Kunst & Cultuur

Recept: boxboles

9 september 2018

Marjolein Keijsper

Ook het blad van de guisquil wordt gegeten

Het verbouwen van maïs, voor eigen gebruik, bepaalt voor veel Guatemalteekse families de jaarkalender; wanneer wordt er gezaaid, wat is het juiste moment om te oogsten? Maïsdeeg ook wel masa genoemd, wordt vooral gebruikt voor het maken van tortillas en tamales, de basis van iedere maaltijd.

Het verbouwen van maïs, voor eigen gebruik, bepaalt voor veel Guatemalteekse families de jaarkalender; wanneer wordt er gezaaid, wat is het juiste moment om te oogsten? Maïsdeeg ook wel masa genoemd, wordt vooral gebruikt voor het maken van tortillas en tamales, de basis van iedere maaltijd.

De echte kenner proeft op welke grond de maïs is geteeld, helaas zijn maïsbladeren niet eetbaar. Maar de maïs speelt wel een rol in een ander blad, dat wel eetbaar is, namelijk het blad van de plant waaraan de vrucht guisquil groeit. Guisquil komt uit de cucurbitaceae-familie, zoals de komkommer en pompoen. Naast de vrucht kunnen ook de wortel van de plant én het blad gegeten worden. Deze plant is makkelijk te kweken, ook op 1900 meter hoogte in de Ixil-driehoek, gelegen in het departement Quiché. Het gerecht boxboles  (x spreek je uit als ssssjjj) wordt hier bereid, gestoomd guisquilblad met een maïsvulling. Een Guatemalteekse variant op de Griekse dolma?

Ingrediënten:

* 20 bladeren van de guisquil (chayote) schoongemaakt (wilde spinazie evt. alternatief voor guisquil)

* 1 kopje maïsmeel

voor de saus:

* 50 gram pompoenpitten

* 6 tomaten

* ¼ limoen

* chilipoeder; hoeveelheid afhankelijk van de scherpte, chili uit Coban is zeer heet!

* Een beetje kardemom toevoegen is ook heerlijk, Guatemala is de belangrijkste exporteur van deze specerij.

Bereiding:

Meng het maïsmeel met water, zoals aangegeven op de verpakking, zorg ervoor dat de masa zacht maar stevig is, voeg zout naar smaak toe. Verdeel de masa in 20 porties en er rolletjes van. Doe de rolletjes in de bladeren. Stoom ze in ongeveer 20 minuten gaar in een stoompan, of in een pan met een bodempje water.

Voor de saus:

Ontvel 6 tomaten en kook ze in zijn geheel in een klein bodempje water gaar met wat zout en chilipoeder. Rooster de pompoenpitten en maal ze fijn. Meng de tomaten als ze uit elkaar vallen met de geroosterde pompoenpitten tot een gladde saus, eventueel in een blender. Meng het sap van een kwart limoen erdoorheen.

Schep de gestoomde guisquilpakketjes op een diep bord en garneer ruim met de tomatensaus.

Buen provecho!

Deze bijdrage is onderdeel van de special ´Guatemala´.

Gerelateerde berichten

Schrijven zoals een vos

Schrijven zoals een vos

In de verhalenbundel Mond vol vogels van Samanta Schweblin (1978) krijgt elk personage te maken met het onverwachte, zo lezen we op de omslag. In twintig verhalen schetst de Argentijnse schrijfster verschillende werelden waarin personages het leven proberen te vatten en te beleven, soms in alledaagse situaties, soms in absurdistische omstandigheden. Schweblin woont in Berlijn. La Chispa interviewde haar per e-mail.

Lees meer
Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Op dinsdag 7 november is in de Openbare Bibliotheek Amsterdam de Argentijnse film Planta Permanente/The Lunchroom te zien. Onenigheid op de werkvloer en de manier waarop die wordt aangepakt zijn onderwerpen die in de film worden aangesneden. De film maakt duidelijk dat arbeidsconflicten geleidelijk aan minder zichtbaar zijn geworden, maar dat rechtvaardigheid nog altijd ver te zoeken is. De film wordt ingeleid door Saskia van Drunen, die in het artikel Tussen gerechtigheid en straffeloosheid de worsteling van Argentinië met het dictatoriale verleden belichtte. De vertoning van de film is een initiatief van het Instituto Cervantes en het Huelva Ibero-American Film Festival.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This