Onderzoek & Wetenschap

Barrios cerrados in Argentinië

3 juli 2023

Nanneke Winters

Interview met Fleur Hessing over haar recente afstudeeronderzoek

  1. Wie ben je, waar kom je vandaan en waarom heb je voor deze studie gekozen?

Mijn naam is Fleur Hessing, geboren en getogen in Amsterdam, maar met Argentinië als tweede thuis. Ik heb de studie Latijns-Amerikaanse Studies (CEDLA, UvA) gedaan, nadat ik op mijn zestiende voor het eerst in San Juan, Argentinië was. Ik vond de mensen en de cultuur interessant en genoot van de gesprekken over politiek en economie. Graag wilde ik er meer over weten.

  1. Waar gaat je onderzoek over en waarom is dit een interessant thema?

Toen ik aan mijn studie begon, wist ik al dat ik iets in Argentinië wilde onderzoeken. Wat mij vooral opviel, waren de barrios cerrados. Dit zijn gesloten gemeenschappen of ‘gated communities’, wat inhoudt dat de bewoners van zo’n wijk worden beveiligd door verschillende middelen, zoals een hek, camera’s of een bewaker. Dit fenomeen komt sinds de 19e eeuw in Argentinië voor, maar groeit vooral sinds de jaren negentig van de 20e eeuw na de implementatie van een nieuw economisch beleid. Ter illustratie, in de provincie van Buenos Aires zijn meer dan 200 barrios cerrados te vinden. Naar mijn mening heeft deze manier van leven een grote invloed op de denkbeelden rond veiligheid en ‘de ander’. Ik heb er daarom voor gekozen om te onderzoeken hoe de inwoners van barrios cerrados in La Plata, hoofdstad van de provincie Buenos Aires, kijken naar hun eigen veiligheid, en waar deze perceptie mee te maken heeft. Ook al is niet bekend hoeveel mensen in La Plata in een barrio cerrado wonen, je ziet duidelijk het effect van die gesloten gemeenschappen op de samenleving, zoals een grotere (sociale) ongelijkheid tussen arm en rijk, en een groeiende angst voor misdaad (‘fear of crime’) onder de bevolking van de barrios cerrados. Steeds meer mensen zijn bang om slachtoffer te worden van een misdaad.

  1. Hoe heb je je onderzoek aangepakt?

In juni 2022 vertrok ik naar La Plata, waar ik drie maanden onderzoek heb gedaan. La Plata is een universiteitsstad vlak bij de hoofdstad Buenos Aires en telt ongeveer 770.000 inwoners. Ik kende al veel mensen in La Plata, voornamelijk studenten uit de hogere middenklasse die ik tijdens zomerscholen in Engeland heb ontmoet en waar ik de afgelopen jaren nauw contact mee heb gehad. Ik heb hen geïnterviewd en vervolgens ook nieuwe mensen gesproken die ik via-via heb ontmoet. Deze interviews waren semi-gestructureerd, waardoor ik iedereen wel dezelfde vragen kon stellen, maar ze ook de ruimte hadden zelf verder te vertellen. Daarnaast ben ik langs alle barrios cerrados van mijn deelnemers geweest om observaties te doen: hoe reageren de bewoners wanneer er iemand bij het hek staat of wanneer ze buiten hun barrio zijn, hoe ziet de barrio er eigenlijk uit? De verschillende antwoorden en observaties heb ik met elkaar vergeleken en zo heb ik conclusies getrokken over hoe ze zich voelen met betrekking tot hun eigen veiligheid.

  1. Welke uitdagingen, dilemma’s en/of mogelijkheden ben je tegengekomen?

Wat ik heel uitdagend vond was om niet mijn eigen mening te geven. Ik heb best een sterke mening over het onderwerp, maar ik moest me inhouden om het interview niet te beïnvloeden. Bovendien was het soms lastig om mijn eigen vrienden te interviewen, omdat de grens tussen professioneel-vriendschappelijk nogal gauw vervaagt. Aan de andere kant heb ik ook wel veel geleerd over hun denkwijze en waar deze vandaan komt. Hierdoor heb ik het gevoel gekregen dat ik hen nog meer begrijp en dat ik dichter bij dit specifieke deel van het land sta dan voorheen.

  1. Welke lessen heb je geleerd? Wat waren de meest verrassende resultaten?

Ik heb geleerd hoe barrios cerrados en de fysieke kenmerken daarvan, zoals een muur met prikkeldraad en een bewaker, invloed hebben op hoe mensen zich voelen en ook dat dit veelal een cyclus is die door achtereenvolgende generaties wordt doorgegeven. Het was voor mij nogal verrassend om te lezen dat reclame een grote rol hierin speelt, waarbij er door de private sector continu wordt geadverteerd dat kinderen in een veilige omgeving moeten opgroeien en dat enkel een barrio cerrado zo’n omgeving kan bieden. Hierdoor wordt het idee van de barrio cerrado als de enige veilige omgeving alleen maar versterkt. Ook ben ik erachter gekomen dat het wonen in een gesloten gemeenschap het gevoel van onveiligheid eigenlijk alleen maar versterkt. Ik heb als buitenlander negen maanden in Buenos Aires gewoond en me nooit onveilig gevoeld, terwijl de bewoners van de barrios cerrados de stad als het grootste gevaar zagen en er liever niet alleen kwamen. Voor hen waren alleen de straten en huizen binnen de hekken veilig.

Wil je ook door La Chispa geïnterviewd worden over je afstudeeronderzoek? Stuur dan een mailtje naar winters@iss.nl

Gerelateerde berichten

Vee, niet coca, is de oorzaak van de ontbossing in het Colombiaanse Amazonegebied

Vee, niet coca, is de oorzaak van de ontbossing in het Colombiaanse Amazonegebied

Veeteelt en niet cocaïne heeft de afgelopen vier decennia geleid tot de vernietiging van het Colombiaanse Amazonegebied, zo blijkt uit een nieuwe studie. Opeenvolgende recente regeringen hebben bezorgdheid over het milieu gebruikt om het opvoeren van hun oorlog tegen de groene struik te rechtvaardigen, maar het onderzoek toont aan dat in 2018 de hoeveelheid bos die werd gekapt om coca, het basisingrediënt van cocaïne, te verbouwen, slechts 1/60ste was van die voor vee .

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This