Politiek & Maatschappij

Lula roept op tot vrede, Bolsonaro blijft stil

31 oktober 2022

Hans Veltmeijer

In een lange overwinningsspeech heeft Luiz Inácio Lula da Silva de 215 miljoen Brazilianen opgeroepen tot harmonie en om weer “één Brazilië” te gaan vormen. Hij wil een einde maken aan de steeds diepere kloof die er de afgelopen jaren tussen bevolkingsgroepen in het land is ontstaan tijdens het bewind van president Jair Bolsonaro.

Een half uur nadat op zondagavond 30 oktober 2022 duidelijk werd dat Lula de zittend president met 50,9 tegen 49,1 procent van de stemmen had verslagen, richtte hij zich in São Paulo tot de natie. Later zou hij een feestvierende massa buiten op de Avenida Paulista ook nog toespreken. Hij begint schor en hakkelend, maar komt snel op stoom en heeft veel te vertellen. Allereerst bedankt hij natuurlijk God, op deze “historische dag”. Geen bitterheid vanwege het verleden, geen openlijke sneren naar de tegenstander en geen borstklopperij. Een zachte, milde, liefdevolle toespraak is het, met herhaalde oproepen tot eenheid in het land, pacificatie, het neerleggen van de wapens en verzoening in verdeelde families. Alsof Brazilië werkelijk in een burgeroorlog verkeert, zo extreem is de polarisatie opgelopen.
Nee, het wordt geen regering van de PT (Arbeiderspartij), maar van alle partijen die meedoen in deze “coalitie van de hoop”. De nationale vlag wordt uitgerold en de overwinnaars poseren achter wat het symbool van Bolsonaro is geworden. Deze avond is het voorbij met dat gekaapte monopolie. “Deze vlag behoort alle Brazilianen”, benadrukt Lula nog maar eens.

Groene en digitale economie

Het duurt even voordat de Amazone ter sprake komt, maar dan kondigt hij iets spectaculairs en schier onhaalbaars, aan: “We gaan voor nul ontbossing.” Lula gaat investeren in een groene en digitale economie, en al zijn landgenoten stelt hij ontbijt, lunch en avondeten in het vooruitzicht. Hij gaat ’opnieuw’ een einde aan de honger maken. De mensen die hem flankeren pinken een traantje weg, net zoals zijn vrouw Janja, die hem steeds zijn speechpapieren aanreikt. Lula gaat intussen onverschrokken en vol vuur door met zijn toespraak.
Op zijn 77ste en na alle klappen en vernederingen – hij zat 580 dagen in de gevangenis wegens vermeende corruptie, werd mikpunt van hoon en verloor in die periode zijn broer, vrouw en kleinzoon ‒ die hij heeft doorgemaakt, maakt hij een onbreekbare indruk. Eenmaal klinkt er iets van wrok door wanneer hij opmerkt dat “ze hem levend wilden begraven”.  Ook wil Lula Brazilie de vertrouwde plek op het wereldtoneel, als symphatiek land,  teruggeven. “We zijn te groot om in de wereld als paria te worden gezien.”

Brede coalitie

Dat verlangen blijkt wederzijds, want de felicitaties van wereldleiders stromen binnen. Maar niet die van Bolsonaro. Die hult zich in stilzwijgen, en liet ook een dag later nog niets van zich horen. Slechts een enkeling kreeg hem te spreken en  meldde dat de president nog niet wil praten over de machtsoverdracht en zijn eventuele rol in de oppositie. Analisten verwachten dat Bolsonaro zich uit de politiek gaat terugtrekken. De afgelopen maanden liet hij al weten zich veel meer een militair dan een president te voelen, dat laatste werd hij ‘per toeval’. Met de partij waaraan hij nu is gelieerd (de PL, Liberale Partij) heeft hij ook weinig. De president houdt zich dus stil, maar een deel van zijn aanhang niet. Zo blokkeerden een dag na de verkiezingen vrachtwagenchauffeurs uit protest tegen de zege van Lula snelwegen in het zuiden en midden van het land.

Lula start op 1 januari met zijn derde ambtstermijn als president van Brazilië. Hem wacht nu de taak een brede regeringscoalitie te vormen die op steun kan rekenen van een overwegend rechts parlement. Daar is hij al flink op aan het voorsorteren. Intussen hebben al verschillende partijgenoten van Bolsonaro (gouverneurs, afgevaardigden en senatoren) laten weten open te staan voor samenwerking met de regering Lula. Het kan verkeren.

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This