Kunst & Cultuur

Nicaraguaanse schrijfster Gioconda Belli wint Oxfam Novib/PEN award

19 februari 2019

Marina Palacios

Strijdster voor vrijheid van meningsuiting en tegen huidige dictatuur

Gioconda Belli is een wereldberoemde Nicaraguaanse schrijfster en politiek activiste. Op 17 januari van dit jaar won ze de Oxfam Novib/PEN award voor vrijheid van meningsuiting. Deze prijs wordt uitgereikt aan schrijvers die ondanks gevaar voor eigen leven een bijdrage leveren aan vrijheid van meningsuiting. Twee dagen later was Belli te gast op het Writers Unlimited Internationaal Winternachten Literatuurfestival in Den Haag.

In Nicaragua zijn sinds vorig jaar april meer dan driehonderd mensen gedood tijdens vredige protesten tegen de regering van Daniel Ortega. Ruim zeshonderd mensen zijn in de gevangenis beland als politiek gevangenen of verdwenen nadat de regering een controversiële anti-terrorismewet aannam in augustus 2018. Gioconda Belli, de schrijfster van boeken zoals La mujer habitada (De bewoonde vrouw) en El País de las mujeres (Land van de vrouwen) is in Nicaragua beschuldigd van terroristische activiteiten. Ze was lang actief lid van de Sandinistische partij, het FSLN, maar heeft daar in 1993 afstand van genomen. Op het Winternachten Literatuurfestival ging gastheer Chris Keulemans, essayist en reiziger, met Belli in gesprek over haar boek Land van de vrouwen.

Mysterieuze gassen

In Belli’s verhaal worden alle bestuurlijke posities door vrouwen bezet. In het bijzijn van mannen gedragen vrouwen zich immers anders, omdat ze daar moeten concurreren voor spreektijd, zichtbaarheid en macht. In de fictieve wereld die Belli beschrijft is bij alle mannen het testosteron verdwenen door mysterieuze gassen die zijn vrijgekomen na een vulkaanuitbarsting. De mannen worden allemaal naar huis gestuurd om voor de kinderen te zorgen en het huishouden te doen. Vrouwen aan de macht, dat is wat de wereld nodig heeft, laat Belli zien. We leven in een mannenwereld waarin de vrouw nog steeds, geheel onterecht, ondergeschikt is aan de man. Fantaseren over een wereld waarin het vrouwelijke een belangrijkere rol krijgt in onze samenleving is zeer aangenaam.

Dictatuur

Natuurlijk komt ook de huidige situatie in Nicaragua ter sprake. Volgens Belli gaat deze dictatuur het niet lang volhouden. Ze heeft vertrouwen in de toekomst. Zodra de oppositie zich over interne tegenstrijdigheden en belemmeringen heen zet en één gezicht krijgt, kunnen er stappen worden gezet. De UNAB (Unidad Nacional Azul y Blanco) is het overkoepelende platform van de oppositie, die bestaat uit 43 maatschappelijke organisaties. Belli stelt dat de internationale gemeenschap van Nicaraguanen een rol kan spelen in het versnellen van dit proces. Bijvoorbeeld door een brief op te stellen aan de UNAB, waarin ze eist dat er vanuit de oppositie een goed georganiseerde politieke partij of transitieregering tot stand komt die herstel van democratische waarden, vrijheid en gerechtigheid in het land kan bewerkstelligen.

Marina Palacios is lid van de Steungroep Nederland-Nicaragua/Grupo de apoyo Holanda-Nicaragua

Gerelateerde berichten

Schrijven zoals een vos

Schrijven zoals een vos

In de verhalenbundel Mond vol vogels van Samanta Schweblin (1978) krijgt elk personage te maken met het onverwachte, zo lezen we op de omslag. In twintig verhalen schetst de Argentijnse schrijfster verschillende werelden waarin personages het leven proberen te vatten en te beleven, soms in alledaagse situaties, soms in absurdistische omstandigheden. Schweblin woont in Berlijn. La Chispa interviewde haar per e-mail.

Lees meer
Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Op dinsdag 7 november is in de Openbare Bibliotheek Amsterdam de Argentijnse film Planta Permanente/The Lunchroom te zien. Onenigheid op de werkvloer en de manier waarop die wordt aangepakt zijn onderwerpen die in de film worden aangesneden. De film maakt duidelijk dat arbeidsconflicten geleidelijk aan minder zichtbaar zijn geworden, maar dat rechtvaardigheid nog altijd ver te zoeken is. De film wordt ingeleid door Saskia van Drunen, die in het artikel Tussen gerechtigheid en straffeloosheid de worsteling van Argentinië met het dictatoriale verleden belichtte. De vertoning van de film is een initiatief van het Instituto Cervantes en het Huelva Ibero-American Film Festival.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This