Politiek & Maatschappij

Van een Boliviaanse olijfkomkommer word je niet dik

14 september 2017

Auteur: Jos van der Panne

Kookscholen in Bolivia

In Bolivia is veel armoede, toch is obesitas een toenemend probleem. Met kookscholen die het gebruik van gezond, lekker en lokaal voedsel bepleiten, probeert de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie ICCO het tij te keren. Tegelijkertijd vergroten de studenten van de scholen hiermee hun kansen op werk.

Bolivia heeft een hoge biodiversiteit, een van de hoogste ter wereld. Dit uit zich in een grote variëteit aan beschikbare voedselgewassen. Ooit gehoord van de achojcha, een zogeheten olijfkomkommer, of walusa, een aan aardappel verwant gewas? Waarschijnlijk niet en… veel Bolivianen evenmin. De maaltijd van de gemiddelde Boliviaan bestaat vooral uit witte rijst, pasta en goedkope conservenproducten, soms aangevuld met kip. Makkelijk, breed verkrijgbaar, niet al te duur, maar ook ongezond. Dat bewijst het grote aantal Bolivianen met obesitas: op dit moment gaat het al om de 50 en 60 procent van de bevolking.

Manq’a

Met kookscholen wil de ontwikkelingsorganisatie ICCO Bolivianen bewuster maken van de grote rijkdom aan lokaal beschikbare voedselgewassen en daarmee een aanzet geven tot een ander, bewuster en gezonder eetpatroon. Onder de naam Manq’a (‘voedsel in het Aymara, een Indiaanse taal) en met € 1.3 miljoen steun van de Postcode Loterij zijn sinds 2015 twaalf scholen gestart en al drieduizend studenten afgestudeerd.Er zijn twee dagopleidingen, die elk een half jaar duren. Bij de opleiding ‘Gastronomie’ ligt de nadruk op het aanleren van basis kooktechnieken en kennis van de nationale en internationale keuken. De opleiding ‘Repostería’ behandelt de belangrijkste aspecten van de banketbakkerij.

De scholen richten zich op jongeren tussen de 16 en 30 jaar die afkomstig zijn uit arme gezinnen, maar veel studenten zijn ook alleenstaande ouder. De meerderheid is tussen de 18 en 25 jaar oud, van wie ongeveer 70 procent vrouw is en 30 procent man. De scholen zijn vooral gevestigd in de op vierduizend meter hoogte gelegen stad El Alto. De keuze voor El Alto is heel bewust, stelt ICCO-regiodirecteur Latijns-Amerika Conny Toornstra: “Hier wonen veel kansarme jongeren, voornamelijk leden van de Aymara Indianenstam. Daardoor snijdt het mes aan twee kanten. Aan de ene kant meer bewustwording over voeding en aan de andere kant vergroting van de economische kansen van deze jongeren.” De benadering blijkt uit de lesstof, waarin ook vakken als bedrijfsmanagement en ondernemersvaardigheden zijn opgenomen.

Schokeffect

Bij de school Franz Tamayo toont docente Jacqueline Zeballos een flip-over met etiketten van voedselproducten die haar studenten gewend waren te eten. “Om hen bewust te maken van wat ze eten, heb ik ze op laten schrijven welke ongezonde stoffen in die producten zitten. Dat had wel een schokeffect.” De leerlingen bevestigen luid en lachend dat ze deze producten nu niet meer gebruiken.

De studenten nemen de opgedane kennis mee naar huis. Kelscer vertelt dat ze thuis eerder vooral rijst en pasta aten, maar dat dit helemaal aan het veranderen is. “We eten nu steeds meer de recepten met veel groenten die we op school leren maken.” De vader van Sandra heeft sinds ze thuis anders koken en eten veel minder last van zijn maag. Het zijn succesverhalen die op alle scholen te horen zijn.

Uitval

Aanvankelijk was het uitvalpercentage van de studenten behoorlijk hoog, zo’n 25 procent van de studenten stopte voortijdig met de opleiding. De oorzaak zocht de schoolleiding in een te mild toelatingsbeleid en te weinig ondersteuning van het thuisfront. Daarom bezoekt de school nu elke aangemelde leerling eerst thuis om in gesprekken met student en familie de motivatie van de student en de houding van de familie vast te stellen. Bij eenoudergezinnen kijkt de school ook of er een netwerk is dat ondersteuning kan bieden bij de opvang van de kinderen. Is die er onvoldoende dan bestaat de mogelijkheid dat studenten hun jonge kind mee naar school nemen. Volgens Manq’a projectleider Ariel Tito is het beleid succesvol geweest en is het uitvalpercentage nu gedaald tot 8 procent.

Financieel zelfstandig

ICCO wil dat de kookscholen op termijn financieel zelfstandig worden door elke school haar eigen bedrijfsactiviteiten te laten ontwikkelen. Toornstra: ”Dat kan een eigen restaurant zijn, het verzorgen van catering of het exploiteren van bedrijfskantines.” Het in La Paz gevestigde Sedem, een bedrijf gericht op dienstverlening aan overheidsinstellingen, laat haar bedrijfskantine sinds januari 2017 door Manq’a uitbaten. Het idee erachter? Gezonder voedsel betekent gezonder personeel en een lager ziekteverzuim.

De chef van de bedrijfskantine, Dina Mamani, is erg tevreden over de resultaten: “Het begin was aarzelend, kleinere porties en andere ingrediënten maakten de medewerkers huiverig zodat ze buiten het bedrijf gingen eten. Maar het tij is nu gekeerd en na drie maanden komt het break-even punt in zicht.” Haar enthousiasme wordt gedeeld door de kantinemedewerkers. Allemaal afgestudeerd aan een Manq’a school, blij met een baan en sommigen dromend van een eigen restaurant.

Kansen op werk

Volgens cijfers van Manq’a vinden op dit moment ongeveer twintig afgestudeerde leerlingen per maand met hulp van school een werkplek bij een bedrijf. Dat is met zo’n 700 afstuderenden per jaar niet veel. Om de kansen op werk te vergroten is in samenwerking met de Nederlandse organisatie Edukans een project opgezet dat de studenten onder andere in sollicitatievaardigheden traint. Daarnaast is het de bedoeling dat gediplomeerde studenten die een eigen bedrijf willen beginnen bij de ontwikkeling en opzet hiervan ondersteuning krijgen.

Projectleider Tito zegt dat de slechte arbeidsvoorwaarden die restaurants in Bolivia aanbieden het voor studenten vaak ook niet aantrekkelijk maakt een baan te accepteren die onvoldoende inkomen biedt om in hun levensonderhoud te voorzien. Een politiek en economisch probleem dat buiten de directe invloed van de scholen ligt.

Toekomst

Toornstra is optimistisch over de toekomst. In Bolivia hebben steeds meer gemeenten belangstelling voor de oprichting van Manq’a scholen en ook buiten Bolivia is er interesse. ”We hebben al twee scholen in Colombia geopend en er zijn plannen voor andere landen waar we werken, zoals Oeganda en Indonesië.” Op het gebied van de kansen op werk moet er nog wel het een en ander gebeuren, maar sowieso vergroten de opleidingen volgens Toornstra de weerbaarheid en het zelfvertrouwen van de studenten. En worden de Bolivianen minder dik? “Gezien de gedragsverandering die de studenten laten zien, verwachten we dat de scholen inderdaad een succesvolle strategie tegen obesitas vormen.”

Dit artikel maakt deel uit van de ‘voedselspecial’ in september/oktober 2017

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This