Kunst & Cultuur

Een plek voor mensen met heimwee naar Peru

14 oktober 2017

Auteur: Els Hortensius

Restaurant Somos Perú in Den Haag

De Peruaanse keuken zit wereldwijd in de lift. In het centrum van Den Haag vind je traditionele Peruaanse gerechten bij restaurant Somos Perú. Het eten is niet heel goedkoop en ook niet heel bijzonder, maar door de vriendelijke bediening en Latino uitstraling is het een prettig restaurant. Een bezoek is een fijne ervaring, speciaal voor mensen met heimwee naar Lima.

Een mooie zaterdag begin september. Op Open Monumentendag bezoeken we Den Haag en vergapen ons aan het Kneuterdijkpaleis en andere schitterende panden. We drinken koffie en thee bij Barista Café, om de hoek van de eigenlijke aanleiding van ons bezoek aan Den Haag: restaurant Somos Perú. Het restaurant is gevestigd aan de Javastraat, een goede locatie in een deftige buurt, dichtbij diverse ambassades en consulaten, en niet ver van het Binnenhof. En de naam zegt het al: een restaurant met een Peruaanse keuken.

Snel vol

Ik ben er met een vriendin die over enkele weken voor het eerst een reis naar Peru zal maken. Zo kan deze voedingsdeskundige en diëtiste vast een idee krijgen van wat haar op culinair gebied te wachten staat. Op het menu geen cavia, maar wel veel andere traditionele specialiteiten uit Peru, tot zelfs de drankjes. Somos Perú serveert ook InkaKola, het mierzoete Peruaanse antwoord op de Amerikaanse coca cola, maar dat is aan ons niet besteed. We spelen op safe met een glas Chileense wijn.

Op deze zaterdagavond stroomt het restaurant snel vol en om ons heen horen we bijna uitsluitend Spaans spreken. Op mijn eerste reis naar de Andes leerde ik al van een oudere collega: kies een restaurant dat vol zit met locals, daar is het eten goed! Dat lijkt bij Somos Perú zeker het geval.

De kaart vermeldt diverse voorgerechten en het is moeilijk kiezen: ga ik voor de palta rellena (avocado gevuld met kip of tonijn) of toch een van de ceviches (gemarineerde vis of schaaldieren)? Bij mijn eerste ceviche, in 1981 in Lima, liepen de tranen over mijn wangen, zo pittig was het. Ik kies uiteindelijk de papa a la huancaína (foto), een traditioneel aardappelgerecht, een goede keus want het smaakt zoals ik mij herinner. Dan volgt het hoofdgerecht, in mijn geval een lomo saltado (reepjes gewokt rundvlees met tomaten, uien, zwarte peper en natuurlijk koriander). Mijn vriendin kiest iets vergelijkbaars: saltado de camarón, waarbij het rundvlees vervangen is door garnalen. Spijtig voor haar zit ook hier koriander in, terwijl ze bij het opnemen van de bestelling nog zo gevraagd had of die eruit gelaten kon worden.

Paarse maïs

Het beste is voor het laatst bewaard: het toetje! We vallen voor de arroz con leche (vergelijkbaar met rijstebrij) en mazamorra morada, gemaakt van paarse maïs, die ons gecombineerd wordt aangeraden. Een verrukkelijke combinatie! Op weg naar het station bedenken we dat Somos Perú deze combi op de kaart zou moeten zetten. Maar daar zijn ze bij het restaurant slim genoeg voor. Als ik op de website het menu nogmaals bekijk, blijkt onze combinado daar allang op te staan.

Ik ben benieuwd wat mijn vriendin van deze eerste kennismaking met de Peruaanse keuken vond. Lekker, maar niet bijzonder. Nee, heel bijzonder was het eten vanavond niet, en ook niet heel goedkoop: hoofdgerechten zijn rond de 25 euro, voorgerechten al gauw 15 euro. Maar wel typisch Peruaans, in een prettig restaurant met vriendelijke bediening en een latino uitstraling. Gewoon lekker eten met om je heen zacht geroezemoes in het Spaans. Alsof je weer even in Lima bent, heerlijk voor mensen met heimwee!

Somos Perú, Javastraat 13, 2585 AB Den Haag, geopend van dinsdag tot en met zondag, 12.00 – 22.00 uur.  Reserveren: 070 – 778 6184 of somosperurest@outlook.com . Meer informatie: www.somos-peru.nl

Deze recensie maakt deel uit van de ‘voedselspecial’ in september/oktober 2017.

Gerelateerde berichten

De Vloek van Malinche

De Vloek van Malinche

“De 2000 beste nummers, ooit gemaakt” – zo maakt de Top 2000 reclame voor zichzelf. Daarover valt natuurlijk te twisten, want bijvoorbeeld Latijns Amerika is nog steeds een blinde vlek bij Nederlandse muziekliefhebbers. Jammer, omdat velen daardoor het fantastische stemgeluid van bijvoorbeeld de Mexicaanse Amparo Ochoa niet kennen. In de jaren ’80 van de vorige eeuw was dat anders; toen had ‘iedereen’ de LP ‘April in Managua: the Central American Peace Concert’ op de platenspeler liggen, of gekopieerd op een cassettebandje. Een van de meest indrukwekkende nummers van dat album uit 1984 is ’La Maldición de Malinche’, de Vloek van Malinche, zoals gezongen door Amparo Ochoa en haar landgenoot en gitarist Gabino Palomares – die het nummer in 1978 schreef.

Lees meer
Anangsieh tories

Anangsieh tories

Een beetje Surinamer is opgegroeid met verhalen over Anansi de spin, vernuftig, intelligent en niet voor een gat te vangen. Geboren in West-Afrika, getogen in Suriname is de spin een belangrijk onderdeel van de Surinaamse verhalencultuur.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This