Kunst & Cultuur

Latijns Amerikaanse muziek buiten gehoorsafstand

15 januari 2021

Auteur: Frank Bron

Een eenzame condor vloog voorbij

De laatste weken van december 2020 luisterde Nederland weer massaal naar de jaarlijkse Top 2000, de zelfverklaarde ‘lijst der lijsten’ van NPO Radio 2 met de ‘mooiste nummers aller tijden’. Achteraf kunnen we alleen maar constateren dat liefhebbers van Latijns-Amerikaanse of Caribische muziek niet in voldoende aantallen meegestemd hebben. Ondanks  bescheiden oproepen daartoe door La Chispa. De Top 2000 werd traditiegetrouw opnieuw beheerst door muziek uit Noord-Amerika en andere Engelstalige gebieden. Gelukkig was muziek met een link naar Latijns Amerika niet helemaal verdwenen.

Over water draagt geluid ver. Toch is de Zuid-Atlantische Oceaan blijkbaar te breed om het geluid dat vanuit Noord-Amerika de Nederlandse muziekliefhebbers bereikt, te overstemmen. Dat is natuurlijk niet onlogisch, hooguit een beetje jammer. Desondanks viel er de laatste weken van december op muzikaal gebied genoeg te genieteen tijdens lange autoritten, de afwas of klussen in en om het huis (de horeca zat immers dicht). Hierbij een terugblik en samenvatting.

Om met het goede nieuws te beginnen, de Cubaanse Buena Vista Social Club staat in de lijst, en wel op 486 met het door ons in november gepromote ChanChan. Daarmee is dit nummer maar liefst 127 plaatsen gestegen ten opzichte van de Top 2000 van 2019, toen het nog op 613 stond!

El Condor Pasa, in de versie van Simon & Garfunkel, maakte zelfs een nog grotere sprong: van 899 naar 642, een stijging van niet minder dan 257 plaatsen. Niet gek (of misschien juist wel) voor een nummer uit 1970.

Dat klinkt positief, maar helaas is El condor pasa het enige uit de hele lijst is met een duidelijke link naar Zuid-Amerika. Een eenzame condor dus… De andere door La Chispa gepromote nummers They Dance Alone, Parijs, Ojalá que llueva café, La garota de Ipanema, Mi Tierra, Get Up Stand Up en Hips don’t lie hebben de Top 2000 niet eens gehaald. Sterker nog, Juan Luis Guerra, Shakira, Gloria Estefan, Kenny B en Astrud Gilberto haalden de lijst met geen enkel nummer, waarmee de Latijns-Amerikaanse spoeling opnieuw dun was.

Artiesten uit de Engelstalige Cariben scoorden beter. Zo stonden Bob Marley en zijn Wailers acht keer in de lijst, met Redemption Song op 261 als hoogst genoteerde nummer uit de Chispa-regio. De uit Barbados afkomstige Rihanna stond vier keer in de lijst, maar lager dan vorig jaar.

Een andere populaire artiest was de in Mexico geboren Carlos Santana: hij haalde vijf noteringen, met het Spaanstalige Samba pa ti op 489 als hoogste. De meeste van zijn nummers daalden overigens in de noteringen.

Wat blijft er dan nog onvermeld? Niet veel, of het moet het Duitse Boney M. zijn met onder meer de in Aruba geboren Bobby Farrell (Rivers of Babylon op 1486). Een opvallende nieuwkomer op 1152 was Pa Olvidarte, een leuk nummer van Emma Heesters en de Dominicaanse Nederlander Rolf Sanchez.

Opel Kadett

Panama van Van Halen tenslotte (1472 in de lijst van 2020) gaat, opvallend genoeg, over een auto: het was onder meer de naam van de Opel Kadett van zanger David Lee Roth. Volgens de website Songfacts gaat Panama zelfs over een stripper, maar zeker niet over het Midden-Amerikaanse land of haar gelijknamige hoofdstad.

Ondanks dat onze artikelen niet geleid hebben tot een sterk Latijns-Amerikaans geluid op Radio 2 in december, vond de redactie van La Chispa het leuk om aandacht aan muziek te besteden en hoopt dat u het leuk vond deze stukjes te lezen. Immers, muziek celebra la vida (viert het leven) in de woorden van de Argentijnse zanger van Belgische komaf, Axel!

Bron: NPORadio2

Gerelateerde berichten

De grote vraag die niemand zich stelt

De grote vraag die niemand zich stelt

Achter in de roman Broodkruim (Migas de pan) van Azriel Bibliowicz (1949) staat een gedetailleerde plattegrond van het huis waar het verhaal zich grotendeels afspeelt. “Het grappige is dat door de tekeningen lezers het huis zijn gaan zoeken”, vertelt de Colombiaanse auteur in een online interview vanuit zijn woonplaats Bogotá. “Waar is dat huis nou precies, vragen ze dan”, zegt Bibliowicz. Een groter compliment als schrijver kun je natuurlijk niet krijgen. “Maar het is natuurlijk onvindbaar. Het is fictie.”

Lees meer

Ondanks de crisis viert Haïti het jaarlijks boekenfestival

Goed nieuws uit Haïti is al jaren zeldzaam. De berichten gaan bijna altijd over aardbevingen, orkanen, ontvoeringen en moorden. Het gros van de ruim elf miljoen inwoners zou het liefst het eiland willen verlaten. En tóch, toch zijn er Haïtianen die de moed niet verliezen en keer op keer weer mooie dingen organiseren. Zoals het jaarlijkse boekenfestival Livres en folie, dat donderdag 16 juni voor de achtentwintigste keer wordt gehouden, ditmaal in het Karibe Convention Center in de hoofdstad Port-au-Prince.

Lees meer
Beeldmateriaal gezocht!

Beeldmateriaal gezocht!

Al jaren schrijven wij met passie over ons en uw favoriete continent: Latijns-Amerika. Die teksten maken we graag aantrekkelijker met foto’s van het onderwerp. Dat doen we met eigen fotomateriaal en foto’s uit openbare bronnen die gratis beschikbaar zijn.
Omdat ons fotoarchief beperkt is en we geen middelen hebben om foto’s te kopen, doen we een oproep aan jullie, onze lezers.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This