Kunst & Cultuur

Latijns Amerikaanse muziek buiten gehoorsafstand

15 januari 2021

Auteur: Frank Bron

Een eenzame condor vloog voorbij

De laatste weken van december 2020 luisterde Nederland weer massaal naar de jaarlijkse Top 2000, de zelfverklaarde ‘lijst der lijsten’ van NPO Radio 2 met de ‘mooiste nummers aller tijden’. Achteraf kunnen we alleen maar constateren dat liefhebbers van Latijns-Amerikaanse of Caribische muziek niet in voldoende aantallen meegestemd hebben. Ondanks  bescheiden oproepen daartoe door La Chispa. De Top 2000 werd traditiegetrouw opnieuw beheerst door muziek uit Noord-Amerika en andere Engelstalige gebieden. Gelukkig was muziek met een link naar Latijns Amerika niet helemaal verdwenen.

Over water draagt geluid ver. Toch is de Zuid-Atlantische Oceaan blijkbaar te breed om het geluid dat vanuit Noord-Amerika de Nederlandse muziekliefhebbers bereikt, te overstemmen. Dat is natuurlijk niet onlogisch, hooguit een beetje jammer. Desondanks viel er de laatste weken van december op muzikaal gebied genoeg te genieteen tijdens lange autoritten, de afwas of klussen in en om het huis (de horeca zat immers dicht). Hierbij een terugblik en samenvatting.

Om met het goede nieuws te beginnen, de Cubaanse Buena Vista Social Club staat in de lijst, en wel op 486 met het door ons in november gepromote ChanChan. Daarmee is dit nummer maar liefst 127 plaatsen gestegen ten opzichte van de Top 2000 van 2019, toen het nog op 613 stond!

El Condor Pasa, in de versie van Simon & Garfunkel, maakte zelfs een nog grotere sprong: van 899 naar 642, een stijging van niet minder dan 257 plaatsen. Niet gek (of misschien juist wel) voor een nummer uit 1970.

Dat klinkt positief, maar helaas is El condor pasa het enige uit de hele lijst is met een duidelijke link naar Zuid-Amerika. Een eenzame condor dus… De andere door La Chispa gepromote nummers They Dance Alone, Parijs, Ojalá que llueva café, La garota de Ipanema, Mi Tierra, Get Up Stand Up en Hips don’t lie hebben de Top 2000 niet eens gehaald. Sterker nog, Juan Luis Guerra, Shakira, Gloria Estefan, Kenny B en Astrud Gilberto haalden de lijst met geen enkel nummer, waarmee de Latijns-Amerikaanse spoeling opnieuw dun was.

Artiesten uit de Engelstalige Cariben scoorden beter. Zo stonden Bob Marley en zijn Wailers acht keer in de lijst, met Redemption Song op 261 als hoogst genoteerde nummer uit de Chispa-regio. De uit Barbados afkomstige Rihanna stond vier keer in de lijst, maar lager dan vorig jaar.

Een andere populaire artiest was de in Mexico geboren Carlos Santana: hij haalde vijf noteringen, met het Spaanstalige Samba pa ti op 489 als hoogste. De meeste van zijn nummers daalden overigens in de noteringen.

Wat blijft er dan nog onvermeld? Niet veel, of het moet het Duitse Boney M. zijn met onder meer de in Aruba geboren Bobby Farrell (Rivers of Babylon op 1486). Een opvallende nieuwkomer op 1152 was Pa Olvidarte, een leuk nummer van Emma Heesters en de Dominicaanse Nederlander Rolf Sanchez.

Opel Kadett

Panama van Van Halen tenslotte (1472 in de lijst van 2020) gaat, opvallend genoeg, over een auto: het was onder meer de naam van de Opel Kadett van zanger David Lee Roth. Volgens de website Songfacts gaat Panama zelfs over een stripper, maar zeker niet over het Midden-Amerikaanse land of haar gelijknamige hoofdstad.

Ondanks dat onze artikelen niet geleid hebben tot een sterk Latijns-Amerikaans geluid op Radio 2 in december, vond de redactie van La Chispa het leuk om aandacht aan muziek te besteden en hoopt dat u het leuk vond deze stukjes te lezen. Immers, muziek celebra la vida (viert het leven) in de woorden van de Argentijnse zanger van Belgische komaf, Axel!

Bron: NPORadio2

Gerelateerde berichten

Schrijven zoals een vos

Schrijven zoals een vos

In de verhalenbundel Mond vol vogels van Samanta Schweblin (1978) krijgt elk personage te maken met het onverwachte, zo lezen we op de omslag. In twintig verhalen schetst de Argentijnse schrijfster verschillende werelden waarin personages het leven proberen te vatten en te beleven, soms in alledaagse situaties, soms in absurdistische omstandigheden. Schweblin woont in Berlijn. La Chispa interviewde haar per e-mail.

Lees meer
Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Op dinsdag 7 november is in de Openbare Bibliotheek Amsterdam de Argentijnse film Planta Permanente/The Lunchroom te zien. Onenigheid op de werkvloer en de manier waarop die wordt aangepakt zijn onderwerpen die in de film worden aangesneden. De film maakt duidelijk dat arbeidsconflicten geleidelijk aan minder zichtbaar zijn geworden, maar dat rechtvaardigheid nog altijd ver te zoeken is. De film wordt ingeleid door Saskia van Drunen, die in het artikel Tussen gerechtigheid en straffeloosheid de worsteling van Argentinië met het dictatoriale verleden belichtte. De vertoning van de film is een initiatief van het Instituto Cervantes en het Huelva Ibero-American Film Festival.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This