Republiek en een derde voor Haïti. Tussen de DR en Columbus is het nooit echt goed gekomen. Er bestaat een soort haat-liefdeverhouding, die af en toe hilarische vormen aanneemt. Dat valt te lezen in een van de bijdragen in de Special.

Verhoudingsgewijs optimistisch

De DR heeft een heel eigen geschiedenis, met een van de langst zittende en machtigste dictators (Rafael Trujillo, 1927-1961,) en is een top-toeristische bestemming, maar op veel punten is het een nogal gemiddeld Latijns-Amerikaans land. De koopkracht per hoofd van de bevolking ligt rond het continentale gemiddelde en dat geldt ook voor de inkomensongelijkheid, het deel van de bevolking onder de armoedegrens en het functioneren van de nog gebrekkige democratie. Maar op veel sociale punten doet de DR het slechter dan je op grond van economische gegevens zou kunnen verwachten. Op de sociale wereldranglijst voor menselijke ontwikkeling van de Verenigde Naties (gebaseerd op levensverwachting, opleiding en koopkracht) staat het vijftien plaatsen lager dan op de zuiver economische. In geen enkele ander Latijns-Amerikaans land is dat verschil zo groot. De DR doet het iets slechter dan gemiddeld bij de levensverwachting en het geboortecijfer (meestal een uiting van bestaansonzekerheid) en veel slechter bij corruptie en vooral zuigelingensterfte. De aanhoudende economische groei heeft Dominicanen wel verhoudingsgewijs optimistisch gemaakt naar de toekomst, maar op de wereldranglijst van geluk scoren van de Latijns-Amerikanen alleen de Venezolanen nog slechter. Die laatsten hebben daar ook alle reden toe.

Topspelers

De DR is in hoge mate – op traditioneel koloniale wijze – afhankelijk van de Verenigde Staten. De helft van de uitvoer (vooral primaire producten) gaat naar dat land en veertig procent van de invoer (vooral bewerkte producten) komt er vandaan. Veel mensen zijn ook in de VS hun geluk gaan beproeven. Daar wonen anderhalf miljoen mensen van Dominicaanse afkomst. Een tiende deel van het bruto nationaal product (BNP) van de DR bestaat uit geld dat ze naar hun thuisland sturen. Toerisme zorgt voor ongeveer 12 procent van het BNP en daarvan is de helft weer afkomstig van bezoekers uit de VS. Een bijzondere, maar selecte groep emigranten naar de VS vormen honkbalspelers, de topspelers van de nationale sport bij uitstek.

Dichter bij huis zijn er altijd spanningen met buurland Haïti. Dat is veel armer en scoort op vrijwel alle sociaaleconomische en politieke indicatoren veel slechter dan de DR. Alleen is het er volgens de officiële cijfers een stuk veiliger. In de DR heb je twee keer zoveel kans te worden vermoord, een reden om toeristen af te schermen van de Dominicaanse samenleving.

In deze Special proberen we een veelzijdig beeld te geven van de Dominicaanse Republiek. Zo besteden we aandacht aan het bijzondere Dominicaanse amber (barnsteen), de relatie met het land Haïti en met de Haïtianen in de DR, aan toerisme en muziek, aan de bijzondere geschiedenis met Columbus, Trujillo en vele anderen en aan de economische en politieke situatie. Er komen bijdragen over de omgang tussen bevolkingsgroepen van verschillende herkomst en huidskleur, over het Dominicaanse voedsel, de Dominicaanse gemeenschap in Nederland en andere onderwerpen.

We wensen iedereen veel leesplezier met hopelijk veel nieuwe en verrassende informatie en inzichten.

Deze bijdrage is onderdeel van de Special Dominicaanse Republiek, zomer 2019.

Gerelateerde berichten

“De sociale uitbarsting blijft aanwezig, maar is onzichtbaar geworden”

“De sociale uitbarsting blijft aanwezig, maar is onzichtbaar geworden”

Hoe staat Chili erbij, ruim vier jaar na de sociale uitbarsting van 2019? Een doorbraak naar een rechtvaardiger samenleving is mislukt. Volgens de publieke intellectueel Álvaro Ramis blijven de Chilenen ”massaal bewust van de grote ongelijkheid en ontevreden met het neoliberale systeem, maar zien ze geen oplossingen op een sociale manier, maar alleen binnen het individualistische neoliberale kader”.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This