Politiek & Maatschappij

Jörgen Raymann nieuwe voorzitter stichting Suriprofs

17 november 2016

Auteur: Hans Veltmeijer

‘Mooi instituut vanuit Surinaamse diaspora’

Bij de lancering van het boek Suriprofs, van benefiet tot project op 9 november in het Olympisch Stadion droeg Stanley Menzo de voorzittershamer van de stichting Suriprofs over aan Jörgen Raymann. Die gaat met een nieuw bestuur grote plannen smeden. “We zijn allemaal Nederlandse jongens met Surinaamse roots.” 

Op de plek waar het in het jaar 2000 allemaal serieuzer begon met de Suriprofs werd het kleurrijke naslagwerk over de gelijknamige stichting gepresenteerd. In het Olympisch Stadion in Amsterdam spelen de Surinaams-Nederlandse profvoetballers sinds de eeuwwisseling elk jaar een benefietwedstrijd tegen een gelouterde tegenstander. Met de opbrengsten worden goede doelen in Suriname gesteund, zoals de aanleg van voetbalvelden maar ook verbeteringen in onderwijs en gezondheidszorg. De lijst is indrukwekkend en het bedrag aanzienlijk dat jaarlijks door de vrijwilligers bijeen wordt gebracht. In 2015 alleen al 1,8 miljoen euro. De Suriprofs reizen ook regelmatig naar Suriname om ter plekke de projecten te ervaren en de vaak behoeftige bevolking een hart onder de riem te steken.

Edgar Davids

En verder is het ook vooral een sociaal onderonsje van de Surinaams-Nederlandse gemeenschap. Of “één van de mooiste instituten vanuit de Surinaamse diaspora”, zoals de nieuwe voorzitter van de stichting, Jörgen Raymann, het verwoordde. Na vijftien jaar draagt oud-keeper Stanley Menzo het stokje aan hem over. Zijn laatste daad als voorzitter was het overhandigen van de eerste exemplaren van het boek aan drie boegbeelden van de Suriprofs: Edgar Davids, Aron Winter en Winston Bogarde (foto boven).

In dat rijtje hoort zeker ook Clarence Seedorf (foto), maar hij was verhinderd. “Je doet ons tekort door ons alleen als een gezelligheidsclubje neer te zetten”, sprak Menzo. Edgar Davids verklaarde dat hij zijn rijke carrière aan zijn Surinaamse roots te danken heeft. Hij was altijd van huis uit gestimuleerd om zijn droom te verwezenlijken. Ook in zijn drukke agenda van het topvoetbal bij clubs als Juventus en Barcelona, wist hij daarom ruimte te maken voor het vrijwilligerswerk bij de Suriprofs. Hij wilde graag iets terugdoen voor de Surinaamse gemeenschap.

Humphrey Mijnals

Tijdens de boekpresentatie in Surinaamse sferen door de stichting Suriprofs en uitgeverij Conserve,  aanvaardde cabaretier Raymann woensdag officieel zijn nieuwe klus. Hij noemde het een hele grote eer om in de voetsporen van zijn voorganger te mogen treden en beseft tegelijkertijd dat ‘Suriprofs 2.0’ een flinke uitdaging inhoudt. Hij heeft grote plannen met de stichting, maar die wil hij nog even voor zich houden. Eerst maar een nieuw bestuur samenstellen, want met Menzo houdt het voltallige vijfkoppige bestuur er mee op, waaronder oudgediende Hamied Ahmadali. Raymann benadrukte ook het gemengde karakter van de stichting. “We zijn allemaal Nederlandse jongens met Surinaamse roots.”

Er waren veel (oud-) voetballers aanwezig in de Olympic Room, waaronder de allereerste Suriprof, Humphrey Mijnals (85). De KNVB was ook vertegenwoordigd, onder meer door de in september afgetreden directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. De voetbalbond werkt al jaren samen met de Suriprofs bij sociaal-maatschappelijke projecten in Suriname.

Foto boven: © Richard Mooij en Uitgeverij Conserve
Lees ook de recensie van Suriprofs, van benefiet tot project

LET OPLa Chispa-lezers kunnen het boek (full colour) voor € 19,99 portovrij bestellen bij uitgeverij Conserve via info@conserve.nl en besparen zo € 3,65 aan verzendkosten. 

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This